Още двама кандидати за шеф на СГС
Още двама кандидати за шеф на СГС

Още двама магистрати се самопредложиха за председател на Софийския градски съд. Едната е съдия от административното отделение Мария Вранеску. Преди две години тя кандидатства за български съдия в Европейския съд по правата на човека. После се номинира за шеф на Софийския районен съд. Но Вранеску не можа да се пребори за нито едно от двете места.
Другият самопредложил се магистрат е съдията от наказателната колегия на  СГС Петя Крънчева. Тя е добре известна на медиите. През последните години често на случаен принцип й се падат все шумни дела – за убийството на Бай Миле, това срещу бившия районен прокурор на София Славчо Кържев, както и голямото дело за пране на пари срещу бившия шеф на "Топлофикация"-София Валентин Димитров.
Както "Правен свят" вече писа, в сряда документи в съвета подадоха двама заместник-председатели на СГС Жаклин Комитова и Георги Колев, както и сегашният началник Светлин Михайлов. Освен тях за мястото кандидатства и Мариола Гарибова, съдия-изпълнител, но тъй като тя не е действащ магистрат, то автоматично е изключена от състезанието.
Интересното в случая е, че всички кандидати сами се предлагат за поста. Няма нито една кандидатира на председателя на Софийския апелативен съд (САС), нито пък предложение на петима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), каквито са изискванията на Закона за съдебната власт.
Очакваше се зад Светлин Михайлов да застанат петима от ВСС, даже източници на "Правен свят" казаха, че Михайлов сам е тръгнал да събира подписи. Но никой не се е съгласил да излезе с името си в негова полза. Заради това той сам е подал документите си.
В четвъртък изтече и крайният срок за подаване на документи за председатели на още няколко окръжни съдилища.
За Разград кандидатстват магистратите Светла Робева, Веселин Стоянов (настоящ председател на районния съд в града), Рая Йончева и Емил Стоев.
За Силистра има само един номиниран и това е Деян Денев – настоящ ръководител на ОС-Силистра.
За Варна кандидатът също е един – Ванухи Аракалян, която в момента е шеф.
За Търговище имената са Татяна Йорданова, Ангел Павлов, Силвия Петрова и Тихомир Петков – настоящ председател на ОС.
За Стара Загора документи са подали Тоньо Тонев (настоящ шеф) и Румяна Ченалова, съдия в СГС.
За Кърджали има само един номиниран – Георги Милушев – ръководител на Районния съд в града.
За Пловдив е предложен сегашният ръководител на ОС Сотир Цацаров.
За Смолян имената са две – на Любен Хаджииванов (председател на местния районен съд) и на Тодор Деянов – заместник-ръководител на РС-Смолян.
За Софийския окръжен съд има само един кандидат и това е сегашният началник Владимир Иванчев, който е предложен от шефа на САС.
За Монтана кандидатът е Диана Йорданова – сега председател на ОС.
За Кюстендил надпреварата ще бъде между четирима магистрати – Соня Кочова, Галина Давидкова, Пенка Братанова и Мирослав Начев.
В сряда "Правен свят" написа, че главният прокурор Борис Велчев е предложил Пенка Стефанова за свой заместник и ръководител на Върховната административна прокуратура. В четвъртък документи за мястото е подал и прокурорът от Апелативна прокуратура-Бургас Йордан Иванов.
Доскоро той бе шеф на АП-Бургас, но му изтече мандатът и в сряда ВСС го назначи за редови магистрат в същата прокуратура. Иванов обаче явно се стреми към по-високи позиции. В съдебната гилдия се говореше, че бе един от приближените на бившия главен прокурор Никола Филчев. 

 

 


 

 


 

 


 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
Kузманова
|
нерегистриран
23 октомври 2009, 11:20
0
0
ЧАСТ ОТ ДАЛАВЕРИТЕ НА БИВШИЯ АПЕЛАТИВЕН ПРОКУРОР В БУРГАС ЙОРДАН ИВАНОВ
2
няма значение кой
|
нерегистриран
23 май 2009, 22:37
0
0
естествено, че не е проблемът в самопредлагането на кандидатите, а в това, че явно никой от ВСС не желае да застане зад кандидатурата на Светлин Михайлов, нито зад нечия друга. И затова ще е още по-забавно като изберат Дебелия с голямо мнозинство. При таен избор. И всеки ще отрича, че е гласувал за него.
Тоя ВСС се оказа пълен с безгръбначни и продажници
1
познай кой
|
нерегистриран
22 май 2009, 21:40
0
0
Самопредлагането ли е проблем или е важно да си кукла на конци. Когато знаеш с какво се бориш сигурно има смисъл да го правиш.Коректността в поднасянето на информацията следва да е на първо място за добрата журналистика.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно