Следователят Ясен Тодоров в жалбата си до ВАС:
Времето, през което бях инспектор, е заличено от професионалната ми биография
Времето, през което бях инспектор, е заличено от професионалната ми биография

Какъв е смисълът от промяната на чл. 50 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), ако инспектор с изтекъл мандат не може да бъде възстановен на длъжност по-висока от заеманата преди избора? Отговор на този въпрос иска да получи бившият инспектор, сега следовател и кандидат за член на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота Ясен Тодоров от петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС). Тодоров е обжалвал решението на тричленния състав на съда, който отхвърли жалбата му срещу решението на съвета, с което му бе отказаво възстановяване на длъжност "прокурор във ВКП".

В началото на тази година, след изтичане на мандата им, шестима инспектори от ИВСС подадоха молби във ВСС да бъдат въстановени на по-високи длъжности от преди заеманите като се възползваха от промяна в чл. 50 от ЗСВ, според който магистратите се възстановяват на длъжност "не по-ниска от заеманата преди избора". Бившият шеф на Окръжен съд-Перник Петър Михайлов поиска да стане съдия в Софийския апелативен съд, Елка Пенчева, Мария Кузманова и Милка Итова искаха да отидат директно във ВАС, Александър Мумджиев подаде документи за ВКП или НСлС, а Ясен Тодоров искаше от следовател в столичното следствие да стане прокурор във ВКП. След дебат ВСС отхвърли молбите им и ги възстанови на предишните длъжности.
Единствено Ясен Тодоров обжалва решението на съвета пред ВАС.
На 13 юни тричленен състав на съда отхвърли жалбата му като основният мотив на ВАС бе, че законът не предвижда кариерно израстване без конкурс.

По същото време в парламента течеше дискусия за въвеждането на "кариерни бонуси" за членовете на ВСС и за инспекторите.
В проекта за промени на ЗСВ, изготвен от министерството на правосъдието, се предвиждаше, че в едномесечен срок от изтичането на мандата, изборен член на ВСС се назначава на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора или, по негово искане, се възстановява на заеманата преди избора длъжност. Правилата за инспекторите бяха аналогични. От министерството предлагаха тези текстове да важат от следващия състав на ВСС и инспекторите. Но преди второ четене на промените в ЗСВ Красимир Ципов (ГЕРБ) предложи ограничението за сегашния състав на ВСС и на инспекторите да отпадне, което бе одобрено от правната комисия и гласувано в пленарна зала.
Президентът Росен Плевнелиев, обаче, наложи вето, след което Народното събрание прегласува поправките в съдебния закон и "кариерните бонуси" отпаднаха.
Така остана в сила чл. 50 от ЗСВ, който гласи: "При изтичане на мандата или при предсрочното му прекратяване на основание чл. 48, ал. 1, т. 1 главният инспектор и инспекторите се възстановяват на длъжност не по-ниска от заеманата преди избора."

Пред петчленен състав на ВАС Ясен Тодоров се жали, че е лишен от възможността за кариерно развитие за осем години, а времето, през което е бил инспектор, "на практика е заличено" от професионалната му биография.
Той припомня, че през 2007 г. се е явил на конкурс за прокурор във ВКП. Кандидатите били около стотина, Тодоров се класирал на 27-мо място и не е бил повишен. Добавя, че в края на 2011 г. е имало нов конкурс за прокурор във ВКП, свободните места били пет, а магистратите, които се класирали на 2-ро и на 3-то място, са били след него на конкурса преди пет години. (Според сайта на ВСС това са прокурорите от СГП Цветомир Йосифов и Стелиана Кожухарова – б.а.)
"Естествено, че няма гаранция, че при евентуално мое участие в последния конкурс аз щях да бъда класиран на едно от първите пет места. Но същевременно може да се предполага, че и аз, както класираните на второ и трето място кандидати, за изминалите между конкурсите близо пет години, съм претърпял положително професионално развитие и съм обогатил познанията и умениято си", пише Тодоров.
След изтичане на мандата му като инспектор той е предложил на ВСС да проведе процедура за периодичното му атестиране. Но кадровият орган на Темида отказал, защото липсвали данни за работата му в периода 2008-2012 година. "Получава се така, че вместо да бъде поощрен и стимулиран за отговорната ми работа като инспектор в ИВСС (може би единственият орган, който неизменно получава положителни оценки в междинните и в редовните доклади на Европейската комисия), аз съм лишен от всякаква възможност за кариерно развитие", изтъква следователят.
Доводът за невъзможност да бъде атестиран години наред, Тодоров е изтъкнал и в жалбата си пред тричленния състав на ВАС, но съдът тогава каза, че, въпреки че е основателен, той е извън предмета на делото.

Тодоров изтъква още, че тричленният състав на ВАС стеснително е тълкувал чл. 50 от ЗСВ. Редакцията му "навежда на извода, че инспекторите могат да бъдат възстановени както на длъжността, която са заемали преди избора, така и на всяка равна по степен или по-висока по степен длъжност в органите на съдебната власт". "Законодателят е предвидил една процедура по повишаване и преместване, която е изключение от общото правило за конкурсното начало, залегнало в ЗСВ... При вземането на решение на каква длъжност на бъде възстановен съответния инспектор ВСС би трябвало да има предвид както неговото желание, така и мнението на административния ръководител на съответния орган на съдебната власт... В конкретния случай главният прокурор е изразил положителното си становище относно желанието ми...", пише следователят в жалбата си.
Казва, че тричленният състав на ВАС е "абдикирал от задължението си да тълкува волята на законодателя, която е обективирана в изменената редакция на чл. 50 от ЗСВ, а се позовава на факта, че в стенограмите на Народното събрание не се съдържат мотиви за изменението на тази разпоредба".
"Тричленният състав на ВАС на практика отрича действието на влязла в сила правна норма, която коренно се различава от предхождащата я и поражда коренно различни правни последици от нея", твърди Тодоров.
В жалбата си срещу решението на тричленния състав на ВАС следователят изтъква още, че отказът на ВСС да го възстанови на по-висока длъжност не е мотивиран. Твърди, че някои от членовете на съвета като проф. Анелия Мингова, Божидар Сукнаров и Георги Шопов са се изказали против възстановяването на по-висока длъжност, но изказванията били общи и по принцип.

Делото все още не е насрочено за разглеждане. Но при всички случаи то ще приключи след избора за членове на ВСС и от двете квоти. А, както вече споменахме, Ясен Тодоров е номиниран за член на съвета от депутата Николай Пехливанов от "Атака".

 

 

 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
20
.......
|
нерегистриран
19 октомври 2012, 21:27
0
0
Много въпроси към г-н Тодоров, ама няма кой да Ви отговори. Питайте, аз мога да разказвам много, много...и то от кухнята...
19
Л.Г.
|
нерегистриран
27 август 2012, 11:34
0
0
Браво, Ясене! Търси си правата докрай!
18
jurisdiction
|
нерегистриран
25 август 2012, 21:22
1
0
Завистта към хора, които са постигнали нещо в професионален план, винаги е съществувала... Но защо толкова злоба се хвърля върху човек, който реално си търси правата? И аз да бях, и аз щях да обжалвам!! А вие се правете на кротки агънца - в дълбоката си същност обаче всеки един от нас си мечтае да е на върха на пирамидата и понеже не сме, дайте да убием постигналите тази цел с камъни... Жалка история! Жалка статия и жалки коментари от жалки псевдоюристчета!
17
.
|
нерегистриран
25 август 2012, 17:49
0
0
Абсолютно правилно си търси правата, аз пък не разбирам откъде произлиза тази ваша злоба.
16
наглост
|
нерегистриран
24 август 2012, 13:00
0
0
тип крънчева и обратно. Наглост и пошлост присъща на мангалите. Май вече се оформи мангалско чалгаджийско общество и в съдебната власт. Главната мангалка чалкаджийка ще е крънч ,а главвния ясенчо.Смях в залата и то съдебната, е само за крънч. Тези двама защо не вземат да се гръмнат?
15
да бе жив Ботев та да ви опише
|
нерегистриран
23 август 2012, 12:43
0
0
Смешен плач! десетилетия перверзно правосъдие довело народа до това да го е срам да се нарече българин, до масови изселвания в чужбина, до явен бандитизъм, до трансформация на магистратите в най-богатите хора и на съдебната система в срасната с държавата мафиотска структура, все благодарение на липсата на контрол от такива като него "инспектори" и накрая бил ощетен и се жалва нещастен бил. А изцедения, обезверен, съсипан и предаден български народ, дето ви храни с тлъсти заплати Вас - националните предатели, той щастлив ли е ?
14
112
|
нерегистриран
21 август 2012, 11:53
0
0
Цялото сегашно ВСС и машите им от Инспектората да заличат от професионалната си биография периода, през който са заемали тези длъжности - период на мракобесие и безхаберие. Но дали ще помогне това? Дали ще забравим ние?
13
$$$
|
нерегистриран
21 август 2012, 08:50
0
0
Е няма такъв неграмотник като този!В работата си като милиционер и за малко следовател е показвал върховна простота и тотално неразбиране!Не съм сигурен, че въобще знае,че НК и НПК са всъщност два закона...
12
Георги Милков
|
нерегистриран
20 август 2012, 22:55
0
0
г-н Тодоров, не би Ви била излишна малко скромност... Не може цял живот ВИЕ и още неколцина абонирани измислени магистрати да искате да сте само началници... Да си инспектор в ИВСС не е нито понижение, нито обезличаване. Инспекторите на Ана Караиванова са богопомазани, недосегаеми и леконатоварени.... Сега проблем с морала ли имате или искате да докажете колко много сте работил? Засрамете се и се оттеглете - достойно е!
11
123
|
нерегистриран
20 август 2012, 18:51
0
0
Ясене, да ти кажа, че си нагъл, е много меко казано. Като се буташе да ставаш инспектор, не знаеше ли, че ще изтекат тези пет години и трябва да се върнеш на мястото си, за да поработиш. И как да те атестират, като нищо не си работил през тези години и това е видно от проверките на инспектората, защото покрай скандалите с магистрати стана ясно, че нищо не сте проверявали.Да не говорим, че не ви стигна цял мандат да извършите проверка в най - важните съдилища, каквито са ВКС и ВАС, които са последни ин станции и откъдето най - много вони на корупция.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно