Алма Матер скъса връзките си с обществеността
Доклад със съмнения за академично зобане по ЗОП изяде главата на Камен Ковачев
Алма Матер скъса връзките си с обществеността

Най-старото ни и престижно висше учебно заведение СУ "Св. Климент Охридски" се скри от погледа на обществото. "Правен свят" научи, че от сряда със заповед на ректора проф. Иван Илчев се закрива отделът "Връзки с обществеността" на Софийския  университет. В случая терминът "отдел" е доста пресилен, тъй като в него работеха, и то за мизерни възнаграждения, всичко на всичко трима самодейци – началникът Камен Ковачев и две млади дами. Може би официалната версия за съкращението ще бъде с тривиалното оправдание от години – "малък бюджет" или в модерното напоследък сред работодателите – "световна финансова криза".
Странното е, че точно заведението, в което се дипломират журналистите и пиар-специалистите реши, че не му е нужна връзка с обществеността!?
Драмата около отдела "Връзки с обществеността" стартира преди месеци, когато Камен Ковачев е сезирал ректора проф. Иван Илчев с искане да се извърши проверка за съмнения за финансови злоупотреби с бюджетните средства, отпуснати за честване на 120-та годишнина на Алма Матер през 2008 година. Другият сериозен проблем е във връзка със студентските общежития. И по-специално с договора за отдаване под наем на бл. 8 на строителна фирма "Циклоп". Актът е още от времето на проф. Биолчев като ректор, а условията са изключително неблагоприятни за университета. В медиите бяха изнесени случаи за измама на студенти по повод настаняването им в този блок, в които са замесени служители на строителната фирма, на студентския съвет, както и  административни ръководители от университета. В момента тече проверка от МВР и прокуратурата.
Първата "оферта" към Ковачев след писмото му, отправена от ректора, била да си подаде доброволно оставката. След отказа му, атаката премина в опити за дисциплинарно уволнение. Ректорът проф. Илчев отправи към шефа на "Връзки с обществеността" Камен Ковачев на 2 юни тенденциозни въпроси, в които се съдържа явна критика за работата на ръководения от него отдел. Очакванията бяха Ковачев да се засегне от необоснованата атака и като не отговори да бъде уволнен дисциплинарно. Но той не се поддаде на некоректното предизвикателство и отговори с... чувство за хумор. Така последва съкращение чрез закриване на отдела "Връзки с обществеността". Явно това е била последната възможност за изваждане от играта на Камен Ковачев.
В интервю за списание "Правен свят" в броя от месец май т.г. Камен Ковачев направи анализ на причините родният ни пиар да е в мизерно състояние. Ковачев е от основателите и първият заместник-председател на Българското дружество за връзки с обществеността и е преподавател по реклама, аксиология на обществената комуникация и връзки с обществеността. Дълги години е бил главен редактор на несъществуващият вече вестник "Софийски университет" - уникално издание, списвано основно от студенти, което беше едно от най-търсените. Радваше се на небивал интерес сред студентите, тъй като по нестандартен начин разглеждаше наболелите им проблеми. Но секна поради липса на финансиране. Идеята на Ковачев е била вестникът да бъде дипломната работа на бъдещите колеги журналисти и рекламни специалисти, където да докажат и демонстрират качествата си. Този почин е практика в цивилизования свят, но у нас още само в дебелата папка с добри намерения.


Предлагаме ви едно към едно неговите отговори до ректора проф. Илчев, тъй като те са повече от красноречиви за аромата на проблема в Алма Матер.

Отговори Камен Ковачев от 04.06.2009 г.:

УВАЖЕМИ ПРОФЕСОР ИЛЧЕВ,

Във връзка с Ваше писмо № 70.53-55/02.06.2009 г. бих искал да обясня следното:

По точка 1 от писмото Ви не става дума за протокол, а за церемониал. Тържествените церемонии като връчване на дипломи, награждаване и т.н. датират много преди създаването на Отдела за връзки с обществеността. Практиките в това отношение са разнообразни, тъй като за съжаление в Софийския университет церемониалната дейност не е регламентирана нормативно.

По точка 2 от писмото Ви, не смятам, че служителите от поверения ми отдел се обличат неподходящо.
Изненадан съм от твърдението Ви, че сте искал многократно от мен информации за публикуваните в български електронни медии материали за събитията, провеждани в Университета, и анализи на качеството на обучението в него, понеже досега Вие такова искане към мен не сте предявявал нито веднъж.
За сметка на това ще Ви припомня, че в своето право на отговор от 18 март 2009 г., разпространено до членовете на Академическия съвет и до Вас самия, аз алармирам за проблема, като казвам следното, цитирам: "...отдел с щатен състав от двама души и не разполагащ с технически записващи средства не е в състояние да изготви аудио- и видеоархив, като се знае, че в ефира на София работят 32 радиостанции и 43 телевизионни станции. Подобна задача у нас може да се реши единствено от мощна агенция от ранга на БТА.", край на цитата.
Отделът за връзки с обществеността не разполага нито с необходимия щатен състав, нито с технически средства за записване на радио и телевизионни програми. Отделът също така не разполага с пароли за емисиите на платените информационни агенции, каквато е например БТА. Въпреки това ние се опитваме да проследяваме медийното присъствие в информационните сайтове и портали, доколкото това ни е възможно и включваме в клипинга си разпечатки от тези сайтове. За съжаление при сегашните дадености и като се вземе под внимание обстоятелството, че ежедневно се появяват нови сайтове и портали, пропуските са неизбежни.
Може би за в бъдеще трябва да се помисли и да се сключи договор с някоя подходяща агенция, предлагаща подобни услуги, ако изобщо има такава.
Както знаете, заплатите на служителите в поверения ми отдел не са високи. Моите служителки полагат усилия да се обличат добре, но вероятно усилията им са били недооценени. Да не забравяме все пак, че както се казва, на вкус и цвят другари няма.
Ниските заплати, които от години получават моите служителки не могат да се схващат като уронващи престижа на Софийския университет и не могат да бъдат основание за дискриминационно и обидно отношение към коя да е от тях. Думата университет е латинска и е еднокоренна дума с думата вселена. А вселената, както знаем, е разнообразна. Основната ценност, върху която се гради целият Европейски съюз е единство на многообразието, а не върху диктат на личния вкус или върху имуществена дискриминация.
Аз все пак бих помолил да ме информирате кои представители на медиите са се подигравали на облеклото на моите подчинени.С уважение: д-р Камен Ковачев, началник ОВО 

 


 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
23
*****
|
нерегистриран
08 юли 2012, 10:11
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
22
********
|
нерегистриран
09 февруари 2012, 12:54
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
21
мария
|
нерегистриран
08 юли 2010, 19:43
0
0
Камен Ковачев все още преподава. Потърсете къде.Дори по име в Google.
Лекциите, които ме мотивираха да уча Културология, бяха на Димитър Денков.
Камен Ковачев обаче има не просто хубави лекции. Около него и при него има всичко, всякакъв вид мотивация за всичко,жив контакт. Не с мумия, не с хитрец, не с ....просто контакт с някой, който е наистина жив, умен, сърдечен и нормален.
20
мария
|
нерегистриран
08 юли 2010, 19:24
1
0
Въпреки, че чета вестници, научих с огромно закъснение, че Камен Ковачев вече не е в Университета. Дълбоко разстроена съм, чувствам се подло измамена, макар че вече отдавна не съм студентка и съм наясно с това в каква държава живея. Когато спестяванията ми, и тези на близките ми, изгоряха при кризите Виденов-Костов, и радикално промениха бъдещето ни и смазаха мечтите ни, бях ядосана, възмутена, бясна. Сега съм непобедимо тъжна. Защото когато нямаш пари, имаш сърце и приятели, и вдъхновение. Тези, които отстраниха Камен Ковачев, ограбиха грозно студентите, бъдещите студенти, бившите студенти, всичките хора, които можеше да го срещнат на живо там, където би трябвало. Контактът с жив ум и живо сърце не може да бъде заменен нито с Интернет, нито с нищо. Бих си скъсала всички дипломи, ако това можеше да върне Камен Ковачев в Университета. Така или иначе, трябва да преглътнем бруталните факти, че Ботев е смятан ТОГАВА, В СВЕТЛОТО МИНАЛО за хулиган, Левски за хаймана, Христос за незнамсикакво,а после, след години...смешни бивши министри пишат книги за Вапцаров...ООО.., а когато са министри усвояват пари, побъркват учениците, учителите,родителите и държат истинските преподаватели на банички и заплата по-ниска от тавана за пенсия.
19
Габриела
|
нерегистриран
30 април 2010, 16:59
1
0
Господин Камен Ковачев ми преподава скоро ВО в университет, който не е СУ, но това няма толкова голямо значение.
За мен беше чест, удоволствие и невероятно щастие да присъствам на всяка една от лекциите му и да разбера, че все още има хора, който, освен че вършат работата си с желание и с разбиране, успяват да вдъхнат в студентите си желанието за развитие, за борбеност и за знания, за което сърдечно благодаря!
Горко на младите хора без преподаватели като К. Ковачев.
На г-н al-x4o с най-добри чувства мога само да кажа, че не е хубаво да се обвинява в неправилен правопис, когато самият той не знае правилното изписване на думата корЕгирам – не Ви прави чест!
А за хора като К. Ковачев самият Вазов го е казал най-добре: „лудите, лудите – те да са живи” !
18
ХХХ
|
нерегистриран
05 юли 2009, 17:01
0
0
Времето като ги разобличи, ние ще сме посрамени, без мисия и без цел.
17
Студент
|
нерегистриран
05 юли 2009, 16:58
0
0
Всички са умрели от страх. Каква подписка. Всеки си пази местнецето в СУ от студент до преподавател и нагоре. Сбъркана работа. Няма независимо студентство. Автономията на СУ е измислена. Защо не се оповестят в публичното пространство проверките на финансовата агенция, на сметната палата. Глупаво е това за подписката. К. Ковачев се спаси всъщност.
16
XXX
|
нерегистриран
05 юли 2009, 16:48
0
0
Да направим подписка в защита на Камен Каменов. Предложете как?!
15
Nurel
|
нерегистриран
28 юни 2009, 17:12
0
0
Kamen Kova4e mi e prepodaval PR i reklama, neveroqten um, golqma gre6ka e, 4e bade6ti studenti 6te ostanat bez prepodavatel ot visok rang kato Kamen Kova4ev. Dokoga 6te se jiveem s takava idiot6ina?
14
Жоро Проданов
|
нерегистриран
26 юни 2009, 12:54
0
0
Е, за Камен какво се чудите - поредния опит да го научат на мълчание и послушание))) Чудя се дали "мълча" и "мъченик" имат еднокоренен произход, но даже и да нямат, то се подразбира. В края на краищата има и други тучни зелени полета И стария и новия ректор, а и куп други професори и колеги преподаватели отдавна не си дават сметка, че Университета се движи с бясна скорост - надолу, надолу, надолу... И че новите дограми, градинки и тоалетни всъщност не са лукс, а нещо нормално, и в никакъв случай не са и грижа за студентите. Грижата за студента означава да му дадеш възможности, да му дадеш вяра, че ще успее... А! и да му покажеш пътеките в науката, та дори и в живота! Нещо, което преди години се случваше понякога в СУ... макар да вееше от дограмите. Ще се прекъсна сам, че се оливам. Яд ме е за вестника, яд ме е за СУ. Накрая един прост критерий за това, развива ли се нАуката в СУ - колко незаети докторантски позиции има в последните години? А прекъснали и незащитили, спрямо броя на защитилите докторска степен? Когато едно дърво загива, първо изсъхват младите клони...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно