След Огнян Донев и финансовият директор на "Софарма" е с обвинение за укриване на данъци
След Огнян Донев и финансовият директор на
На 12 юни т. г. бе повдигнато първото обвинение срещу Огнян Донев - за пране на пари. Снимка БТА

Финансовият директор на фармацевтичната компания "Софарма" Борис Борисов е извикан днес за разпит в Националната следствена служба, където му е повдигнато обвинение за избягване на плащане на данъци в особено големи размери - 15 млн. лева (чл. 255,ал.3, вр. ал.1 НК). Това съобщи говорителят на Софийска градска прокуратура Румяна Арнаудова. На г-н Борисов е определена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 100 000 лева. Повдигнатото обвинение е за престъпление, извършено от г-н Борисов през март 2009 г. в качеството му на изпълнителен директор на "Телсо" АД.

Само преди три дни, на 20 юли собственикът на "Софарма" Огнян Донев бе подведен под отговорност за укрити данъци в размер на 63 млн. лева. Определена му е парична гаранция от 500 000 лв. Обвинението, повдигнато на Донев, е по отменения чл. 257 НК, вр. чл. 255 НК, за престъпление, извършено през април 2007 г. в качеството му на изпълнителен директор на дружество "Елфарма". (Медиите тия дни написаха, че става въпрос за укриване на над 400 млн. лв. печалба чрез продажба на акции на "Софарма" на драстично занижени цени.) По този начин са "спестени" над 63 млн. лева данъци, става ясно от думите на прокурор Арнаудова.

Обвиненията срещу Донев и Борисов са повдигнати по едно досъдебно производство, което се води "интензивно", съобщи още прокурор Анаудова. За "Правен свят" тя заяви, че не може да коментира връзката между двете фирми и изпълнителните деяния, както и механизма на извършване на престъплението.

Междувременно, в платена публикация във в. "Труд" Огнян Донев публикува изявление в качеството си на изпълнителен директор на Софарма АД и председател на КРИБ, в което той заявява, че новото обвинение е "също толкова нелепо, колкото и първото".

"В първия случай съм "виновен", че съм съфинансирал със собствени пари сделката за купуването на Вестникарска група България, издател на "Труд"и "24 часа".

Сега съм обвиняем за нещо, което би превърнало в клиент на прокуратурата целия български бизнес.

Искам да заявя, че с тези "обвинения" съм готов да се изправя пред всеки съд. Те са логично продължение на масираната клеветническа кампания, провеждана срещу мен от правителствените медии.

Не възнамерявам да се надвиквам с тях. Това са въпроси, които ще реши съдът", пише г-н Донев.

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
Адвокат123
|
нерегистриран
24 юли 2012, 09:55
0
-1
Това с обвинение за сделките с акции на "Соффарма", ако е истина, е една от най-големите нелепици и е силно поредно доказателство за нежеланието на прокуратурата да вдене нещо от гражданското и търговското право. Сделките с акции на публичното дружество "Соффарма" могат да се сключват на договорени цени, далеч под пазарните, това е разрешено от закона, като се спазват определени регулационни правила. Сделка на номиналната цена на акциите не е укриване на данъци. Ама то нали е пълно с канарчета в стаята ... А ако ще е така - да карат наред, да погнат и ЦвЦв., защото обявените от него цени на придобиване на апартаментите му са под пазарните. Че и всички депутати и другите властници, които заради закона си "прехвърлиха фирмите" по номинална стойност на дялове и акции.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно