Втора премиера
Изложба на карикатури бе открита в Музея на МВР
Събраните произведения са отпечатани в специално издание "Карикатурата в борба с антиобществените прояви" през 1975 година
Изложба на карикатури бе открита в Музея на МВР
Снимка: БТА

Изложба с карикатури от 70-те години на миналия век бе открита днес в Музея на МВР в София. Произведенията са тематични и са посветени на антиобществени прояви. В музея са представени 36 автори със 109 карикатури, творбите им са били изложени за първи път през 1975г.

"В същност днес не откриваме, а преоткриваме изложбата, тъй като за първи път  карикатурите са били показани пред публика през 1975г. Убеждаваме се, че това, което е вълнувало умовете на авторите тогава, е актуално и днес. Често карикатурите са по-изразителни от повечето закони", заяви заместник-вътрешният министър Веселин Вучков.

Сред гостите на откриването бяха трима от авторите, предоставили творби за първото изложение – Димитър Томов, Стефан Десподов, Николай Пекарев, а също и председателят на секция "Карикатура в Съюза на българските художници Любомир Михайлов, съобщиха от МВР.
"Щастливи сме, че открихме оригиналите на произведенията на именити художници и след 37 години можем отново да ги покажем пред публика. Входът за изложбата е свободен. Очакваме всички заинтересувани да проследят погледа на творците преди няколко десетилетия да дойдат и сами да видят колко актуални са темите и днес" заяви директорката на Музея на МВР д-р Магдалена Стаменова. Сред гостите на откриването бяха депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов и шефът на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов.

През 1975 г. МВР и СБХ организират изложба и е публикувана книжка "Карикатурата в борба с антиобществените прояви", в която със свои твобри се включват именити български художници, между които Борис Димовски, Доньо Донев, Иван Цеков-Карандаш, Панайот Гелев, Рачо Рачев, Стефан Десподов, Анри Кулев.

 


                                                       
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
Beaver
|
нерегистриран
04 юли 2012, 07:13
0
0
А снимката на Цецо къде е сложена???
Ха ха ха..........
1
предложение
|
нерегистриран
03 юли 2012, 14:23
0
0
Ще се радваме при следващата изложба да включите и актуалните карикатури на Христо Комарницки.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно