В състезанието за КС
Само Екатерина Михайлова е получила подкрепа от гражданския сектор
Днес изтича последният срок за становища за кандидатите за конституционни съдии
Само Екатерина Михайлова е получила подкрепа от гражданския сектор

Екатерина Михайлова засега е единственият кандидат за конституционен съдия, в подкрепа на който са представени становища от неправителствения сектор, става ясно от преглед на специализирания сайт на Народното събрание за избор на членове на КС от парламентарната квота.
В края на днешния работен ден изтича срокът, в който юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност, висши училища и научни организации могат да представят на правната комисия становища за кандидатите. За  разлика от процедурата по избор на членове на ВСС тук депутатите не гласуваха възможност за задаване на въпроси от НПО или други представители на гражданското общество, но пък формулировката на текста в правилата предполага, че не е задължително становищата да са непременно положителни и в подкрепа на даден кандидат.   

До момента на сайта на парламента са качени само становищата на Нов български университет и Центъра за изследване на демокрацията в покрепа на Михайлова, в които тя е окачествена като изявен юрист и парламентарист, защитник на конституционализма и върховенството на закона, както и университетски преподавател, чиито лекции от курса "парламентаризъм и правова държава" са посещавани с голям интерес от студентите. Проф. Михайлова е почетен професор на НБУ, автор на книгата "Парламентаризъм и правова държава в България", претърпяла вече второ издание, пише още в становището на НБУ. "Проф. Михайлова със своите изследвания е продължител на научните идеи и търсения на големите автори от българската правна школа като проф. Баламезов, проф. Киров, проф. Гиргинов", се заявява в изложението, подписано от проф. Богдан Богданов, проф. Антони Славински и доц. д-р Пламен Бочков.   
Иначе, предложението на вносителите на номинацията на Екатерина Михайлова – Мартин Димитров и Веселин Методиев е уникално по своята лаконичност – то съдържа само три формални изречения, в които даже има грешки. От приложените документи се вижда, че трудовият й стаж е от 1 година като стажант съдия, 11 години и 3 месеца като адвокат и 21 години като народен представител – от октомври 1991 г. досега. (През цялото време като депутат Михайлова продължава да е и адвокат.)
Според правилата за номиниране, а и според добрата парламентарна практика, предложенията трябва да са придружени с писмени мотиви. Истината е обаче, че мотивите и за останалите трима кандидати са сухи и формални.
Така например, мотивите за народния представител от ГЕРБ и бивш съдия от Ямбол Анастас Анастасов, подписани от Цецка Цачева, Красимир Велчев, Искра Фидосова, Цвета Караянчева и Тодор Димитров, са около половин страничка.  Освен кратичко изложение на професионалната му биография, от тях става известно, че "като признат специалист в областта на правораздаването, съдия Анастасов е участвал в множество семинари и инициативи, целящи укрепването на съдебната система", "освен с безспорните си професионални качества, съдия Анастасов се отличава с висок нравствен авторитет" и безупречна репутация.  Г-н Анастасов има пет години стаж като прокурор и 13 години – като съдия, от които 9 години – председател на РС-Ямбол.
Макар и по-обемни, мотивите към номинацията на съдия Венета Марковска, подписани от трима "независими" депутати практически също се изчерпват с професионалната й биография, като се прибави награждаването й с "Личен почетен знак – първа степен – златен" от ВСС през 2011 г., както и с "Почетен знак на Съюза на юристите в България" през 2010 г.  "Стремежът й към усъвършенстване в областта на правото се изразява не само при решаване на конкретни дела, но и в това, че през 2008 г. придобива магистърска степен по международни отношения – Право на ЕС в Юридическия факултет на СУ "Св.Климент Охридски", пише в мотивите към номинацията на Марковска. Освен това тя е участвала в множество семинари и курсове, както в България, така и в чужбина. Заради своя авторитет сред колегите и висок личен морал през 2003 г. Венета Марковска е избрана за член на ВСС от квотата на съдиите, пише още в мотивите. Юридическият стаж на Марковска е 38 години и 1 месец, от които 36 години в съдебната система.
Една страница са и мотивите за номинираната от Янаки Стоилов и Мая Манолова (КБ) съдия Татяна Върбанова от ВКС. В професионалната й характеристика се акцентира на нейния признат професионален капацитет в областта на гражданския процес – тя преподава в СУ "Св. Климент Охридски" и в НИП търговско право и гражданско процесуално право, професионална етика и антикоруция, участвала е като експерт в работната група по изготвяне на новия ГПК и подзаконовите актове по прилагането му, както и в туининг проекти в тази област.
"Предлаганият от нас кандидат е перфектен юрист и се ползва с безупречна репутация", пишат в мотивите си депутатите Манолова и Стоилов. Върбанова има близо 30-годишен стаж като съдия.
Днес изтича и срокът, в който четиримата номинирани трябва да представят в Комисията по правни въпроси вижданията си по тълкувателната роля и практиката на Конституционния съд, както и по произнасянето по искания за установяване на противоконституционност на законите и други актове и споровете за компетентност на хартиен и електронен носител. Тези виждания трябва да се публикуват до три дни от получаването им на специализирания сайт на Народното събрание.
До момента няма качено изложение от нито един кандидат.

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
16
********************
|
нерегистриран
23 ноември 2012, 06:34
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
15
********************
|
нерегистриран
21 ноември 2012, 14:00
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
14
*****************
|
нерегистриран
30 октомври 2012, 08:19
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
13
Препечатка на неизвестен автор
|
нерегистриран
18 октомври 2012, 14:49
0
0
На тая правото й е ВЕЧНА ТАЙНА! Не се връзва някак си да си 20 години тъпоглав депутат и да си практикуващ юрист.Не само за конституционен съдия не става тая измислена непрактикувала десетилетия юристка, тя не става и за районен съдия. Стига с тия безумни политически номинации! Щом толкова не знаете къде да я настаните тая гнида на прехода, ами пратете я на почивка в чужбина като Филчев, поне да не прави бели вътре, а да ни излага навън!
12
Спомен
|
нерегистриран
18 октомври 2012, 14:47
0
0
Катка Михайлова е нашата Цола Драгойчева на прехода. Затуй преходът ни е такъв - НИКАКЪВ! Едно безполезно същество, което с нагодливостта си стана пословично! Започна със съгражданина си Стоенчо Ганев - впоследствие човек на сектата на Муун, после се отдаде последователно на партията на Любо Пъпката - честно забогателият бизнесмен на прехода, както и на пречестния усмихнат разбойник Стефчо Софиянски, а на финала - пристана на Ванчо Костов. Понеже партията на Костов, респ. на Катка ще види власт занапред през крив макарон - сега ще пенсионираме горкото нещастно животно Катя с 9-годишния конституционен мандат! Егати държавата, щом Екатерина Михайлова й е конституционен съдия!!! Е, оляха се тия кретени във властта! То не става това върху него сопола си да хвърлиш, конституционен съдия ще става тая кифла!
11
адвокат Мишковиц
|
нерегистриран
18 октомври 2012, 13:05
0
0
Кво,бе?И тая ли стана професор?И кви са тия НПО,които я подкрепят?ПАРОДИЯ!пЛАТЕНИ НПО-ТА!
10
111
|
нерегистриран
17 октомври 2012, 22:54
0
0
Не бъркайте НПО с блюдолизци.Нов български университет не е НПО така ,както не е академично средище от световен мащаб. Михайлова е завършила СУ. Защо СУ не е зад нея. Защо сериазна неправителствена организация не подкрепя политически кандидатури ? .Центърът за изследване на демокрацията е добре известен с редица слагачески тези и колабориране с политически формации. Имам много прост въпрос. Тези в парламента не виждат ли по-дабеч от носа си? Знаем, че са ограничени, но не са ли чували ,че в България все още има върхове на юридическото мислене. Никой ли не смее да издигне кандидатура на непартиен, необвързан достоен юрист,каквито още има. При това наистина Михайлова е политическа мумия, но все пак юрист. Не говоря за Анастасов- това е крах на държавността и на достойнството на юриспруденцията . Следващият ще е Цветанов както вървим.Цветано - член на КС... ЗА БОГА, КОЛЕГИ, ДА НАПРАВИМ НЕЩО . НЕ СЕ ЛИ СРАМУВАТЕ
9
Плевен на три морета
|
нерегистриран
17 октомври 2012, 22:29
0
0
Искам да допълня, че не само Цачева, Марковска и Румен Петков са от Плевен, но и Таня Върбанова е бивш плевенски съдия, а съпругът й Альоша Върбанов е бил секретар на Окръжния комитет на ДКМС-Плевен. Затова , като съобразявам и идеята на децентрализация на властта, предлагам да се премести седалището на КС в Плевен.
8
Стар СДС-ар
|
нерегистриран
17 октомври 2012, 22:27
0
0
Цяла плеада сини активисти от времето на наивния идеализъм за тъпаците се закичиха с незаслужени професорски титли... Че и Екатерина Михайлова! Мухляса в парламента с мутрите на прехода и си прекара славно 20 години... Посредствена и дори глупава, но придоби самочувствие ... 20 години депутатска карта е това! И плюскане на кюфтаци!Егати КС, щом класната е съдия вътре! Подкрепят я ченгетата като проф. Богдан Богданов. Тя се подвизава наистина в Нов български университет, но не заради някакъв научен принос, ами за да си допълва малката депутатска заплата. Боже, ела си прибери вересиите на Катиния цинизъм!
7
юстиниан
|
нерегистриран
17 октомври 2012, 17:58
0
0
сите се политически креатури, конституционният съд стана ПУЦ
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно