Правосъдният министър Маргарита Попова:
Бедата на системата са политическите и професионални брокери
Заради Красьо ВСС отложи избора на шефове в три съдебни органа
Бедата на системата са политическите и професионални брокери

Една от бедите на съдебната система са политическите брокери, които се опитват да кадруват. По-опасни са професионалните брокери, които идват в системата отвън. А най-опасни са онези брокери, които са избрани за административни ръководители. Това каза правосъдният министър Маргарита Попова по време на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък.
Повод за изказването на министъра стана кандидатурата на Геника Михайлова за заместник-председател на Софийския градски съд (СГС) и шеф на Търговското отделение. Тя е предложена за поста от шефа на СГС Георги Колев.
Но във ВСС е постъпило писмо от деветима съдии от Търговското отделение, които възразяват срещу нейната номинация. Магистратите твърдят, че Геника Михайлова вече е показала, че няма управленски качества, тъй като е била и.д. шеф на отделението. На критики са подложени организацията на работа, разпределението на делата под нейно ръководство. Твърди се даже, че Михайлова се е произнесла по дело, по което докладчик е бил друг магистрат. В същото време  тя нямала опит в първоинстанционни търговски дела, гледала само въззивни. Писмото е подписано от съдиите Анна Баева, Боян Балевски, Лилия Илиева, Вероника Николова, Ивайло Младенов, Жаклин Комитова, Станислава Казакова, Даниела Марчева и Димана Йосифова.
След като докладваха за писмото, министър Попова заяви, че тя ще проведе отделен разговор с членовете на съвета по повод избора на административни ръководители, защото имало много такива, които не взимали никакво отношение по реформата в системата. Допълни, че "има много грозни вътрешни вмешателства по преписки и дела, няма резултат, защото няма воля за решаване на преписки и дела".
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев заяви, че когато съдии се обръщат директно към ВСС, а не към началника си, това означава, че "вътре има напрежение, значи, че нещо не е както трябва".
Божидар Сукнаров предложи да отложат точката и да изслушат Георги Колев. Петър Стоянов обаче предложи да гласуват "против" Геника Михайлова и после да обявят нова процедура за избор с надеждата да се явят и други кандидати. ВСС така и стори.

Кръгът "Красьо"

Кадровиците на Темида отложиха други четири кадрови въпроса. Днес трябваше да изберат председатели на Окръжния и Районния съд в Шумен, както и окръжен прокурор на Плевен. Но сред кандидатите и на трите поста имаше магистрати, които са в списъка на Красимир Георгиев-Красьо. Това са съответно Димитър Захариев и Тодор Тодоров, срещу които има дисциплинарни производства, както и Марио Василев, който е получил само един SMS и срещу няма дисциплинарка.
По въпроса с тези кандидати се разрази спор между председателя на атестационната комисия Георги Шопов и министър Попова. Първият твърдеше, че висящото дисциплинарно производство не е пречка за участват в конкурса, докато правосъдният министър бе на обратната позиция. "Ако се сформира мнозинство и вие ги изберете, как после ще обясните на обществото какво става. Какви са тези работи", отсече Попова.
Заради това ВСС отложи избора на административни ръководители за тези три институции, докато не приключат дисциплинарните производства. Но пък прие за сведение за оттеглянето на оставката на бившия председател на Бургаския апелативен съд Дора Чинева. Преди около месец тя поиска от ВСС да бъде пенсионирана, но кадровиците отказаха, защото срещу има дисциплинарно производство заради Красьо, а и така щеше да си вземе 20 брутни заплати обезщетение.
Точно заради дисциплинарката във ВСС е постъпила подписка в нейна защита. В писмото 139 бивши и настоящи съдии, прокурори и следователи, както и адвокати от Бургаския район твърдят, че Чинева има безукорна репутация, може да послужи за кадрови еталон, притежава високи морални и професионални качества, образец на колегиалност.
По повод засечените й разговори с Красьо в подписката се твърди, че по-скоро има недооценка на ситуацията, отколкото "нечисти домогвания" до пост.
Бургаските магистрати и адвокати заявяват, че подобен финал на нейната кариера (евентуално ако бъде уволнена – бел.ред.) е незаслужено и несправедливо и то това би била една трагедия за професионалния й живот и семейството.
Настоява се обективно и справедливо третиране и "неналагане на дисциплинарно наказание на достоен човек". Подписката не бе докладвана на заседанието на ВСС.

Благоевградска драма

Отложен бе и изборът за председател на Благоевградския окръжен съд. Кандидатите бяха двама – Димитър Узунов, шеф на Районен съд-Сандански и сегашният началник Красимир Аршинков.
Във ВСС обаче са постъпили множество сигнали срещу Аршинков, отнасящи се за морала в институцията и най-вече за действията на съпругата му. ВСС сформира тричленна комисия в състав Божидар Сукнаров, Галина Захарова и новият член на ВСС Капка Костова, която днес встъпи в длъжност. До 8 януари 2010 г. тримата ще трябва да направят проверка на място за положението в съда.
На заседанието си в четвъртък ВСС назначи магистрати на свободните щатни бройки в административните и окръжните съдилища, както и в окръжните прокуратури.
Сред кандидатите за съдия в Гражданското отделение на СГС бе и Николай Маджаров, заместник-председател на Софийския районен съд. "Правен свят" съобщи преди няколко месеца, че Маджаров е направил чалга-клуб "Мале-мале" в Брачното отделение на съда, където всеки четвъртък са се организирали партита. Срещу него бе образувано дисциплинарно производство. Очаква се следващата седмица да бъде докладвано от дисциплинарния състав.
Оказа се, че той е предложен за повишение от бившия шеф на СГС Светлин Михайлов. Освен това е получил оценка "много добра" на атестациите, а при нейното гласуване нито един член на съвета не взе отношение. Все пак здравият разум надделя и той не бе повишен в СГС.

 


 

 


 

 


 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
21
***********
|
нерегистриран
31 май 2012, 11:29
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
20
за сатаната
|
нерегистриран
25 септември 2010, 14:04
1
0
Тази Михайлова е олицетворение на сатаната. Неадекватна , озлобена, проста, селянка ,със самочуствие.В тоя милиционерски съд са се събрали няколко зрънца съдии, които явно са белязани от дявола. Просто на физиономиите им личи и няма как да ги сбъркаш. Изключителна гадост.Всичко което вършат е зло и гадост.Проблема е ,че за тях няма вътрешен контрол ,не ги проверяват и наказват. Използуват това и буквално се подиграват с нещастниците .Тази мърсотия облечена във власт болезнено се стреми да стане началник на другите.
19
онзи
|
нерегистриран
24 септември 2010, 17:44
1
0
Тази Михайлова е бедстие за съдебната система. Това е абсолютно и категорично. Необходимо е във фейсбук или в някой друг форум, да се обединим срещу това зло и да поискаме от висшия съдебен съвет да извърши проверка на всичките и решени дела и да се види колко решения са и отменени от ВКС.Това момиче е неадекватно и вместо да правораздава се гаври със справедливостта. мога да посоче поне три нейни решения които потвържадават това. В нейния състав работи и една Слава Гьошева същеря на една от Висшия съдебен съвет Мая Гьошева , тази пък изобщо не е в час. Решава делата си напълно неадекватно по милиционерски. Нещо страшно е. горките хора.
18
Кр.Кабакчиев, дфн
|
нерегистриран
15 февруари 2010, 06:18
1
0
Вижте сами какво представлява "изключителният проофесионалист" Геника Михайлова, за която пише първият форумист:
http://kkabakciev.blogspot.com/2010/02/6.html
Ето и решението на въззивния съд по нейното решение:
http://kkabakciev.blogspot.com/2010/02/6.html
17
защитник
|
нерегистриран
18 декември 2009, 20:07
1
-3
Добър съдия,, изключителен проофесионалист е Геника Михайлова, и каква злоба извира бе.Извира от вас, че не сте толкова добри като нея.И какво като има особено мнение за давността, и аз не споделям виждането й, но не мога да си затворя очите пред качествата й, и усърдието й да се усъвършенства постоянно, и да предаде опита си на другите.И защо не я гласуват-защото не е удобна, защото няма да минават много номерца, и някой следи ли какви кандидатури минават, нищо ново под слънцето.Старите председатели на съдилища станаха заместници, а заместниците председатели.А многото кадърни съдии дори не си и помислят да стават адм.ръководители, защото не искат някои/дори и ВСС/ да им се бърка в работата.И какво -дръзна Геника М., и й отрязаха главата.Ами прочетете нейните решения, и тези от подписката, и тогава се изказвайте.
16
за ПТП-то
|
нерегистриран
14 декември 2009, 10:41
0
0
Може ли да ни кажете нещо повече за това ПТП?
15
за Геника Михайлова
|
нерегистриран
13 декември 2009, 08:29
2
-3
Как не ви е срам да оплювате професионалист като госпожа Михайлова? Чели ли сте нейни решения и виждали ли сте как води делата си? Това, че е от Ямбол и има специфично изговаряне не я прави слаб съдия, а напротив. Тези, които знаят биографията й, както и трудностите , с които се е преборила сама в живота, могат само да й се възхищават. Предсатвете си колко хора, претърпели ПТП и изпаднали в състояние, при което лекарите са го отписали, са успели с тренировки да се върнат към нормалния живот и и наистина заслужено да получават заплатите си в съдебната система.
14
Пухи
|
нерегистриран
11 декември 2009, 19:17
0
0
До МВР.А по ли добре да се назначават завършилите пуцове по право като този в Бургас, Русе и къде ли не?Дипломата за право от там е гаранция за абсолютна тъпота , но мнозина питомци на тези съмнителни заведения завършили в стил "Красьо" с банкети и рушвети вече яхнаха системата по места.
13
МВР
|
нерегистриран
11 декември 2009, 10:28
0
0
Системата трябва да се очисти от милиционери, когато другите са били студенти те са били школници и курсанти. Това дава друг поглед върху света, само интриги - справка ДАНС и МВР и МО.
12
външен за системата
|
нерегистриран
11 декември 2009, 09:53
0
0
главният проблем на системата, господа и дами, не е това. главният й проблем е че не работи. а останалото е прах в очите... а пък кой е чул за осъден съдия? или прокурор? дори и да ги хванат как убиват някого, покрива се всичко и тихомълком или ги пенсионират, или ги "награждават" с работно място в някоя затънтена провинция... и ако може журналистите да не се месят в това, моля! още малко и ще поискат съда да работи прозрачно! какви са тея работи!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно