Проверяват бивш следовател, сега съдия, за забавени и прекратени по давност дела
Проверяват бивш следовател, сега съдия, за забавени и прекратени по давност дела

Бившият следовател Веселин Коларов, а сега съдия в Районен съд-Харманли, е забавил с години разследванията по няколко дела за катастрофи със смъртни случаи. За част от тях вече е изтекла абсолютната давност, научи "Правен свят" от свои източници.
Във Върховната касационна прокуратура е получен сигнал от Димитър Петков от Свиленград, в който мъжът твърди, че баща му Петко Петков е загинал в автомобилна катастрофа през 2000 г. в Капитан Андреево. Повече от 10 години, обаче, Димитър Петков нямал информация за разследването на инцидента. По онова време Коларов е бил следовател в Териториалното следствено отделение в Свиленград.
От ВКП пращат на място екип от проверяващи, които да установят фактите. Оказва се, че към август 2010 г. делото изобщо не е вписано в следствения регистър. Папките с документите за катастрофата били в деловодството. Т.е. по това дело следователят Коларов не е извършил никакви действия години наред. Така, до 2008 г., когато става съдия в РС-Харманли. След като напуснал следствието, делото за катастрофата не е било разпределено на друг разследващ. Освен това Окръжната прокуратура в Хасково не е била уведомена за образуваното производство. А миналата година изтекла абсолютната давност и делото било прекратено.
Заради констатираните нарушения ВКП са възложили на Софийската градска прокуратура да извърши цялостна проверка на работата на Веселин Коларов докато е бил следовател.
Според източници на "Правен свят" над 10 други дела на Коларов са били прекратени поради изтекла абсолютна давност. Самият той споделил пред колеги, че делата са пет. Само две са влезли в съда с обвинителен акт и то тв самия край на изтичащия давностен срок.
Потърсен от "Правен свят" Веселин Коларов отказа коментар докато не приключи проверката на СГП. Шефът на окръжната следствена служба Кръстьо Кръстев не бе открит за коментар.

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
14
*******************
|
нерегистриран
14 август 2012, 17:17
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
13
*******************
|
нерегистриран
13 август 2012, 11:28
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
12
2012
|
нерегистриран
08 август 2012, 11:05
0
0
има един такъв пример в административен съд хасково
11
до Мишковиц
|
нерегистриран
07 август 2012, 23:31
0
0
Ей каун вземай,че се усещай какво ръсиш във форума!
10
изпатил
|
нерегистриран
07 август 2012, 21:47
0
0
Коларов като следовател беше много неколегиален и слаб професионалист.За съжаление по това време в Свиленград управляваше триумвирата - Гьорчев/шеф на ТСл.О/, Иван Тенчев - Районен прокурор и лека му пръст - Русев - председател на СвРС, които бяха направили една феодална правосъдна система, недопускаща гастролиращи адвокати.
9
123
|
нерегистриран
07 август 2012, 19:03
0
0
До "все още следовател"
И сте прав, и не сте. И доста качествени колеги отидоха в прокуратурата, но наистина и доста "мърша". За съжаление! Погледнете обаче протокола от заседанието на ВСС от преди две седмици, мисля - при конкурсите за повишаване и преместване в окръжните следствени отдели следователи стават...прокурори, че и съдии! Е, те това му викам "мотивация" да си вършиш работата...
До "х"
Ако се бяхте позачели, щяхте да прочетете, че това, че има дело въобще не е било сведено до знанието на който и да е прокурор, та да му стане наблюдаващ. Очевидно прокуратурата е разбрала за делото, когато е "цъфнало" за прекратяване. И едва ли е единственото.
8
до коба
|
нерегистриран
07 август 2012, 18:56
0
0
"Аз познавам прокурор, който си беше направил ООД, в състава на което влизаха личен разследващ полицай и личен експерт. Сега този човек е съдия."
Ама това си е принцип на работа отдавна установен! В състава на ООД влиза обаче и "личен" адвокат, който да се явява за споразумения с обвиняемите, когато нещо по делото куца, или когато трябва да оправяме някой от тях.
7
x
|
нерегистриран
07 август 2012, 17:23
0
0
Какво ли са правили от т.нар. инспекторат по този случай? Въобще къде е бил наблюдаващият прокурор? Въпроси, въпроси..
6
адвокат Мишковиц
|
нерегистриран
07 август 2012, 17:04
0
0
Най-големият срам е за пострадалите.ТОЛКОВА ГОДИНИ ТАЗИ РАЯ ЗАЩО НЕ СИ ТЪРСИ ПРАВАТА.НЕ РАЯ МИ НАПРАВО ГЯУРИ
5
коба
|
нерегистриран
07 август 2012, 16:23
0
0
Аз познавам прокурор, който си беше направил ООД, в състава на което влизаха личен разследващ полицай и личен експерт. Сега този човек е съдия.
Пазете се от новата вълна "доказа ли се" разследващи полицаи, които запълват местата в долните етажи на прокуратурата и съда.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно