ВСС подхваща съдията, поръчал побой над журналистки
ВСС подхваща съдията, поръчал побой над журналистки
Васил Ганов, СНИМКА: в. "Стандарт"

Антикорупционната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) подхваща врачански съдия, който поръчал да пребият две журналистки.
Случаят е описан от два столични всекидневника в петък.
Според публикациите съдия Васил Ганов от Врачанския районен съд се обърнал към бияч и му поръчал да пребие две репортерки. Биячът обаче се изплашил от поръчката и потърсил органите на реда. Дал показания пред съдия за случая, а органите са използвали и специални разузнавателни средства да установят фактите.
Предполага се, че възложената му "задача" е свързана с инцидент от миналата година, когато Ганов е бил спрян за проверка от полицаи. Сигнал, в който е описана случката е бил пратен до вътрешния министър Михаил Миков, министъра на правосъдието, главния прокурор Борис Велчев, ВСС и председателя на ВКС.
В сигнала се твърди, че Ганов е бил пиян зад волана и без документи. Но вместо магистрата да духа в дрегера, това направил младши автоконтрольор. В документа се казва още, че това е станало по нареждане на шефа на РПУ-Враца Васил Василев. Заради тази история Михаил Миков разпореди проверка на Инспектората на МВР, която обаче не показа, че Василев е наредил точно това. Въпреки това той и няколко негови подчинени бяха дисциплинарно наказани. При последващи проверки Василев бе уволнен. Целият скандал е бил описан от двете журналистки.
Комисията "Борба с корупцията и професионална етика" разгледа сигнала срещу Ганов, получен през лятото на миналата година, каза за "Правен свят" председателят й Цони Цонев. Той си спомни, че членовете са отправили запитване до шефа на РПУ-Враца по случая, но той ги препратил към Инспектората на МВР. Оттам кадровиците на Темида получили документ, в който се казвало, че виновни за случая са полицаите и те са наказани. Заради това ВСС не се е занимавал със съдия Ганов.
Но сега ще се наложи отново да подхване темата. На заседанието си в понеделник комисията ще обсъди информациите в двете публикации и ще изиска от съответните институции документи по случая, поясни още Цони Цонев. Ако се докаже, че съдията от Враца е нарушил професионалната етика, ВСС ще действа с цялата строгост, дадена му от закона, обясни Цони Цонев.
 

 


 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно