Икономист съзря
Капан за кандидатите за потребителски кредити
Капан за кандидатите за потребителски кредити

Капан за хората, които искат да изтеглят потребителски кредит съзря икономистът Любомир Христов в новия закон за потребителския кредит, който влиза в сила след два дни.
Според Христов текст от закона дава право на банките сами да определят начина на пресмятане на лихвата и да я променят след сключване на договора за кредит. Така потребителят няма да знае с плащането на каква лихва се задължава и колко всъщност ще му струва кредитът, обясни Любомир Христов. Той  е изпратил до икономическата комисия в парламента предложение за промяна на спорния текст от закона.
От 12 май влиза в сила новият Закон за потребителските кредити, чрез който ще имаме правото да се откажем от заема до 14 дни след изтеглянето му без наказателна такса, а максималният размер на кредита ще се повиши от 40 000 до 147 000 лева. Въпреки тези промени новият закон ще ощети потребителите, тъй като банката сама ще може да определя лихвата и да я променя, обясни още Любомир Христов,  който е председател на УС на института на дипломираните финансови консултанти и бивш съветник на премиера Бойко Борисов.
"Има едно изречение, което казва: референтният лихвен процент може да бъде изчисляван по методология на банката. Банката може да си измисли методология, по която да изчислява и да променя лихвения процент така, както тя си иска. Аз ако съм банка, мога да ви предложа потребителски кредит при три процента за три месеца и след това да ви го направя 13 процента", каза Христов.
Председателят на икономическата комисия в НС Мартин Димитров и членът й Валентин Николов от ГЕРБ обясниха, че приетият вече текст е съобразен с европейските директиви. Дискутиран е и с асоциацията на банките и комисията за защита на потребителите.
"Аз съм за ниски лихвени проценти на банките. Но няма как това да го направим със закон, защото ще противоречи на европейското право.
Той предлага по-различна формулировка за това какво представлява референтен лихвен процента, а именно: пазарен индекс, който произтича от общодостъпен източник и който може да бъде проверен от двете страни по договор. А тук се казва, че пазарен индекс, който се изчислява от кредитора при определена от него методология.
Тази методология, ако е публична, всеки може да я приложи и да я провери", каза Мартин Димитров. (dariknews.bg)
 

 


 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
справедливо
|
нерегистриран
10 май 2010, 23:28
0
0
Тези 14 дни за възможен отказ от договора да са важими при всяка промяна на лихвения процент; това вече е договор. Иначе едната страна (по-силната, т.е. банката) хвърля въдицата и хваща рибата, а след това на клиента (пациента) дупе да му яко!
1
Redoven
|
нерегистриран
10 май 2010, 22:11
0
0
Вижте във Фейсбук как хората се организират срещу Уни Кредит Булбанк:
http://www.facebook.com/group.php?gid=118503631508052
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно