Още 237 смъртни случая на деца в домове "чакат анализ"
Прокуратурата отново ще търси виновни за смъртта на Анета от Стража
Трима прокурори на три инстанции са се произнесли за прекратяване на делото, четвърти ще събира спомени отпреди 6 години на служителите в дома и ще уточнява какво значи "стелки"
Прокуратурата отново ще търси виновни за смъртта на Анета от Стража

Прокуратурата отново отваря случая "Анета", въпреки че трима прокурори от три инстанции последователно и безпротиворечиво са го затворили, съобщиха днес на пресконференция заместник-главният прокурор Галина Тонева и говорителят на главния прокурор – Стелияна Кожухарова.
Оказва се, че за 6 години е била изследвана само едната част от пъзела и е дошло време и за другата.

Точно преди седмица, в понеделник, Българският хелзинкски комитет (БХК) съобщи, че ще заведе дело срещу България в Евросъда в Страсбург заради смъртта на 15-годишната Анета в Дома за деца и младежи с умствени увреждания в Стража. Момичето е починало в болница преди 6 години от перфорация на стомаха, а при операцията лекарите са извадили от стомаха на Анета 25 стелки за обувки, 8 парцала, 3 дунапренови гъби, 6 чорапа, 3 парчета хартия и 3 камъка с големина 3-4 см. Детето е било в дома под 24-часово наблюдение, а в болницата шест дни стояло вързано за легло, за да не буйства, въпреки че било буйно само един ден.

Основни и елементарни въпроси, които тогава би трябвало да са стояли пред разследващите смъртта на Анета са: В болницата или в дома са виновни за смъртта на момичето? В болницата или в дома са допуснали Анета да нагълта всички тези предмети?

След 6 години разбираме, че прокуратурата е отговорила отрицателно на въпроса "В болницата ли са виновни за смъртта на момичето?". Разследването въобще не се е занимавало с изследване на вината на персонала на дома, то се е интересувало единствено дали има лекарска грешка. Заключението е, че няма, следователно няма данни за извършено престъпление и логично следва отказ да се образува досъдебно производство.

Постановлението е на зам.-окръжния прокурор на Търговище Николай Казаков. След като преди две години прокуратурата и БХК започнаха съвместни проверки за високата смъртност в домовете за деца, от правозащитната организация атакуваха постановлението за смъртта на Анета. Следва проверка на неговата правилност от Апелативната прокуратура във Варна, където прокурор Светла Курновска го потвърждава. През ноември м.г. същото прави и прокурор Любомир Божков от Върховната касационна прокуратура.

Седмица след БХК е ред на прокуратурата да отвърне, без да влиза в спор с правозащитната организация, но и задължително да не допусне гузно мълчание. Така се стигна до новината, че делото ще бъде възобновено, защото "прокуратурата е направила своята справка" и това действие бе определено като "изключително своевременна реакция на действията на БХК". На брифинг днес бе представена прокурор Тодорка Миндова, която завежда отдела за престъпления извършени от и срещу малолетни и непълнолетни.

"Запознахме се незабавно и обсъдихме събраните доказателства. Вярно е, че са събрани много доказателства, но може и още", обясни прокурор Миндова решението да се възобнови разследването. Под "още" се разбра, че трябва да се доразследва хипотезата, че виновните за смъртта на Анета може и да са работели в дома, както и да се разбере как и къде е нагълтала толкова много предмети. Прокурор Миндова призна, че по-малко било изяснявано дали вината не е в служителите на дома и сега усилията ще са насочени натам, макар и толкова години по-късно.

"При разглеждането на случая ще има някои пречки, тъй като е минало доста време, но все още има специалисти, които са били част от болничния екип, които имат спомени, както и има налична медицинска документация. При проверките през 2006 г. са търсили лекарска грешка, а не се е обърнало толкова внимание на обстоятелствата в дома. Разследването тогава не е било всестранно и пълно", заключи Миндова. Оказа се, че в момента не е ясно дали и предметите, които са извадени от стомаха на Анета се пазят, за да се прави нова експертиза. Не било изяснено дали под "стелка" се разбира обикновена стелка за обувка или т.н. калцуни, които са слагат върху обувките в болниците.

Според зам-главният прокурор Галина Тонева разследването не е водено достатъчно професионално. "Има грешки на конкретни прокурори, а не на институцията", посочи Тонева, но за конкретни наказания не се спомена. На случаен принцип ще бъде решено и кой прокурор от прокуратурата в Търговище ще разследва наново случая. Случаят "Анета" е един от онези 238 смъртни случая, за които прокуратурата и БХК обявиха преди 2 години, че трябва да се провери как се е стигнало до смъртта на толкова деца.

"Всичко на този етап е в процес на анализ", отговори Галина Тонева на въпрос дали след 2 години има повдигнати обвинения по някой друг от 237-те случая, или пък е внесен обвинителен акт.


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
***********
|
нерегистриран
26 май 2012, 11:50
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1
А кой ще плаща ?
|
нерегистриран
21 май 2012, 21:06
0
0
В далаверата по прикриване на смъртния случай са замесени окр.прокурор, апелативен прокурор и прокурор от ВКП. Ако в Страсбург ни осъдят, което е почти на 100% сигурно, тримата хубавци да плащат глобата, която ще бъде солидна , а не да плаща БГ заради нагли магистрати! Нали са независими, ама очевдно тяхната независимост означава на юридически език,че са свободни да правят каквото си искат, да постановяват каквото им отърва, а накрая ние обираме техните лайна! Същото нещо беше с присъдата на сегашната зам.министърка на МП Деница Петкова и последващата апелация в ЕСПЧ, който ни осъди да плащаме ние, а не Деница, една хубава глоба! Т.е. ние плащаме, ама Деница си е зам.министър!. Те са надробили кашата, те да си я сърбат! Нали така, г-н гл.прокурор?! И ако ни осъдят, тези прокурори ще останат ли на работа? Нали магистратите трябва да дават отчет пред техния повелител: народа! Или народът служи само за парцал на недоразуменията като посочените магистрати?!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно