Новият конституционен съдия Георги Ангелов:
Аз не съм ничий, само на собствения си ум
Това, че съм избран, не ме прави по-умен, обратното не би ме направило и по-глупав, казва съдия Ангелов
Аз не съм ничий, само на собствения си ум
Новият конституционен съдия Георги Ангелов. Снимка Надежда Чипева, "Капитал"

И да не ме бяха избрали, нямаше да стана по-глупав, сега не ставам по-умен. Единственото, което искам, ако някоя телевизия снима в момента, е да благодаря на майка си. Аз съм това, което съм, благодарение на нея. Това заяви новоизбраният конституционен съдия Георги Ангелов минути след избора пред журналистическите камери и микрофони, които го причакаха пред зала Тържествена.

Той благодари също така и на всички, които са гласували за него, като изрично подчерта, че неговата кандидатура е независима, защото "важното беше да има истински акт на гласуване, без предварителни уговорки" и "по писаните правила на играта". "Аз съм собствена кандидатура, не съм ничия. И не съм ничий човек, освен на собствения си ум. Обяснявам си избирането ми по този начин. Не мисля, че съдиите са хора, които са неразумни и не знаят за какво става въпрос. Почти бях сигурен, че така щеше да се случи. Може да е имало зависими кандидати, но аз не бях. Играх по писаните правила."

Попитан какво мисли за процедурата за избора и за призива на Българския институт за правни инициативи за по-подробни правила за предварително номиниране и достатъчно време за обсъждане на кандидатурите, съдия Ангелов заяви, че в случая този призив му се струва не много уместен – няма какво толкова да се наблюдава, според закона няма предварителни номинации и изслушвания. Не смята също така, че е смислено да се иска от концепция от кандидатите за конституционен съдия, защото "конституционният съдия казва да или не. Не мога да знам предварително на какво ще казвам "да" и на какво - "не". За себе си знам, че най-голямата ценност за мен е вътрешната свобода и почтеността." Не пожела да коментира темата за т.нар. джентълменско споразумение между ВКС и ВАС да се редуват да пращат съдия в КС - той не е привърженик на предварителни уговорки, макар че все пак "виждате аз съм административен съдия".

Не отивам на почивка в КС, ще работя, каза Ангелов.

На въпрос какво му е мнението за индивидуалната жалба, той направи уговорката, че това е много обширна тема и не може да се отговори "за" или "против". "Всяко правило е преценка на баланса и интереса. Ако съм за индивидуалната жалба, защото това е моето интуитивно усещане, трябва да се прецени докъде ще стигне това, особено в България. Трябва много неща да се огледа, за да се реши да или не."

 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
15
също съдия
|
нерегистриран
01 октомври 2012, 13:45
0
0
До "големи адмирации и..."
Напротив, съдия Г.Ангелов е много известен за съдийското съсловие, което го избира от своята квот и това е важното.А за любопиството Ви- съдия Ангелов е започнал като младши съдия и е преминал с успех и добро име през всички съдебни инстанции. Дали е женен или не, какви деца и хобита има и пр. не е от особено значение,защото не влияе върху почетността му като съдия, а и на интелегитността му, които са безспорни за съдийската гилдия! Затова оставете "нездравото любопитство" за фолка.Съдията дори само по решенията му ще го познаеш, а когато му вярват и колегите му ..... е, чудесно е!
14
големи адмирации, големи акламации!
|
нерегистриран
26 септември 2012, 10:21
0
0
26 септември 2012 | големи адмирации, големи акламации!
Но никъде не се дава информация кога, къде и как е завършил образованието си новият конституционен съдия. Никой не дава информация кога, къде и как е започнала професионалната кариера на новия конституционен съдия. По никакъв начин не се дава информация как се е развила професионалната кариера на новия конституционен съдия. Няма никаква информация и за личността му - семеен ли е, има ли деца, какво е имотното му състояние, има ли афинитет към обществената дейност, с какво се занимава през свободното си време и пр. Единственото, което се промъкна през ситната цетка на информационното затъмнение около личността на новия конституционен съдия, беше, че е решил в полза на интересите на един магистрат-хотелиер дисциплинарното дело срещу последния, който чрез документ с невярно съдържание е уредил дъщеря си като безимотна да придобие имот на морския бряг в Приморско!!! А също така, че пие до безпаметност!!! За много хора само тези два факта от една страна и нищо неказването за кариерата и личността на новия конституционен съдия от друга страна, е повече от достатъчно да си направят извода що за птица е така възторжено възхвалявания нов конституционен съдия от квотата на съдиите!
13
магистрат
|
нерегистриран
25 септември 2012, 20:48
0
0
Сигурен съм, че няма нормален магистрат, които да не се радва за избора на Г.Ангелов. Сигурен съм, че няма нормален магистрат, които да не гони демоните и мерзостта с чашката.Дано нормалните и мислищи хора като Жоро да са повече...успех в КС
12
Веселба
|
нерегистриран
25 септември 2012, 18:19
0
0
Пие, ама умен. Умен, ама пие...
Браво, Жоре! От Клуба на алкохолиците
11
До съдията преди мене
|
нерегистриран
25 септември 2012, 17:15
0
0
Щях да си кажа, че коментарът Ви е читав, ако не бяха думите за пиенето до безпаметност... Излиза, че сте искал/а/ да кажете само и единствено това. А е грозно.За другото - поздравления, викайте по-високо и на по-открити места!
10
съдия
|
нерегистриран
25 септември 2012, 12:08
0
0
Че Жоро е умен и много приятен няма съмнение. Че АПК, в чието написване той активно участваше, е най-успешния кодекс, също няма съмнение. Не взеима пари. Е, съобразява се с приятелите по чашка. Кратките мотиви не са лошо нещо, но някои негови мотиви са толкова кратки, че на практика не съдържат реална мотивировка. Когато ги има мотивите - смислени и точни са. В КС ще е точно на мястото си. Пак е започнал доста да пие, понякога до безпаметност. Хубавото е, че пие само вечер. За това трябва да внимава и да се ограничава - няма да е лесно. Но безпаметно пиян конституционен съдия няма да изглежда добре, особено изтипосан в жълт вестник. Като цяло - чудесен избор въпреки недостатъците. Бих казал - това беше възможно най-добрият избор!
Изборът на Георги Ангелов показа, че Георги Колев, който категорично лансираше Тенева, не е долюбван във ВАС. И трябва да се замисли дали да продължава да натиска поголовно съдиите как да решават делата. Цялото му бюро е заето от налепени жълти листчета с дела, по които да се намесва. Рано или късно ще го изгърмят за това, тъй като има наточени срещу него съдии.
9
.........
|
нерегистриран
25 септември 2012, 11:16
0
0
Браво за достойния избор на магистратите от ВАС и ВКС. Всъщност, на балотажа отидаха двама достойни съдии, който и да беше победил, конституционализмът щеше да спечели.
8
съдия до "адвокат от САК"
|
нерегистриран
25 септември 2012, 11:09
0
0
Колега, може да получите предълъг съдебен акт на двадесет и пет страници, размер "10" и той пак да няма мотиви. Не бъркайте мотивите с алабализми. Последните могат да се харесат на страната в процеса, която хал хабер си няма от право и би си казала: "Брей, калко много и сложни думи! Бравос!". Но способният юрист не би се впечатлил от многословието, а от точните изводи, при това фармулирани кратко и ясно. За това последното се иска много акъл, а за дърдорените и графоманията - никак.
7
Още един административен съдия
|
нерегистриран
25 септември 2012, 10:56
0
0
Колега от САК, касационното решение не представлява отговор на всички знайни и незнайни оплаквания на загубилия делото в първата инстанция, а единствено дава отговор на въпроса порочно ли е първоинстанционното решение, т.е. дали същото е валидно, допустимо и правилно. За да се обясни посоченото, в повечето случаи не са необходими много думи, особено когато първоинстанционното решение отговаря на тези изисквания. А за пред страните пишете колкото си искате дълги жалби, но не искайте от нас да отговаряме на всяко изречение от тях, още повече така имате оправдание защо сте загубили делото...
6
Адвокат от САК
|
нерегистриран
25 септември 2012, 10:35
0
0
Уважаеми колеги!
Защо тогава съдебните актове въобще трябва да имат мотиви?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно