Преглед *
Съдебната тема в медиите
Съдебната тема в медиите

bTVweb
Анастас Анастасов и Венета Марковска попълват квотата на депутатите в Конституционния съд
Изборът им премина без особени дебати и въпроси

 
Анастас Анастасов и Венета Марковска бяха избрани да попълнят квотата на парламента в Конституционния съд. За заместник-председателят на Народното събрание (НС) гласуваха 122 депутати, а заместник-председателят на Върховния административен съд (ВАС) бе избрана с 127 гласа. Останалите две кандидатури – на заместник-председателя на парламента Екатерина Михайлова и на съдията от Върховния касационен съд (ВКС) Татяна Върбанова, отпаднаха.
По-рано депутатите от Коалиция за България поискаха изборът на двамата конституционни съдии да бъде проведен тайно с идеята за максимална демократичност, но предложението бе отхвърлено. "В правна комисия приехме процедурни правила за избора, който трябва да стане явно, чрез компютъризираната система на парламента. За тайното гласуване е необходима подготовка, трябва да се подготвят урни, да се избере комисия", обоснова се Искра Фидосова от ГЕРБ.
На правилата тя наблегна и преди седмица, когато кандидатите бяха изслушвани в комисията, която оглавява. Именно заради правила Фидосова пресече опитите за дебат след сигнал срещу Марковска, който бил анонимен. Не позволи той да се проведе и след като разбра, че всъщност под него има подпис.
При днешното представяне на кандидатите Анастасов бе определен като човек, "изградил онези качества, които са необходими, за да служи на закона". А Марковска е "доказал се магистрат и юрист със завиден опит и стаж".
------------------ 
Стандартнюз
Тонева сменя главния прокурор
Сегашният заместник на главния прокурор Борис Велчев - Галина Тонева, ще стане и.д. на държавното обвинение до избора на нов титуляр, научи "Стандарт" от източници от Темида.
Рокадата ще стане факт, след като Велчев се закълне идната седмица като член на Конституционния съд заедно с останалите нови в органа - Анастас Анастасов и Венета Марковска от квотата на парламента, както и Георги Ангелов от квотата на новите съдии. Вчера президентът Росен Плевнелиев издаде указа за назначаването на Велчев.
ВСС още не е стартирал процедурите по избора на нов главен прокурор. Официално мандатът на Велчев изтича на 23 февруари 2013 г. Галя Тонева ще се бори и за титуляр на поста. Кандидатурата й се подкрепя от гилдията на прокурорите, защото от 20 г. обвинител не им е бил началник. Вероятно Тонева ще бъде номинирана за титуляр от четиримата обвинители от прокурорската квота във ВСС. Едно от най-известните дела на Тонева е оправдателната присъда на подсъдимите за убийството на Андрей Луканов. Без колебание тя е подписвала смъртни присъди - на палестинеца Хишам Кармо, убил зверски таксиметров шофьор, и на изнасилвач от "Разсадника". 
-------------------- 
БНР- хоризонт
ВСС избира директор на НСлС 
Силвия Великова
Новият Висш съдебен съвет ще проведе първия си голям избор - за директор на Националната следствена служба. Кандидати за поста са настоящият следовател номер едно Бойко Найденов и прокурорът Евгени Диков.
Седем от членовете на ВСС, сред тях главният прокурор Борис Велчев, за когото днешният избор ще е последен преди да се закълне като конституционен съдия, застанаха зад Бойко Найденов. Петима, сред които единственият представител на следователите, номинираха Евгени Диков. Втората кандидатура беше внесена в последния момент и стана повод за въздишка на облекчение, че състезание все пак ще има. Именно с този аргумент мотивира и подписа си под предложението за Диков вече бившият следовател Румен Георгиев:
Не може да има състезание с един кон, макар че дори при един участник може да има отрицателен вот, ако не се представи добре – това разбира се е шега. Аз мисля, че всяка кандидатура има шанс и най-вече има шанс ВСС да покаже, че всички имат шанс.
Изборът идва ден, след като ЕК предупреди за възможен извънреден доклад заради избора на конституционни съдии от парламентарната квота, както и след напомнянето, че Брюксел запазва траен интерес към всички ключови назначения в съдебната система, каквото безспорно е и днешното във ВСС.
-------------- 
в. "24 часа"
Анастас Анастасов и Венета Марковска са новите конституционни съдии
Досегашният зам.-шеф на Народното събрание от ГЕРБ Анастас Анастасов и зам-шефът на ВАС Венета Марковска бяха избрани за конституционните съдии от квотата на парламента. Това стана без дебати и с ясно гласуване, въпреки предложението на социалистите вотът да е таен.
За двете свободни места кандидатите бяха четирима - зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов, зам.-председателят на парламента Екатерина Михайлова, заместник-председателят на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска и съдията от Върховния касационен съд (ВКС) Татяна Върбанова.
Анастасов беше издигнат от депутатите Цецка Цачева, Красимир Велчев, Искра Фидосова, Цвета Караянчева, Тодор Димитров. Михайлова е предложена от народните представители Мартин Димитров и Веселин Методиев. Кандидатурата на Венета Марковска беше издигната от Дарин Матов, Димитър Чукарски, Венцислав Върбанов. Татяна Върбанова е предложена от Янаки Стоилов и Мая Манолова.
Четиримата кандидати бяха изслушани миналата седмица от парламентарната правна комисия - спокойно, без много въпроси. Срещу Марковска се появи сигнал, свързан с практиката на ВАС, за който съобщи Янаки Стоилов от Коалиция за България.
Председателят на комисията Искра Фидосова от ГЕРБ обаче пресече опитите за неговото обсъждане с довода, че по правилата анонимни сигнали не се допускат. Обяснението на Стоилов, че под него стои подпис не промениха ситуацията.  
-------------- 
в. "Труд"
Анастас Анастасов: Доказахме, че в ГЕРБ не всички са мишоци
Емилия Караабова
Роден в Ямбол на 10 октомври 1965 година. Завършил е висше образование - "Защита на националната сигурност на България" и "Право" в Академията на МВР-София.  От 1991 г. е в органите на съдебната власт. Първо е в прокуратурата, а от 1996 г. е районен съдия в Ямбол.
Депутат от ГЕРБ, зам.-председател на 41-вото народно събрание. Председател на вътрешната комисия в парламента.
На 31 октомври 2012 г. е избран за конституционен съдия от квотата на парламента. 
- Как ще коментирате намерението на ЕК да изготви нов междинен доклад за България по механизма за сътрудничество и проверка заради твърденията за търговия с влияние и корупция на единия от избраните двама членове на КС. Предполага се, че става въпрос за Венета Марковска...
- Право на Европейската комисия е да наблюдава и прецени необходимостта от междинен доклад. Не бих могъл да коментирам това изявление.
- Не сте ли прекалено млад за пенсия, г-н Анастасов? Навремето бившият председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков така отбиваше журналистите, които упорито го спрягаха за конституционен съдия...
- Не приемам това като пенсиониране, освен това, живот и здраве, ще съм на 60 години, когато мандатът ми свърши. 60-години не са никак много за един мъж, така че не се притеснявайте, смятам, че ще има с какво да се занимавам и занапред.
- С какво например?
- Всичко останало.
- Всъщност, въпросът ми е защо се навихте, някога изобщо представяли ли сте си, че един ден ще се събудите като конституционен съдия?
- Не. Но приех номинирането ми, от една страна, заради доверието, което ми оказаха колегите от парламентарната група. Второ - това наистина е най-високото стъпало, за което може да си мечтае всеки юрист в България. И трето - има предизвикателства.
- Какви? Това е една доста спокойна работа?
- Много отговорна. Днес и колегата Веселин Методиев от ДСБ спомена в пленарната зала, че понякога Конституционният съд може да реши съдбата на държавата. Аз смятам себе си за отговорен човек.  
- Смятате ли себе си за достатъчно подготвен за поста, или бяхте поставен пред свършен факт от ръководството на ГЕРБ?
- Мъдрият се учи да може, умният - да знае. Само на глупака всичко му е ясно. Нямам самочувствието, че всичко ми е ясно, че съм на "ти" с механизмите отвътре. Но това не е проблем, защото пак казвам - аз съм отговорен човек. Никой не ме е поставял пред свършен факт, това е мое решение.
- Имате ли комплекс, че за разлика от останалите конституционни съдии, вие сте завършил право в Симеоновската школа, а не в Софийския университет?
- Никакъв. Ама абсолютно никакъв. Досега нямам нещо в живота си, което да съм направил, и от което после да се срамувам. Нито от факта къде съм учил и завършил. И най-малко от това какво съм работил. Мисля, че съм го доказал и като прокурор, и като съдия, и през трите години като депутат.  
- А как ще коментирате тезата, че с вас към Конституционния съд се отваря вратата на хора с полицейско мислене?
- Нямам нито един ден работа в полицията или в органите по сигурността.
- По стечение на обстоятелствата...
- Може би, но със сигурност по-благоприятни за мен.
- Притеснявате ли се, че над вас винаги ще тегне съмнението, че сте политическо назначение?
- Такива са правилата - съставът на Конституционният съд се избира - една трета от магистратската квота, една трета от президента и една трета от парламента. Нормалното е президентът да избира политици или представители на парламента, които да отговарят на изискванията на закона.
- Въпросът е след това, когато вече облечете тогата на конституционен съдия. Как ще успеете да запазите независимост от партията, която ви издигна, например?
- Прекъсването на връзката с тези, които са го избрали или предложили, според мен е една от най-важните задачи на конституционния съдия, наред със стриктното спазване на върховния закон. И това е задължително. Не трябва да има чувството за "задлъжнялост". Просто ще се водя само от конституцията, а тя е една - няма конституция на ГЕРБ, БСП, ДПС... Истината е, че Конституционният съд макар и да не е политически орган, работи в силно политизирана среда. В края на краищата той разглежда правни норми, които са приети от управляващото мнозинство в страната. Така че всеки конституционен съдия би следвало да се съобразява и с отношението на обществото към даден проблем. Произнасянето не е чисто юридическо, не случайно са искани и тълкувателни решения от КС по отношение на някои от нормите на конституцията.  
- Дори и вие да се дистанцирате, защо смятате, че няма да има опити за политическо влияние?
- Мисля, че може да има опити, но този, който ме познава, знае, че не може лесно да бъда манипулиран.
- Чували ли сте, че всъщност сте отстранен чрез повишение, именно заради не особено послушното ви поведение? Често като шеф на вътрешната комисия кръстосвахте шпаги с шефката на правната комисия Искра Фидосова, а понякога и с МВР.
- Не съм почитател на конспиративните теории. Не искам да си мисля, че има друга причина за номинирането и избирането ми освен това, че колегите са оценили възможностите ми. А и като председател на вътрешната комисия в парламента съм се старал да държа политиката настрана за сметка на експертността.
- Добре, да кажем, че БСП вкара въпроса за референдума в КС. До днес бяхте депутат от ГЕРБ, с ясна позиция по въпроса, как обаче ще гласувате като конституционен съдия утре?
- Каквото и да кажа в момента, ще ме обвърже с едно бъдещо евентуално решение, ако изобщо има такова искане.
- Как приехте факта, че КС върна част от текстовете в авторския ви законопроект за гражданската конфискация?
- Уверявам ви, че имаше десетки срещи с представители на Върховния административен съд, на главната прокуратура, на НАП, на Министерството на финансите. Тези текстове, които бяха отменени като противоконституционни, по никакъв начин не променят нито логиката, нито философията, нито същността на закона.  
- С какво чувство си тръгвате от парламента?
- Естествено, че има някакво чувство на дискомфорт, все пак се разделям с хора, с които съм работил три години, още повече че в началото всички от ГЕРБ бяхме абсолютни новобранци в Народното събрание и заедно израснахме. Някои повече, други по-малко. Ако приемем изказа на Мая Манолова за мишоците в ГЕРБ - в сравнение със старите парламентарни плъхове, доказахме, че в ГЕРБ не всички са мишоци и има доста свестни хора. Смятам обаче, че парламентарната група има още по-голям потенциал. Някои от колегите не успяха да се изявят, или просто не бяха достатъчно активни.
- Не ви ли стана неприятно, че другата номинация на парламента за Конституционния съд - Венета Марковска, бе избрана с повече гласове от вас - 127 срещу 122 гласа за вас?
- Питайте ДПС, които напуснаха пленарната зала и се появиха само за да подкрепят г-жа Марковска. Освен това, ако не се лъжа, г-жа Фидосова взе думата и отправи много сериозен призив всеки да гласува според собствената си съвест.
- И да ви попитам, няма да ми кажете дали е имало совалки за междупартийна подкрепа. Затова да ви задам въпроса така - смятате ли, че публичният избор на ВСС бе прозрачен?
- Лично моето мнение е, че когато се избират членове ВСС, главен прокурор, председател на ВКС, главен инспектор на Инспектората на ВСС, там наистина е необходимо да се представят концепции за работата на съответната институция. При изслушването в правната комисия обаче се получи неудобство от неразбирането какво трябва да се пита и какво да се коментира.
Не случайно колеги поставиха въпроса и за квалификацията на изпитващите, на проверяващите. Далеч съм от мисълта, че с моя статус, познания и качества, аз мога да бъда коректор на Екатерина Михайлова, например. 
Dariknews
Двама от ДПС се отказаха от депутатския си имунитет
Депутатите Митхат Табаков и Гюнай Сефер са подали писмени съгласия по искането на главния прокурор Борис Велчев до НС да им бъде свален имунитетът. Това съобщи от трибуната на НС Цецка Цачева. Така не е необходимо искането на Борис Велчев да се гласува от Народното събрание, техните писмения съгласия са изпратени на главния прокурор. На 24 октомври главният прокурор Борис Велчев поиска от Народното събрание разрешаване на възбуждане на наказателно преследване срещу депутатите Митхат Табаков и Гюнай Сефер.
В Народното събрание са внесени общо четири искания за сваляне на имунитета на двамата депутати от ДПС Гюнай Сефер и Митхат Табаков по общо две досъдебни производства, т.е по две искания за всеки от тях. Табаков получи четиригодишна присъда за подкуп в размер на 10 000 лева от управителя на ВиК Силистра Петко Горбанов. Народният представител Гюнай Сефер пък е построил само по документи път, пазар, базар и пречиствателна станция на територията на община Дулово, твърди прокуратурата.
Срещу двамата депутати вече се водят други дела, но на практика няма как имунитетът на един депутат да бъде свален еднократно и за неопределен период от време. Затова за всяко конкретно ново дело се прави отделно искане за сваляне на имунитета.
Първото досъдебно производство е свързано с договор за ремонт на път на територията на община Дулово, посочва БГНЕС. Става дума за пътя от 1,2 км в село Върбино. Второто досъдебно производство е свързано с четири договора за изграждането на обществен пазар, открит базар и пречиствателна станция на територията на община Дулово, сключени от общината с фирмата на общинския съветник по това време Гюнай Сефер "Гелиг" ЕООД.
---------------
в. "24 часа"
Адвокатка влиза в затвора за имотни измами
Кирил Борисов
Клиентите на столичната адвокатка Силвия Спасова вече могат да й пишат или да я посетят на адрес град Сливен, кв. "Индустриален", ПК 8800. Там се намира единственият у нас женски затвор. Комбинативната дама е сключила споразумение с прокуратурата в края на септември тази година и е признала вината си за това, че е ръководила престъпна група за имотни измами. Специализираният наказателен съд я праща за 3 години зад решетките. Колегата й помагач Никола Милушев се е отървал по-леко, защото е осъден на година и шест месеца условно.
Друг от измамниците, работили под ръководството на Спасова - Борислав Петров, не здържа на напрежението и умира преди края на делото.  
Всъщност Слвия Спасова е в Сливенския затвор още от март тази година, защото е осъдена по друго дело за имотни измами. По него е решено, че ще лежи 5 години, а 3-те години от присъдата й в Специализирания наказателен съд се препокрива със старата.
Една от помощничките й - Антоанета Нотева, е първата, която сключва споразумение и се признава за виновна като част от банда за имотни измами. Тя вече е излежала присъдата си, за разлика от Силвия Спасова. Нотева била още по-брутална в действията си, защото измамила собствения си баща, както и негови приятели.
Спасова и подчинените й бяха арестувани през 2009 година и обвинени в присвояване на десетки апетитни имоти с фалшиви документи. Бандата е сред най-мащабните у нас в последните години, които придобиват жилища, сгради и терени в цялата страна с фалшиви документи, а после ги продават. Пострадали са както обикновени пенсионери, така и мощни бизнесмени и чужденци.
Схемата, по която работи бандата, предвождана от 44-годишната адвокатка, е разкрита през август 2009-а, 3 години преди последната й присъда.
Освен помагачите й, които до един са висшисти, Спасова ползвала услугите на банда роми. Тяхната задача е да обикалят имоти и да проучват дали са обитаеми и кой живее в тях. Циганите получавали скромно заплащане за информацията, която носили на Спасова. В някои от случаите, когато жилището е на възрастен човек, един от хората на Спасова отива при него, печели доверието му и снима личната му карта. След това се подготвят документите за продажба и сделката се изповядва в доверена кантора.
Освен това групата поддържала тесни контакти в Софийския нотариат, откъдето се сдобивала с преписи за актове на собственост за жилища.
При разследването ченгета от Икономическа полиция установяват, че бандата на Спасова има цял списък с имоти, които иска да заграби. Един от тях се намира в центъра на София и е на бащата на известен бизнесмен.
Пълномощното за тази сделка е било заверено от помощничка в кантората на Искра Фидосова в Монтана. Дамата е разпитана по делото като свидетел и допринася за присъдите на имотните измамници. Пред нея били представени фалшива лична карта на бащата на бизнесмена с личните му данни, но със снимката на човек от групата на Спасова. Снабдили се и с данъчни оценки, скици на сградата.
Купувачи за ценния имот обаче не били намерени и измамата за евентуалния кандидат-собственик била предотвратена навреме.
За бушони по веригата като пълномощници и собственици Силвия Спасова ползвала роми, които така и не разбрали колко са имотни по документи. За тези измами Силвия Спасова е осъдена на 3 години затвор, а помагачът й Никола Милушев - условно. По време на разследването той се опитва да се изкара и психично болен, но номерът му не минава. Оказва се, че може да носи наказателна отговорност, но и добре разбира в какво е обвинен. Той също сключва споразумение с прокуратурата, като се съгласява да го осъдят на година условно като помагач на Спасова.
След като са арестувани през 2009 година, Спасова и помагачите й са пуснати от ареста с мерки за неотклонение "Парична гаранция". По това време срещу адвокатката тече друго дело в Районния съд в София, по което ще получи 5 години присъда.
Докато е на свобода, тя продължава да върши измами, но е следена изкъсо. От старите дела продължават да изскачат още далавери, този път с магазини на централния столичен булевард "Витоша". Един от тях е собственост на богат евреин, който е починал.  Спасова проучила имота и собственика, фалшифицирала удостоверение за наследници и посочила име на свое подставено лице.
Според фалшивите документи завещанието е направено през 40-те години, а протоколът от това е от 2002 година. Още тогава сделката е разследвана, но подставеното лице завежда граждански искове срещу общината, която стопанисва сградата, и печели. После продава магазините на добросъвестни купувачи, а голяма част от парите отиват при Силвия Спасова. Междувременно бушонът пълномощник умира, както и съратникът й на по делото в Специализирания наказателен съд Борислав Петров. По делото за магазините на "Витошка" Спасова също е пусната от ареста, но не задълго.
През септември миналата година отново е арестувана. Разследването тръгва от апартамент в софийски квартал. Спасова проучва, че собственичка на апартамент в "Младост" е починала и издирва наследниците му.
Оказва се, че брат й е единственият й близък, но той живее в Русия. Тогава тя започнала да фалшифицира документи за апартамента и дори "издала" удостоверение на свое подставено лице уж от посолството на Русия. Бушонът бил пълномощник на брата за продажбата на имота. За да продадат веднъж жилището, безработна ромка била навивана да стане купувач фиктивно, но отказала. След това я заплашили с убийство и тя подала сигнал в полицията. Така схемата на Спасова за пореден път пропада.
Още разследват "колежката" й Иванка Томова
Десетки адвокати са арестувани в последните години за имотни измами. Освен Силвия Спасова, "колежката" й Иванка Томова също е арестувана през май 2011 година. Тя работила като адвокат с фалшива диплома, която сама си изфабрикувала, за да ползва облагите от професията.
Първо в ареста попада мъжът й заради опит да придобие с фалшиви документи апартамент на възрастна жена в "Люлин". Три месеца след това е арестувана и жена му, действащият тогава с диплома менте адвокат Иванка Томова.
Разследването е установило, че те заедно с помагача си Атанас Колев са фалшифицирали документи, а после продали апартаменти в идеалния център на София.
От май 2011-а до октомври същата година Иванка Томова остава в следствения арест. През този месец е уважена молбата й да я пуснат на свобода. Днес тя е навън срещу 20 хиляди лева гаранция, а съучастникът й Атанас Колев все още е зад решетките.
По разследването срещу Томова още няма обвинителен акт поради огромния обем от документи, които са иззети по време на обиските.
------------------- 
в. "Бряг", Русе
Съдът възстанови на работа директора на Историческия музей в Плевен
Районният съд на Плевен възстанови Стефка Григорова на поста директор на Регионалния исторически музей /РИМ/. Съдебното решение е от 26 октомври и с него на практика се отменя като незаконосъобразна заповедта на кмета на община Плевен проф. д-р Димитър Стойков, с която Григорова бе освободена от работа.
С решението на съда община Плевен е осъдена да заплати на Стефка Григорова и обезщетение за периода на незаконосъобразното й уволнение от 20 юни 2012 г. до 11 октомври 2012 г., включително и законната лихва върху обезщетението. Посочената сума е в размер на 5 189, 31 лева. Община Плевен ще трябва да плати и още 732, 63 лв. за деловодни разноски, плюс сумата от 317.57 лв. за държавна такса и възнаграждение на вещо лице. Решението на Районен съд – Плевен подлежи на обжалване пред Окръжния съд в предвидения от закона 14- дневен срок.
Ще припомни, че Григорова бе освободена от длъжността директор на РИМ-Плевен със заповед на кмета от 19 юни тази година  на основание чл. 328 ал. 1 т. 6 пр. 2 от КТ /поради липса на необходимата професионална квалификация за изпълняваната работа/.
------------- 
в. "Преса"
Таланта се спаси от затвор за въоръжен обир
Окръжният съд във Велико Търново постанови общо 18 г. затвор за другите двама обирджии
Окръжният съд във Велико Търново постанови общо 18 г. затвор за двама обвиняеми за въоръжен грабеж, а третият участник в обира - бившият европейски и световен шампион на 200 м Николай Антонов-Таланта, беше освободен от наказателна отговорност заради психично заболяване. 42-годишният Николай Антонов бе задържан в Разград през февруари 2011 г. за въоръжен грабеж в горнооряховското село Първомайци.
Той, Венцислав Петров от Разград и Марин Петров от село Страхилово, въоръжени с автомат "Калашников" и пистолет, отвлякоха микробус "Пежо Боксер" с 11 500 лева оборотни средства и неустановено количество цигари. По-късно микробусът със завързания шофьор, парите и цигарите бяха открити от полицията в местността "Селището" край великотърновското село Самоводене.  Днес състав на Окръжен съд – велико Търново осъди Венцислав и Марин съответно на 10 и 8 г. затвор при първоначален строг режим. Двамата трябва да заплатят  солидарно на пострадалия шофьор Николай Николов 14 862 лв. Присъдата може да се обжалва на по-горна инстаци.
Николай Антонов - Таланта е световен шампион на 200 м бягане в зала от 1991 г. и европейски в същата дисциплина година по-късно. До днес републиканският му рекорд на 200 мeтра – 20, 20 сек., поставен преди 19 години, не е подобрен. Антонов бе известен като "най-бързия бял мъж на планетата", тъй като на финалите на големи първенства конкуренти му бяха само чернокожи състезатели. През 2003 г. направи опит за самоубийство, като си преряза вените и се наръга в корема. Лекарите едва го спасиха. Таланта бе лекуван и от наркотична и алкохолна зависимост.
--------------- 
в. "24 часа"
Дясната ръка на братя Галеви - Отвертката с обвинение заради бивше гадже
Популярният дупничани Николай Радев - Отвертката, който бе един от най-приближените гардове на братята Галеви, е с готов обвинителен акт заради нападение над дупничанката Милена Очкова, пише "Струма". Районна прокуратура Дупница внесе заключенията си след разследването по жалбата на Очкова.
На 28 юли т.г. един от аверите на Галеви - Николай Александров - Отвертката, напомни за времето, когато обкръжението на Братята биеше и безчинстваше безнаказано. Отвертката е бивш бодигард на Галев. Той наскоро се прибрал от Лондон. Там от години живее съпругата на Галев Емилия с децата им Георги и Светла. Дупничани предполагат, че Александров е бил там, за да пази имотите и семейството.
Побоят
Отвертката се сдърпал със своята позната Милена Очкова в знаковото заведение "Колата", собственост на бивш криминалист. Стигнало се до юмручно вразумяване на госпожицата.
"Имам търкания с Николай заради 19-годишно момиче, моя приятелка и дъщеря на уважавани лекари в града. Николай се опитваше да се сближи с нея, но нямаше сериозни намерения. На всеослушание се изразяваше цинично по неин адрес. Тя е много добро и наивно момиче. Беше хлътнала по него и на мен ми дожаля", разказва Милена.
Затова пред Николай тя казала на момичето да не се занимава с него, защото е семеен. Той криел, че е женен, и това го озлобило. След тази случка Отверката застигнал с аудито си Милена и приятелката Лидия, които пътували с БМВ. Ударил челно колата им и така им затворил пътя. После счупил предното стъкло, сграбчил Милена и я заудрял в лицето.
"Не помня нищо, изпаднала съм в безсъзнание. Усетих и удари в корема. Лидия пищеше. Тя ме е закрила с тялото си, иначе е щял да ме пребие. Тя викнала и полиция", разказва от болницата жената. На следващия ден задържали Отвертката. Но само за 24 часа. От прокуратурата образували разследване срещу неизвестен извършител.
Според Очкова Радев я преследвал с колата си, заплашвал я, и поломил нейния автомобил от злоба, след което я ударил с юмрук в лицето Радев пък обвинил Очкова, с която имали отношения, че от злоба направила опит да го скара с настоящата му приятелка, обвинявайки го в побоища и унижения. Радев по всяка вероятност ще отърве присъда по това престъпление, тъй като става въпрос за причинена лека телесна повреда.
---------------
В. "Банкер"
(§22)
Горчиви истини в дуела за следствието
Огнян Стойчев
Признание за провала на знаковите дела, за корупция, зависимости, бездействие и безотговорност на разследващи изпълва концепцията на кандидата за втори мандат начело на Националната следствена служба и заместник главен прокурор Бойко Найденов. Соченият като фаворит за поста Найденов е изненадващо критичен към дейността на прокуратурата и следствието по време на мандата си и иска повече власт за промяна на положението. Признавайки, че липсата на качествено събиране на доказателства в досъдебната фаза довежда до невъзможност да се наложи справедлива присъда, Найденов иска с по-голяма сила да се използва капацитетът на длъжността "заместник главен прокурор по разследването". Шефът на следствието твърди, че при подходящо администриране може да се централизира и оптимизира текущият контрол по разследванията, а всеки следовател или дознател трябва да носи дисциплинарна отговорност за качеството на работата си.
На практика Бойко Найденов засяга една от най-болните теми - за липсата на отговорност, на която магистратите се радват независимо от действията си по делата. Не всеки ден се чуват признания от рода на: "Трябва се търси дисциплинарна отговорност за провалено разследване, защото точно липсата на отговорност е основната причина за продължаващата пасивност при отделни разследвания, за несъбиране на доказателства или опорочаване на следствени действия, дори понякога умишлени, но прикрити под формата на вътрешно убеждение, както и произволно образуване на дела за постигане на други, непосочени в НПК цели".
Възниква обаче въпросът: защо такава отговорност трябва да носят само разследващите, щом като прокурорите и следователите са част от съдебната власт и могат да се позоват на независимостта и вътрешното си убеждение точно толкова, колкото и съдиите? Истината е, че ефективен дисциплинарен контрол върху разследващите е възможен само ако те се разделят с този привилегирован статут. Това обаче никой не смее все още да предложи.
Найденов припомня абсурдното съотношение между броя на разследващите у нас и ползата от тях - страната с най-много прокурори на глава от населението в Европейския съюз е критикувана неспирно от Европейската комисия за некачествени разследвания и провал на борбата с организираната престъпност. Шефът на следствието е категоричен, че при 1700 прокурори и около 500 следователи количественото развитие на системата на прокуратурата и на следствието е достигнало своя предел. Трябвало да се търси и намери промяна в качествените параметри на работата на отделния магистрат. "Или по-просто казано - тези, които не могат и не искат да работят така, както трябва, следва да бъдат освобождавани от това тяхно задължение", смята Найденов. От острия му тон става ясно, че неработенето , както трябва, е резултат най-често на корупция. А основното при ръководенето на прокуратурата е нулева толерантност към проявите на корупционни практики, прояви на обвързаности и зависимости от страна на магистратите.
Бойко Найденов подчертава и нуждата от обучение, "защото законът, по който се работи, е един, съдът издава своите присъди по същия този закон и не може да съществуват различни по своята същност и качество разследвания". Според шефа на следствието е недопустимо да има разлики в разследванията "на териториален принцип, било то на административен принцип или, да кажем, в зависимост от вида на престъплението". В този тон е и недоволството на Найденов от изначалната подчиненост на следствието на прокуратурата. "Когато на следовател с 15 години стаж и статут на върховен магистрат се дават противоречиви указания от евентуално младши прокурор от районно ниво и тези указания са задължителни, е налице принципен проблем", пише заместникът на Борис Велчев.
Найденов не е подминал и отколешната тема за слабата натовареност на следователите. Спрямо тях дознателите били в пъти по-натоварени, а едва през първата половина на тази година следствието получило повече дела. В някои региони прокурори имали по едно-две дела, докато в други - по 20-30,и то доста по-сложни.
В концепцията на Найденов личи и недоволство от фаворизирането на определени прокурори, на който се дават "всички чувствителни, тежки дела, с широк отзвук в обществото". Според него става въпрос за "шест-седем прокурора от една конкретна прокуратура" (разбирай - Софийска градска). "Това положение, според мен, следва да бъде незабавно променено, доколкото запазване на статуквото ще ни остави с големи очаквания и ниски резултатите", зове Найденов.
 Следовател №1 в играта за обвинител №1?
Освен че е остра и казва неприятни истини, концепцията на Бойко Найденов издава и желанието му да играе за поста главен прокурор. Преди седмица шефът на следствието заяви пред медиите, че "всеки един прокурор, който е започнал да работи в тази служба и каже, че не иска да стане главен прокурор, ви лъже." Макар и метафоричен, коментарът му за неговите шансове беше недвусмислен - грузински тост, в който се казва следното: "Имам пари да си купя коза, но нямам желание. Желание имам да си купя голяма къща, но пък нямам пари."
Кой е човекът с парите, ще узнаем след избора на приемник на Борис Велчев. Засега Найденов ще се бори за козата срещу прокурора от Върховната касационна прокуратура Евгени Диков, номиниран от петима членове на Висшия съдебен съвет. Сред тях е бившият заместник на Найденов в НСлС Румен Георгиев, чиито действия ексначалникът му прие като отмъщение. Оказа се, че Найденов е предлагал два пъти Георгиев да бъде освободен като негов заместник, но това не станало. Шефът на следствието определи ситуацията в началото на мандата му като "батак", чието разчистване започнало, но искал да го довърши.
------------
В. 24 часа
Осъдиха на смърт двамата българи в Малайзия
Смъртна присъда за двамата българи в Малайзия, постанови съдът в Джохор. Той призна за виновни 27-годишният Иван Киров и 26-годишният Георги Бакалов от Нова Загора. Двамата бяха обвинени в трафик на близо 6 кг амфетамини.
През май миналата година те бяха задържани на международното летища в Малайзия с пратка на стойност 500 хил. долара. Заедно с тях беше арестуван и трети българин - Георги Георгиев, който поради липса на доказателства беше освободен и върнат в България.
Пред TV7 адвокатът на осъдените цитира решението на съда, според което именно Георгиев е организатор на наркоканала, но другите двама са били наясно какво са пренасяли и заради това те получават най-тежкото наказание. Иван Киров и Георги Бакалов пък твърдят, че са били подведени - знаели, че пренасят виагра и не са имали право да проверят съдържанието на куфарчетата. От тях се искало само да ги доставят зад граница.
Дневник
Президентът назначи Борис Велчев за член на Конституционния съд
Президентът Росен Плевнелиев издаде указ за назначаването на Борис Владимиров Велчев за член на Конституционния съд от квотата на държавния глава. Борис Велчев беше номиниран от президента Плевнелиев за съдия в Конституционния съд на 20 октомври, уточнява пресслужбата на държавния глава. Съгласно чл. 6, ал. 2 от Закона за Конституционния съд, Борис Велчев трябва да положи клетва в едноседмичен срок от назначаването му.
След оттеглянето на Велчев като главен прокурор ВСС трябва да обяви процедура за избор на нов главен прокурор. Крайният срок за това е 23 ноември 2012 г. Според Закона за съдебната власт (ЗСВ) тя се открива от ВСС не по-рано от 6 месеца и не по-късно от три месеца преди изтичането на мандата на главния прокурор. Или в 7-дневен срок от предсрочното прекратяване му. Очаква се Велчев да подаде оставка след като участва в избора за шеф на Националната следствена служба (НСлС) утре, за да гласува за номинацията на досегашния директор Бойко Найденов. Велчев беше един от членовете на ВСС, който издигна кандидатурата му.
По-рано днес парламентът избра двама членове на КС от квотата си - заместник-председателя на Народното събрание Анастас Анастасов и заместник-председателя на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска. По повод избора, който се случи въпреки критиките от вчера на Европейската комисия (ЕК) днес оттам предупредиха,че във всеки един момент може да има извънреден мониторингов доклад.
През септември съдиите от ВАС и Върховния касационен съд (ВКС) избраха член на КС от квотата си - съдията Георги Ангелов.
-------------- 
в. "Марица"
Половин милион прибира Лазар Колев от държавата!
Между 300 и 500 хиляди лева обезщетение може да получи Лазар Колев от държавата, ако бъде оправдан по делото за убийството на сестрите Христина и Росица Белнейски, пише България Днес, цитиран от novini.bg.
Според изданието този вариант вече не е изключен, след като Върховният касационен съд отмени осъдителната му присъда без право на замяна и върна делото за преразглеждане. Магистратите са категорични, че преките доказателства срещу Колев са спорни и за това Пловдивският апелативен съд ще преразгледа казуса.
Очаква се съдът в града под тепетата да потвърди решението на върховните магистрати, като оправдае Лазар Колев. Ако това се случи той може да заведе дело срещу прокуратурата за причиняване на страдания, уронване на името му и неоснователно задържане над 3 години в ареста.
---------------
в. "Новинар" 
Трима екскметове застават пред съда
Бившите кметове на Садово, Трилистник и Скутаре застанаха пред различни състави на пловдивските съдилища.
Марин Йосифов от Садово се изправя пред Окръжния съд по обвинение в искането на подкуп от над 250 хиляди лева, като парите са поискани във връзка с възлагането на обществена поръчка по избор на изпълнител за строеж на канализацията в близкото село Кочево.
Кметът на Трилистник Мирчо Петров и бившият му колега от Скутаре Георги Тимонов пък ще отговарят пред Районния съд по обвинение в имотна афера.
Според прокуратурата тя е станала през 2005 година, когато двамата местни управници са подправили документи за собственост на различни имоти.
Така се смята, че кметовете са ощетили собственици на наследствени ниви в землището на двете села.
 --------------
"Дарикнюз"
Държавата на съд за данък лихва
В адвокатските кантори вече постъпват запитвания за данък лихва. Гражданите се интересуват основно доколко е законно да се вземе част от доходите им от лихви за минали периоди, обясниха адвокати. Предлаганите промени за облагане на доходите от лихви не противоречат на нито един текст от Конституцията. Включително и облагането на лихвите по стари депозити, чийто падеж е след 1 януари 2013 г., коментираха експерти от финансовото министерство.
Справка с адвокати обаче показва, че все пак събирането на лихви и по стари депозити може да бъде атакувано в съда. Облагането на доходите от лихви за минали периоди противоречи на Конституцията, заяви пред DarikFinance.bg адвокат Янчо Трончев. Данъци се определят занапред и не могат да се въвеждат със задна дата, в цял свят е така. В противен случай текстовете могат да се атакуват в Конституционния съд и да паднат, допълни Трончев.
Според него, ако все пак на гражданите се обложат и лихвите за минали периоди, те имат пълното право да се обърнат към съда. Редно е доходът от лихви, получен през следващата година по стари депозити, да се раздели на такъв до края на декември 2012 г. и на такъв от 1 януари 2013 г. Така ще се обложат само лихвите, натрупани след влизането в сила на новия данък.
Според адвокат Десислава Димитрова облагането на доходи от лихви за период преди влизане в сила на закона, който въвежда данък върху лихвите, е противоконституционно. Такава законова норма би била в противоречие на чл. 60, ал. 1 и чл. 19, ал. 3 във връзка с чл. 57, ал. 2 и чл. 4, ал. 1 от Конституцията.
Въпросът дали данъчните закони могат да засягат периоди, предхождащи тяхното влизане в сила, вече е разглеждан от Конституционния съд по конституционно дело № 9 от 1996г. В мотивите си Съдът излага становище, че съгласно конституционните принципи за правова държава и законност в областта на данъчното право по правило данъчните норми следва да действат занапред, от влизането на данъчния закон в сила насетне. Нормите, с които се въвеждат данъчни задължения, трябва да бъдат създадени преди времето, за което те се отнасят, тъй като гражданите трябва да знаят предварително, преди настъпването на финансовата година, данъците, които ще плащат, и размера им.
Реално облагането на лихви върху депозити, правото за получаване на които е възникнало през 2012 г., ще доведе до облагане на доходи, възникнали преди влизане на закона в сила, макар и получени след това. Съгласно чл. 60, ал. 1 от Конституцията гражданите са дължни да плащат данъци и такси, установени със закон. Тълкуването на нормата води до извода, че гражданите дължат плащане само на данъци, които вече са установени във време, което предхожда съответния данъчен период, през който доходът е реализиран.
Неспазването на това конституционно изискване би довело до нарушаването и на други конституционни норми - за закрила от закона на инвестициите на гражданите и незлоупотреба с права и ненакърняване на правата и законните интереси на вложителите, обясни Димитрова.
Около 80% от депозитите попадат в този случай и са с падеж след 1 януари 2013 г., коментираха представители на банките. Някои банки може и да са склонни да предоговорят условията по кредита и да изплатят лихвите, натрупани до края на 2012 г. Това обаче зависи от отделните клиенти и продукти.
Банките имат много добра отчетност и ще могат да начислят данък само за натрупаните след 1 януари 2013 г. лихви, ако се окаже, че облагането на лихвите за минали периоди е противоконституционно.
Според тях има голяма вероятност клиентите да се преориентират към продукти, които не попадат в обхвата на новия данък, като детски влогове например. Банките също ще предложат по-атрактивни условия по подобни продукти.
------------
"Дневник"
Кметът на Попово осъди прокуратурата
Кметът на Попово Людмил Веселинов осъди прокуратурата заради наказателно дело, по което бе оправдан, съобщи БТА.
Прокуратурата трябва да изплати 15 000 лева обезщетение на кмета за претърпени неимуществени щети и 1340 лева за имуществени вреди, претърпени в резултат на незаконно обвинение в извършване на престъпление.
Искът на Веселинов срещу прокуратурата е по Закона за отговорността на държавата. Той е бил обвинен в осуетяване на съдебни решения, свързани с отчуждаване на имоти, но впоследствие Разградският районен съд го е оправдал. Прокуратурата е протестирала и така се стига до решението на окръжния съд в Разград, което подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд.
-----------------------
в. "Народно дело"
Водят принудително свидетели по дело за изнасилване
Принудително ще бъдат доведени на днешното заседание на Варненския окръжен съд двама свидетели по случай за отвличане и изнасилване, станало на 2 януари 2011 г. 39-годишният обвиняем, който е многократно осъждан до момента за различни престъпления, се сближил със своя съседка. Той й помагал с домашните задължения, а тя му се отплащала с дребни суми. Отношенията им станали интимни, но скоро след това жената разбрала от познати, че новият й приятел е със сериозно криминално минало. Щом научила за това, тя се уплашила и го помолила да прекрати посещенията си в нейния дом. В отговор обаче той започнал да я заплашва със саморазправа. Така се стигнало до фаталния 2 януари, когато посред нощ той нахлул в къщата на нейни близки, където жената се била приютила временно. С бой я принудил да излезе от сградата и я завел в необитаемия дом на свой роднина. Побоят продължил, тъй като младата жена неколкократно правела опити да избяга от насилника. След юмруците я заставил да се съблече и я изнасилил. До сутринта двамата останали в имота, като през това време сестрата на жертвата подала сигнал в полицията за отвличане. Въпреки медицинските експертизи и свидетелските показания 39-годишният Алекси Митков отрича да е насилвал комшийката си.
------------ 
в."Труд"
12 г. затвор получи мъж за отвличане и изнасилване
Варненският окръжен съд осъди на 12 години затвор на Алекси Митев от варненското село Радан войвода за две тежки, умишлени престъпления - отвличане и изнасилване на жена, извършени при условията на опасен рецидив, съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата. За отвличането подсъдимият беше наказан с 12 години "лишаване от свобода", а за изнасилването получи 6 години затвор. Според закона Митев ще изтърпи по-тежкото от наложените наказания.
На 3 януари миналата година Алекси Митев отвлякъл принудително жена от същото село, заплашвайки я изнасилил. В предишните заседания съдът е разпитал много свидетели и установил, че подсъдимият е имал в миналото интимна връзка с пострадалата. Жената прекъснала връзката си с Алекси, защото той често прекалявал с алкохол, ставал агресивен, нанасял й побои. Подложена била на психически тормоз и заплахи. Вечерта На 2 януари 2011 година, след много погълнат алкохол, Алекси разбрал, че жената, която преследва, е сама в къщата.
След това разбил вратата на дома и се нахвърлил с юмруци и удари по тялото на жената. Принудил я със заплахи да се облече и като продължил да я налага я повел към дома на леля си. Роднините му отказали да го приемат и той отвел със сила жената в необитаваната къща на своя братовчедка. Последвало ново насилие и заплахи. Въпреки съпротивата, безпомощната жена била изнасилена.
Подсъдимият не е признал вината си за тежките престъпления и дори се опитал да заблуди съда, че е бил жестоко бит от разследващия го полицай при ареста. Оказало се, че е бил разпитван от жена полицайка в присъствие на адвокат. 12-годишната присъда на Алекси Митев може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Варненски апелативен съд.
----------------- 
В. "Новинар"
"Килърите" и Космоса не се познавали
Ключовият свидетел по делото "Килърите" Лозан Цеков-Космоса отрече, че се познава с подсъдимия Петър Атмаджов, но потвърди, че го е виждал веднъж.
По време на втория ден от 26-ото заседание на процеса, който се провежда в съда в Шумен, Цеков разказа, че в началото на септември 2009 г., пред хотел "Дипломат плаза" в Луковит изчакал Атмаджов и след като казал кой го изпраща, "взел, каквото трябва".
Подсъдимият Петър Атмаджов обаче категорично отрече да се познава с Лозан Цеков, да се е виждал с него и да му е предавал каквото и да било.
Делото започна с известно забавяне, тъй като един от адвокатите на защитата не се яви и трябваше да се търси служебен защитник.
----------- 
В. "Труд"
Бивши кметове се изправиха пред Темида
автор(и): Боряна Димитрова, Николай Каламов, Любомир Йорданов
Сряда се оказа съдебен ден за бивши кметове от цялата страна.
В Пловдив имаше две дела срещу двама бивши управници и двама техни подчинени чиновници. Бившият кмет на Садово Марин Йосифов (НДСВ) е обвинен, че се опитал да влияе на комисия, която трябвало да избере изпълнител на строеж по закона за обществените поръчки.
Екскметът на село Трилистник Мирчо Петров (независим) пък заверил нотариално документ за имот без присъствието на всички собственици и така ги ощетил. И двете дела бяха отложени заради нови експертизи, очни ставки и разпити на свидетели.
В същото време Върховният административен съд потвърди окончателно отстраняването на кмета на град Глоджево, Русенско, Илхан Абтиходжев (ДПС). Той бе осъден на две години пробация заради 106 незаконни нотариални заверки на заявления за прехвърляне на пенсионни партиди без присъствието на титулярите. Част от заверките е направил бившият зам.-кмет на Ветово Ивелин Димитров (НДСВ), който обаче сключи извънсъдебно споразумение за пробация.
В Глоджево ще има извънредни избори за кмет. Съдебното решение лишава Илхан Абтиходжев и от правото да заема държавна или обществена длъжност.
Пак в сряда полицията залови бившия кмет на монтанското село Септемврийци Димитър Бонев, който печатал фалшиви дипломи и ги продавал на хора без основно образование, които искат да изкарат шофьорска книжка. Бонев беше три мандата кмет, на последните избори се яви от името на "Синята коалиция", но отпадна още на първия тур. При печатането на дипломите той се възползвал от достъпа си до селското училище.
--------------
"Mediapool"
 Според справки от Инспектората към ВКП:
Прокуратурата отхвърля всички съмнения за кандидатите за следствието
Найденов бе заподозрян, че натискал арестант да лъжесвидетелства срещу Брендо, Диков – че провалил немско разследване
Борис Митов
Нито един от общо петте сигнала за злоупотреба със служебно положение, подавани през последните години до Инспектората към Върховната касационна прокуратура (ВКП) срещу двамата кандидати да оглавят следствието не е бил приет за основателен.
Това стана ясно от справките по отношение на настоящия шеф на Националната следствена служба (НСлС) и зам.-главен прокурор Бойко Найденов и неговия опонент в надпреварата Евгени Диков от ВКП, публикувани в секция "Избор на директор на НСлС" - "Кандидати" на сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС).
Членовете на съвета трябва да изберат един от двамата кандидати за високия пост в четвъртък. За фаворит се смята Найденов, който щеше да бъде и единственият номиниран, ако в последния момент от срока петима кадровици не бяха издигнали и Диков с идеята да не правят "състезание с един кон", както бе избран през 2006 г. настоящият главен прокурор Борис Велчев.
Въпреки че принципът за конкурентност в избора на един от най-важните постове в съдебната система в крайна сметка бе спазен, магистрати коментираха пред Mediapool, че предварителното фаворизиране на заместника на Велчев е притеснително предвид липсата на съществено публично обсъждане и анализ на досегашната му работа като директор на НСлС.
Три от общо 4-те проверявани сигнала срещу Найденов са особено интересни предвид замесените в тях отговорни фактори в прокуратурата.
 
Отхвърлени съмнения за натиск към лъжесвидетелстване
 
Най-известният сигнал срещу Найденов бе подаден до всички компетентни институции още през 2008 г. от адвоката на определяния от МВР като "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо – Ина Лулчева, която приложи в него декларация от бившия съкилийник на клиента й Валентин Цеков Димитров.
В нея бе посочено, че лично Найденов и тогавашният говорител на ВКП, а сега вицепрезидент – Маргарита Попова, са заплашвали Димитров, че ако не лъжесвидетелства срещу Брендо, ще му "почернят живота".
Според твърденията му двамата висши разследващи го притискали да заяви, че Банев му се похвалил, че е убил Константин Дишлиев, чието покушение така и не бе разкрито. Трябвало да каже още, че пред него Брендо поръчал от килията по телефона убийството на майката на Дишлиев – Йорданка Запрянова, също неразплетено и до днес. Както и да свидетелства, че Банев се хвалел, че парите му са от търговия с наркотици.
Димитров потвърди тази своя декларация и пред медиите, но думите му бяха сметнати за неоснователни от Инспектората към ВКП и Софийската градска прокуратура. Основната причина бе, че разпечатка от мобилния му телефон установила, че той не е бил в района на Съдебната палата в София, където той твърдеше, че е притискан от Найденов и Попова. Така зам.-градският прокурор Роман Василев, ангажиран с проверката, отказа да образува разследване срещу колегите си.
Впоследствие Димитров стана подсъдим по дело за набедяване в Софийския районен съд (СРС), по което обаче бе оправдан. Запознати с казуса коментираха пред Mediapool, че причините за оправдаването му могат да са само две – ако твърденията му са верни или ако разследващите не са положили достатъчно усилие, за да ги проверят детайлно. И в двата варианта съмненията, че висши представители на държавното обвинение са опитвали да фабрикуват лъжливи показания по знаково дело, не изглеждат безспорно опровергани.
 
Опроверган сигнал за бездействие, толериращо наркотрафик
 
Друго сериозно обвинение срещу Найденов визира негово бездействие заедно с бившия главен прокурор Никола Филчев и наследника му Велчев, с което се толерирал наркотрафик през "Рибно пристанище" – Бургас. Данни затова са подадени до Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).
В тях се твърди, че ръководството на държавното обвинение спомагало за контрабанден внос на кокаин и хероин през пристанището, тъй като възпрепятствало възстановяването на собствеността върху обекта.
По случая е образувана преписка в Софийската градска прокуратура, която обаче е завършила с отказ за започване на разследване. Подробности за мотивите, с които е постановен отказа не са посочени в справката, публикувана на сайта на ВСС.
 
Приоритетно дело срещу шефа на моряшкия синдикат
 
Преди години срещу Найденов имаше и съмнения, че като обвинител от ВКП е натискал Бургаската окръжна прокуратура приоритетно да разследва тогавашния шеф на моряшкия синдикат Пламен Симов за източване на дружеството "Океански риболов".
Симов бе известен с открития си конфликт с бившия главен прокурор Филчев. Той стигна дори до там, че синдикалистът свидетелства през 2006 г. пред Софийския градски съд, че Филчев лично е отговорен за жестокото убийство на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, каквито показания даде и съпругата на убития прокурор Николай Колев – Нанка Колева.
Въпреки това до разпит на Филчев така и не се стигна, а тримата подсъдими за въпросното убийство бяха наскоро оправдани на първа инстанция 12 години след престъплението.
В сигнала си срещу Найденов Симов описва как настоящият шеф на следствието е разпоредил неправомерно синдикалистът да бъде разследван за източването на "Океански риболов". Симов действително бе съден по това обвинение, но в крайна сметка бе оправдан и дори осъди прокуратурата да му плати обезщетение.
Въпреки това ВКП и в този случай не намира никакви данни за неправомерно поведение на Найденов и преписката срещу него е прекратена.
 
Германското посолство възмутено от провалено разследване
 
По отношение на Евгени Диков Инспекторатът на ВКП е извършвал само една проверка, която подобно на тези срещу опонента му, е завършила с мнение, че сигналът не е основателен.
Става въпрос за вербална нота, изпратена от посолството на Германия до прокуратурата, в която се твърди, че с действията си Диков е саботирал разследване на банда, занимаваща се с търговия на забранени медикаменти.
В сигнала е посочено, че след като висшият прокурор дал информация по случая на роден журналист и тя била публично огласена, се стигнало до "укриване на българските участници от разследвана престъпна група".
По този повод ВКП разпоредила проверка директно на ГДБОП, която обаче не открила никакви данни, че Диков е компрометирал по някакъв начин делото срещу въпросната банда. Въпреки това разследване по случая все пак е образувано, тъй като от Германия са трансферирани доказателства за цялата схема. В крайна сметка обаче то също е прекратено.
-------------
в. "24 часа"
Сумиста нарече 3 прокурорки гювендии
Петър Стоянов-Сумиста нарече 3-те прокурорки по делото "Килърите" гювендии (леки жени - бел. ред.) и отнесе глоба от 200 лв. "Да, думата е такава - гювендии, приемам наказанието и не се извинявам", сопна се в съда Стоянов. Разправията стана след очни ставки между Георги Петков-Космоса и Лозан Цеков, от една страна, и подсъдимия Петър Атмаджов.
На журналистите, които следят процеса на монитор в друга зала, не стана ясно какво е раздразнило Стоянов, за да се държи така. На делото избухна и друг скандал, когато свидетелят Георги Пенов отказа да дава показания.
"Страхувам се за живота си - моя и на близките ми. От всички подсъдими познавам само Райчо Стойнев и Янко Попов, но повече няма да кажа нищо", заяви Пенов. Той бе призован за свидетел от адвокат Димитър Марковски, защитник на Стойнев. Съдия Димчо Луков бе готов да го освободи, но това ядоса 7-ината адвокати, които го обвиниха в пристрастност, беззаконие и затаяване на истината.
До късно следобед вчера не беше ясно дали Пенов, който според някои е анонимният свидетел, от когото тръгна разплитането на случая, ще бъде принуден да дава показания.
------------ 
"Дневник"
Мъж от Монтана получи две години затвор заради фалшиви сигнали на телефон 112
Районният съд в Монтана издаде ефективна присъда от две години затвор за местния жител Н.М.Г., който няколко пъти подавал неверни сигнали на телефон 112, съобщи БТА.
На 18 януари Н.М.Г. се обадил на тел. 112 и съобщил за домашно насилие, като се представил с друго име и насочил полицията в монтанския квартал "Младост". Час по-късно той отново се обадил и посочил същия адрес. Този път съобщил за пиянска свада, побой и писъци. Полицията проверила и двата сигнала и се оказало, че са фалшиви.
Н.М.Г. бил задържан за 24 часа в полицейското управление, а през това време счупил стол в ареста и отправил закани за саморазправа с полицаите. Тези престъпления също били отчетени при издаването на присъдата му.
Осъденият е със средно образование, има криминални прояви и е осъждан преди, съобщиха от ОД на МВР в Монтана.
--------
БГНЕС
ЕК може да изготви допълнителен доклад за правосъдието в БГ
Европейската комисия (ЕК) обяви, че може да изготви допълнителен доклад за правосъдието и вътрешните работи в България и преди края на следващата година, съобщи БНР.
Това е, ако прецени, че ситуацията го налага. Това предупреждение дойде по повод новите съдебни назначения у нас. Предупреждението отправи говорителят на ЕК Оливие Баи в коментар за днешния избор на нови членове на Конституционния съд. Имаше сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите, каза говорителят, без да посочва име.
Той припомни, че ЕК призовава българският парламент да поеме своята отговорност и да направи проверки, и подчерта, че днешното гласуване в пленарна зала не е включвало проверки на съществуващите сигнали. Затова ЕК изразява загриженост и смята да продължи да следи много отблизо процесите в българската съдебна система и да ги отрази в следващия доклад по мониторинговия механизъм.
През юли беше обявено, че за България, за разлика от Румъния, такъв не се предвижда преди края на 2013 г. Днес обаче Оливие Баи подчерта, че ако ситуацията го налага ЕК винаги може да излезе с допълнителен доклад за България, който да отразява актуалните обстоятелства. Говорителят каза още, че ЕК очаква от българските власти да спазват поетите ангажименти при предстоящите други важни съдебни назначения. /БГНЕС/ 
------- 
В. "Труд"
Еврошамар за парламента
автори: Здравка Андонова, Павлина Желева, Веселин Желев, Брюксел, Емилия Караабова, Лилия Цачева
Европейската комисия заплаши вчера да засили надзора си над българското правосъдие и вътрешни работи. Причината - "сериозни обвинения в търговия с влияние и корупция" срещу един от новоизбраните конституционни съдии, каза говорителят на Европейската комисия Оливие Байи в отговор на репортерски въпрос.
Той не спомена поименно Венета Марковска, която бе избрана вчера от парламента заедно с Анастас Анастасов, и срещу която имаше такива сигнали.
"Комисията призовава парламента да проведе пълни проверки на твърденията", каза Байи.

Европейската комисия вчера заплаши да засили надзора си над българското правосъдие и вътрешни работи. Причината - "сериозни обвинения в търговия с влияние и корупция" срещу един от новоизбраните конституционни съдии, каза говорителят на Европейската комисия Оливие Байи. Той не спомена поименно Венета Марковска, която бе избрана вчера от парламента. Срещу нея имаше такива сигнали (виж долу вдясно).
За Брюксел това е основание за евентуален извънреден доклад за правосъдието и вътрешните работи у нас, който досега не се предвиждаше преди края на следващата година.
Такъв доклад би се появил преди изборите у нас догодина и би заличил преднината на България пред Румъния, както и шансовете ни за скорошен край на т.нар. механизъм за сътрудничество и проверка, с който ЕС следи реформите в правораздаването и полицията.
Говорителят на Еврокомисията Оливие Байи бе попитан от кореспондентката на БНР в Брюксел как ще коментира последните назначения в съдебната власт. Оказа се, че той бе информиран и подготвен с подробен отговор.
"Комисията заяви много пъти, че съдиите в Конституционния съд трябва да отговарят на най-високите стандарти за професионализъм и почтеност - каза той. - Комисията също призова компетентната българска институция, а именно парламентът, да поеме отговорността си в това отношение и да проведе пълни проверки на твърденията за корупция, търговия с влияние и конфликт на интереси."
Байи отбеляза, че такива проверки не са правени. "Комисията следователно е загрижена, че репутациите на Конституционния съд и на други ключови български институции сега са поставени под въпрос", каза говорителят.
Няколко часа преди изявлението в Брюксел депутатите попълниха квотата на парламента в Конституционния съд, като избраха досегашния зам.-шеф на Народното събрание Анастас Анастасов и зам.-шефката на Върховния административен съд Венета Марковска (как стана това - виж по-долу - б.р.).
Президентът Росен Плевнелиев също излъчи представител за своята квота - главния прокурор Борис Велчев.
"Комисията винаги може да представи допълнителен доклад по механизма за сътрудничество и проверка освен този, който засега е предвиден за края на 2013 г., ако положението в България го изисква - каза говорителят на Европейската комисия Оливие Байи. - За това няма насрочена дата и потребността от него ще зависи от "развитието на ситуацията в България и оценката на комисията за него."
"Европейската комисия очаква българските власти да зачитат стандартите, установени на европейско равнище и в механизма за сътрудничество и проверка... за всички бъдещи назначения или номинации в съдебната власт", посочи говорителят на Брюксел.
Избор при пълно мълчание
Зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов и зам.-шефката на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска бяха избрани за конституционни съдии без минута дебат или дори един въпрос към кандидатите.
Конкуренти на Анастасов и Марковска за двете места в Конституционния съд (КС) бяха зам.-председателката на парламента Екатерина Михайлова (ДСБ) и Татяна Върбанова от Върховния касационен съд.
Мнозинството от депутатите смазващо гласува за първите двама, като кандидатурата на Марковска формира коалиция от ГЕРБ, ДПС и левицата. Единствено за нея депутатите на Ахмед Доган се събраха в залата и единодушно я подкрепиха с 21 гласа, а Емел Етем сърдечно се ръкува със съдийката след изборната победа. Така зам.-шефката на ВАС взе дори повече гласове - 127, от сочения за най-голям фаворит Анастасов, който получи подкрепата на 122-ма от депутатите.
Единственият въпрос, който разсъни депутатите в 9 ч сутринта, беше предложението на Любен Корнезов от БСП да се гласува тайно, но то бе отхвърлено.
Никой не повдигна въпроса, че срещу Марковска е внесен сигнал със съмнения за конфликт на интереси и корупция (виж по-долу).
Само ден по-рано от Европейската комисия настояха: "Всички обвинения за корупция и конфликт на интереси да бъдат изчистени, за да се защити авторитетът на КС."
Въпросите бяха поставени от медиите в кулоарите. Там Марковска отхвърли обвиненията, че е свързана с бизнесмена Георги Георгиев и адвоката Румен Еленски (той спечели за Доган делото във ВАС за хонорара му от 1 млн. евро - б.р.). "Не е добре да се прикриват сигнали, но този срещу мен беше анонимен", каза тя.
Марковска не отрече, че познава адвокат Еленски, защото, докато е била съдия в Плевен, той е бил прокурор в града. В своя защита каза, че е участвала в състав, отхвърлил искане на семейството му. За бизнесмена Георгиев заяви, че не го познава и не носи отговорност за имотите му.
Павлина Желева
Анонимният сигнал - за връзки с бизнесмен и адвокат
Сигналът срещу Венета Марковска беше изпратен преди седмица до всички шефове на парламентарни групи.
Писмото е подписано от гражданина Георги Тонев Колев, който не посочва никакви други данни за себе си.
В сигнала се сочи, че бизнесменът Георги Георгиев, с когото Марковска живеела на семейни начала, е получавал дарения: имоти по морските и планинските курорти и в центъра на София. Според автора на писмото двойката Марковска - Георгиев всъщност е купувала имотите, но сделките са оформяни като дарения, защото двамата нямало как да докажат произхода на парите си. Марковска била свързана и с адвоката Румен Еленски.
Разказва се как веднъж Георгиев бил хванат да шофира пиян и е показал на полицаите служебен знак от Върховния административен съд, чийто зам.-председател е Марковска. След това тя се срещнала с двама заместници на вътрешния министър Цветан Цветанов и двамата униформени били уволнени.
Министрите - без коментар
Двамата пряко засегнати от евентуално решение на Европейската комисия да излезе с извънреден доклад за България - министрите на правосъдието и на вътрешните работи, вчера не коментираха острата реакция на Брюксел.
Вътрешният министър Цветан Цветанов не отговаряше на телефона си. От пресслужбата на МВР заявиха, че той е в непрекъснати срещи и при първа възможност ще излезе с позиция. Правосъдната министърка Диана Ковачева също беше ангажирана и не беше открита за коментар до редакционното приключване на броя.
По традиция конституционните съдии отказаха изявления. Всички, които "Труд" потърси за мнението им, не пожелаха да обсъждат ситуацията.
Теоретично конституционалисти коментираха правните възможности пред управляващите. Те обясниха, че макар и избрани, Анастас Анастасов и Венета Марковска все още не са конституционни съдии. Те ще встъпят в новата си длъжност едва след полагане на клетва.
Изборът им обаче е законно проведен и затова единствената възможност Анастасов и Марковска да не поемат постовете си е, ако сами се откажат от това преди клетвата. Тя трябва да е следващата седмица. 
Левите се оправдават - десните в смут
С изключение на депутата от ГЕРБ, избран за конституционен съдия - Анастас Анастасов, никой друг избраник от управляващата партия, не пожела да коментира реакцията от Брюксел за избора на втория човек от парламентарната квота в Конституционния съд (КС) - Венета Марковска. (Интервю с Анастас Анастасов - на стр. 16-17).
"Когато има кой да тиражира анонимни сигнали и да опетнява името на съдия с 38 години стаж, нормално е да има реакция от ЕК", заяви независимият депутат Дарин Матов. Той бе вносител на кандидатурата на "притеснителната" Венета Марковска. По думите му сигналът срещу нея бил анонимен и пристигнал непосредствено преди изслушванията на кандидатите в правната комисия.
"В правилата за изслушване и избор пишеше, че анонимни сигнали не се разглеждат", припомни Матов. Сигналът е подписан от Георги Тонев Колев без никакви други данни за автора.
Матов не изключи зад писмото да стои "човек отвътре", който познава добре съдебната система и практика. Той заподозря, че сигналът, притеснил Брюксел, е дошъл "отдясно", но е обявен "отляво".
"Много съм притеснен, че изборът, който се случи, ще рефлектира неблагоприятно на имиджа на България", каза съпредседателят на ПГ на "Синята коалиция" Мартин Димитров. Сините бяха твърдо против Марковска и стояха само зад своята номинация - на Екатерина Михайлова. По думите на Димитров гласуването доказало, че съществувала
договорена предварително "схема за подкрепа"
между ГЕРБ, БСП и ДПС.
"Опасявам се, че е възможно влошаване на положението на България и на имиджа на страната в очите на европейските ни партньори", продължи Димитров. И допълни: "Най-вероятно изборът се случи по този начин въпреки предупрежденията от Брюксел, заради разпределяне на влияние."
Веселин Методиев от "Синята коалиция" още преди реакцията от Еврокомисията каза: "Изборът на Марковска е арогантно договаряне между БСП, ГЕРБ и ДПС срещу политическия образ на България."
"Това е проблем, по който трябва да се произнесат от ГЕРБ. Имаше достатъчно предупреждения, че около някои от кандидатите има смущаващи обстоятелства. На практика обаче ГЕРБ си избраха конституционните съдии." Такъв бе пък коментарът на говорителя на БСП Ангел Найденов, въпреки че и доста депутати от левицата подкрепиха избора на Марковска.
Лютви Местан от ДПС, което също подкрепи Марковска (и кандидатката на БСП Татяна Върбанова), обясни вота политически: "Никой с никого не се е договарял. ДПС не даде нито един глас за кандидата на ГЕРБ." Хората на Ахмед Доган не подкрепили Екатерина Михайлова заради лошите отношения "между десницата и ДПС, стана ясно от думите му. Затова и вотът им отишъл за Марковска.
"Сторихме немалко усилия за възстановяване на диалога с дясното, но то продължава да не е готово за сериозен политически диалог, избира да играе с анти-ДПС послания", обясни Местан. И обяви, че за 22 години ДПС никога не е номинирало човек в КС, затова въпросът за отговорността за тази институция "трябва да бъде зададен за онези политически сили, които поемат отговорност да номинират кандидати за този много важен орган".
Лилия Цачева, Здравка Андонова, Емилия Караабова
------- 
Хасковска Марица
Оправдаха животновъд по дело за трафик на хора
Работодател връща избягал пастир, той се жалва от малтретиране
Иван Иванов
Районен съд Хасково оправда 35-годишния Мюмюн Мюмюн от с. Сърница. Прокуратурата го бе обвинила в трафик на хора с цел принудителен труд. Решението на съдия Пламен Георгиев бе произнесено в ранния следобед след пледоарии, продължили близо час.
Случаят е от началото на януари. Мюмюн Мюмюн, който отглежда животни, наел Бойко Димитров да ги гледа. Една вечер обаче работникът му не се прибрал. Мюмюн започнал да го търси. Намерил го след няколко дни в село Брягово. Оказало се, че Бойко отишъл да работи за друг животновъд. Според прокуратурата в Брягово Мюмюн натикал в кола Бойко и го върнал в село Сърница, където започнал да го малтретира. Според прокурорът Николай Трендафилов, Мюмюн взел личните документи на Бойко, за да не бяга. Защитата пък показа договор между Бойко и Мюмюн. По време на разследването пастирът  е заявил пред съдия, че е малтретиран от работодателя си. Казусът не е типичният за България, но има доказателства за вината на подсъдимия, каза представителят на държавното обвинение. Той обаче поиска условно наказание за Мюмюн.
Адвокатът Васил Лазов настоя клиентът му да бъде оправдан, защото няма никакви доказателства. Защитникът изтъкна и пропуски на прокуратурата по време на разследването. Правосъдието възтържествува, каза след произнасяне на съдебния акт адвокатът на Мюмюн. Решението на съдия Георгиев може да се обжалва или протестира пред Окръжен съд Хасково в 15 дневен срок. Подобен казус се гледа за първи път в България, стана ясно още вчера в съдебната зала.
------- 
В. Дума
Кметът на Попово осъди прокуратурата
Градоначалникът бил обвинен в осуетяване на съдебни решения затова подал иск срещу съдебния орган
Мария Нинова
Кметът на Попово Людмил Веселинов осъди прокуратурата заради наказателно дело, по което бил оправдан два пъти.
"Сагата е във връзка със срутени жилища от голямото земетресение в Стражица през 1986. Става въпрос за блок 105, където отчуждени собственици имали заповоди за настаняване. Но тъй като дълги години продължава строежът им, прокурор Пламен Трифонов завежда дело", разказа пред ДУМА кметът. Първото дело срещу него тръгва 2008-2009 г. в Търговишкия съд и бива оправдан. През 2010-2011 Трифонов завежда второ наказателно производство срещу Веселинов - този път в Разградския съд, но кметът отново бива оневинен. "Накрая ми писна, изкараха ме велик престъпник и подадох иск срещу държавата. Това не ми се отрази добре на здравето ми. Отнеха ми разрешителното за носене на ловно оръжие, което наруши почивка ми и това оказа влияние и на престижа, и реномето ми. Откакто съм кмет, постоянно се водят някакви дела срещу мен", коментира Веселинов за последиците от делата. Той бе категоричен, че всичките наказателни производства срещу него са с политически мотив. Кметът попита и кой ще плаща всички тези обезщетения по делата. Градоначалникът е подавал и жалби до прокуратурата за юридическия тормоз срещу него, но от нея не е получил никакъв отговор.
Веселинов сподели, че Трифонов постоянно си измислял какви дела да води лично срещу неговата личност. Дори в момента се водела наказателна проверка защо в града бил построен голям супермаркет.
След като някоко пъти бива оневинен, Веселинов поискал обезщетение от Прокуратурата на Република България в размер на 25 100 лв. Разградският съд решава прокуратурата да изплати 15 000 лв. обезщетение на кмета за претърпени неимуществени щети и 1340 лв. за имуществени вреди, претърпени в резултат на незаконно обвинение в извършване на престъпление.
Кметът на Попово твърди, че това няма да сложи край на всичко, защото решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Варна. 
----- 
Стандартнюз
Красимир Анадолиев,зам.-председател на Нотариалната камара
Нотариус да определя кръга от наследници
Антония Кюмюрджиева
- Г-н Анадолиев, за какво най-често ви търсят хората?
- За удостоверяване на определени документи, при сключване на договори за покупка или продажба на недвижим имот. Много често нотариусът е и консултант, и съветник.
- Случвало ли се е да засечете неистинска лична карта в работата си?
- Преди доста години. Откакто въведоха възможността за достъп на нотариусите до базата на личните данни в МВР, смея да твърдя, че предотвратихме възможността такива карти да бъдат използвани при сделки с недвижими имоти.
- Може ли един нотариус да разбере дали един документ е менте?
- За определени документи е трудно да се разбере това, защото те може да са издадени от институции в чужбина и на базата на тях се извършват тези удостоверявания. Има документи обаче от много важно значение, например удостоверение за наследници. То е като документ за собственост и затова през годините сме настоявали да има строг ред и процедура. Вече беше приета наредба за издаване на удостоверения въз основа на регистъра на населението в сила от август т. г. Можем също така като нотариуси да правим справки до национална база данни "Население" - това е другата възможност, която ни бе предоставена през последните години точно с цел противодействие на имотните измами. С едно удостоверение за наследници вие се легитимирате, че сте наследили лицето Х. Преди нямаше как да проверим дали този документ е истински. Сега имаме възможност да проверим семейното положение и родствените връзки, което е от значение за една сделка. Занапред може би трябва да се помисли и по въпроса определянето на кръга наследници да става от съдебен орган или нотариус. Значително би облекчило работата на колегите и една възможност нотариусът да има достъп до одобрените кадастрални карти и регистри на Агенция по геодезия, картография и кадастър, като колегите да могат да получават скици и схеми на имоти по електронен път, които да са със силата на официален документ.
- Работите ли с европейската информационна мрежа на завещанията?
- Все още не. Доста страни от Европа са включени в единна система, в която може да се прави справка за депозираните завещания. Извършихме много работа, беше ни направена инспекция за това дали сме готови технически, като оценката беше отлична. До няколко дни ще бъдат раздадени пароли на нотариусите за достъп.
- Защо хората понякога са толкова наивни и попадат в съмнителни сделки?
- Най-големият проблем е ниската правна култура. Сключват договори и когато възникне проблем, казват: "Дадох едни пари", но се оказва нещо друго. Съветвам ги при сключването на договори за недвижими имоти да се обръщат към специалисти адвокати, нотариуси.
-------------
В. 24 часа
Наркобосът Ицо Байков забегна в чужбина
Кирил Борисов
Обявеният от МВР за наркобос Христо Байков не се е явил на делото срещу него в Софийския градски съд. На 26 септември гангстерът трябвало да застане на подсъдимата скамейка с още 3-ма съучастници заради грабеж. През 2009 г. той и аверите му зверски пребиват Илиян Кралев и му отмъкват мобилен телефон и 1000 лева.
Съдии и прокурори обаче напразно чакат Байков, тъй като по информация на "24 часа" той е в чужбина. Отишъл там по примера на друг наркобос - Христофорос Аманатидис-Таки, който обаче бе засечен в Дубай и сега е в ареста.
"Не коментирам нищо, свързано с Христо Байков", лаконична бе пред "24 часа" съпругата му Светлана, потърсена за повече информация. Тя е активист на младежкото БСП и е спонсор на червената партия. Поддържа близки контакти с висши кадри на столетницата.
Христо Байков не е в България поне от 8 месеца, научи "24 часа". Адвокатите му представят пред съда болнични листове, написани на чужд език. Дали се лекува, от какво и къде, ще стане ясно в края на ноември, когато е насрочено следващото заседание по делото.
Престъпната дейност на Байков излезе на светло след разследване на "24 часа" преди година, от което стана ясно, че бандата му мачка дилъри и навлиза мощно на пазара с дрога. Байков и гардовете му карат скъпи джипове и ходят въоръжени до зъби.
След публикацията на "24 часа" той беше арестуван, но доказателствата за наркоразпространение се оказаха недостатъчни, за да бъде обвинен.
Байков има старо дело за грабеж и дори е арестуван за това.
Разследването е започнало още през 2009 г., но през 2011 г. съдът връща обвинителния акт на прокуратурата и прекратява делото. На едно от заседанията той е доведен с белезници, защото тогава е арестуван като организатор на престъпна група за разпространение на наркотици.
През август е внесен нов обвинителен акт по делото за грабеж, но след пускането му от ареста през декември миналата година Байков изчезва в чужбина и повече не се връща.
В Софийската районна прокуратура има и друго досъдебно производство срещу Байков. То е за изнудване на архитекта Иван Колев, който трябвало да работи по апартамента на любовницата му Мария Велкова - тогава тв звезда и модел. По-късно тя бе назначена като експерт в Държавен фонд "Земеделие".
--------------
В. "Монитор"
(Не)ефективно българско правосъдие
Няколко законови мерки могат да спрат "вечните" наказателни процеси
НАТАЛИЯ РАДОСЛАВОВА
Българската правораздавателна система от години се е превърнала в символ на забуксувала машина, която трудно може да изпълни задълженията си. Един от най-трудните моменти в тази система е когато трябва да осъди някой важен роден бандит. Ключови дела зациклят заради странни болнични листове, чудновати заболявания и мистериозни изчезвания на свидетели и дори подсъдими.
С подобна драма се сблъскаха за пореден път и прокурорите по делото срещу групата за рекет и изнудване на Алексей Петров-Трактора. Оказа се, че процесът също е на път да забуксува заради хирургически интервенции и други лекарски прийоми, използвани от подсъдимите, за да избегнат присъдата. За да не се случи подобно нещо обаче, е време да се създаде единен орган към правосъдното министерство, който единствен да може да издава болнични листове на подсъдими, за да излязат делата от ледниковата епоха.
В момента, в който видни шефове на мафиотски организации се окажат зад решетките, те на секундата развиват всякакви тежки или екзотични заболявания. То не бяха дискови хернии, възпалени пикочни мехури, еректилна дисфункция и дори клаустрофобия. Общо взето оказва се, че нашенските бандити са живи мощи, които едвам кретат между съдебните процеси срещу тях.
Ето затова преди година беше предложено да се въведе
медицинско свидетелство с два парафа
на министри, което да сложи край на врътката с постоянно болните подсъдими. Идеята беше част от 58-те мерки от екшън плана на правосъдното министерство. Промяната предвижда общопрактикуващите лекари да нямат право да издават болнични листове на хора, участващи в съдебни дела от особен обществен интерес. Медицинските документи за тези лица ще се издават от ТЕЛК и НЕЛК по образец, подписан от министъра на здравеопазването и министъра на правосъдието. Такава поправка отдавна искат магистратите, които са с вързани ръце, когато подсъдими или адвокати опитват да протакат процесите с болнични листове. Агенция "Медицински одит" ще участва в контрола върху издаването на тези болнични листове.
В Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността в момента е записано, че ако болният е на свободен режим или му е определено домашно лечение, трябва да се яви пред магистратите. Изключения са напълно възможни, тъй като в графата "бележки" на болничния лист лекарят може да запише, че заболяването не позволява явяване пред съдия, прокурор, следовател или разследващ полицай.
В момента редът за издаване на болничните листове е уреден в Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността (НМЕР) от 2005 година. Наредбата предвижда болничен лист да се издава дори и когато човек умишлено уврежда здравето си, ако нарушава определения му режим на лечение, ако сам се приведе в нетрудоспособност чрез алкохолизъм, наркомания, хулиганска постъпка и др.
През 2007 година беше направена промяна в наредбата, която предвиди
изрично в болничния лист да се впише
дали състоянието на болния позволява да се яви пред органите на съдебната власт. Преди време магистратите обявиха, че отлагането на делото е безспорна цел на подсъдими и защитници по очевидна причина – изтичане на давността. Правната теория нарича това "злоупотреба с права". Тя действа особено успешно по делата от частен характер, където давността е кратка. Чрез системата "болничен лист на подсъдим – отлагане – болничен лист на защитник – отлагане" и заради натовареността на съдилищата много дела се прекратяват поради изтекла давност.
Видеовръзка спасява блокирали дела
Разпит чрез видеовръзка за вечно болни подсъдими, които стават причина за отлагане на наказателни дела, предложиха преди време родни магистрати. Идеята е чрез промени в НПК да стане възможно провеждането на разпити чрез видеоконферентна връзка в страната. ВСС вече разработва система за видеоразпити между Софийския градски съд и Централния софийски затвор. Според създателите на проекта чрез видеосистемата е възможно да се разпитват и защитени свидетели, като се прикрие самоличността им.
Друга причина за забавянето на делата са вещите лица и техните експертизи, призоваването на свидетели, представянето на болнични листове и назначаването на резервни служебни защитници. Комисията за наблюдаване на тези дела предлага да се възстанови Бюрото по експертизите, където да има база данни за всички вещи лица, както и да има централизиран подход за разплащането с тях.
Преди време идеята за единен орган, в който да се обединят всички вещи лица, беше лансирана и от прокуратурата. Според комисията на ВСС е необходимо председателите на апелативните съдилища в страната да оказват непосредствен контрол върху хода на делата с обществен интерес. В доклада си висшите кадровици отчитат, че по делата, по които са назначени служебни адвокати, упълномощените защитници започват да се явяват веднага в съдебната зала.
Викат ни с SMS пред Темида
За да бъдете призовани като страна в съдебно дело, вече няма да получавате лист хартия, а SMS. Тази революционна за българската съдебна система идея се обмисля от известно време в магистратските среди, но сега вече е на път да се осъществи. Причината за въвеждането на новата технология е, че досега действащите призовкари трудно могат да се справят с хитростите, които подсъдими и свидетели използват, за да избегнат явяването в съдебната зала.
Подобна система действа от години в Германия, Англия и Корея. Освен като SMS призовката ще може да се получава и като електронно писмо. Там също ще е достатъчно да се изпише, че то е доставено.
От мобилния си телефон можете да проверите и хода на интересуващо ви дело. Преди време бе изработен софтуер за Съдебната административна система (САС).
Ако новата система бъде въведена у нас, призовкарите ще работят зад компютър, вместо да обикалят кварталите. Освен това ще се "връчват редовно" десетократно повече призовки, отколкото в момента. Към днешна дата в бюро "Призовки" към Софийския градски съд се получават дневно между 1500 и 3000 призовки, които трябва да бъдат разнесени из столицата.
Резервните адвокати
Промените в НПК дадоха възможност на прокурорите в рамките на досъдебното производство и на съдиите в съдебната фаза да назначават по своя преценка резервни адвокати, които да бъдат задействани при неявяване по неуважителни причини на титулярните защитници.
Тази възможност бе дадена при разглеждането на дела за тежки престъпления, за които е предвидено наказание затвор над 5 години. Тези текстове са повече от половината в Наказателния кодекс. Поправката в закона бе приета с идеята да се ограничи забавянето на делата заради отсъстващи защитници.
----------- 
В.Новинар
Асен Георгиев: Най-тежко е да защитаваш близки на починали деца
Фани Чоджумова
Има бум на дела срещу безсъвестни зъболекари, твърди адвокатът
Асен Георгиев е роден в София, завършил е право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". От четири години се занимава с организиране на дейността на неправителствената организация за защита правата на пациентите. Защитава ги в съда от лекарски грешки и други здравни проблеми.
- Господин Георгиев, за какво най-често пострадали търсят Български пациентски форум?
- Ако ме питате специално за пострадалите пациенти, те са доста различни. При нас идват хора и за консултации, да им разясним сложни проблеми. Най-честият въпрос, който те задават, е дали едно лекарство или здравна услуга трябва да се заплати или не. Друг голям проблем при болните хора е, че те много често не могат да си намерят лекарства. На следващо място са проблемите на ТЕЛК. Питат как да обжалват, когато не са съгласни с решенията, питат ни за болнични листове, които им се издават, както и задават административни въпроси. Случаите са най-различни.
- Какво ви затруднява най-много при работата с тези хора?
- Най-трудни за мен са трагедиите, които те споделят. Най-тежко ми е, когато става въпрос за близките на починали деца. Но не е само това. Увредените хора също са тъжна гледка. Когато знаеш, че този човек се е родил с недъг, това е тъжно. Хората с трайни увреждания са от тази тежка категория. На практика ние защитаваме правата на пострадалите и правим така, че това да не се повтаря при други хора като тях. Нито прокурорът, нито съдията могат да поправят това, което вече се е случило.
- Вие бихте ли могли да коментирате този случай с починалото от обгаряния бебе в "Пирогов", което е било докарано от плевенска болница? За какво става дума в случая – за лекарска грешка, небрежност или друго?
- Случаят е много нетипичен. Не го познавам в детайли, но според мен става дума за човешка небрежност. Това е нелепа грешка. Десет процента обгаряния са получени вследствие на включена печка тип "духалка" и някой не е забелязал, че бебето може да се изгори. Дори не искам да си представя какво се е случило в "Пирогов". Много е странно това.
- Напоследък зачестяват тези случаи на смърт в здравно заведение. Пак тези дни научихме, че една жена е починала в реанимацията заради това, че е спрял токът и не са могли да я обгрижат.
- Това е доста тривиален случай. Ето как едно спиране на ток може да се намеси недопустимо в здравно заведение и да отнеме живота на човек. Трябвало е да има алтернативен ток, който да се включи веднага така че да не бъде застрашено здравето на пациентите. Необходима е промяна в отношението на лекарите към пациентите, а този, който е проспал да пусне агрегата, трябва да понесе наказание.
- Защо твърдите, че у нас понятието "практикуващ лекар" не съществува?
- Защото съм на мнение, че джипито не е практикуващ лекар. В болниците няма отговорни, които да изпращат болните при практикуващ лекар. Има много длъжности като приемащ и изписващ лекар, но точно такава няма. Няма конкретен отговорник по проследяването на това какво се случва със здравето на пациента. Това не се заплаща от здравната каса. Здравната каса трябва да спазва изискването за хоспитализация и дехоспитализация и тези дейности да се заплащат. Сега за касата е без значение в какво състояние е изписан пациентът. Това трябва да се промени, за да няма инциденти, за които говорихме преди малко. Най-елементарните дейности по проследяване състоянието на пациента ги няма и съответно те не се заплащат. Това не е задължение на никого.
- Кое ви накара да се захванете с тези тежки случаи и да се отдадете изцяло на тях, делото с вече покойната Теодора Захариева, което беше спечелено след дълги мъки ли?
- Да, това беше едно от първите ми занимания в здравната област. Делото започна през 2005 година. Това ме запали да работя в сферата на здравеопазването и с пациентите. Оказа се, че нивото на подготовка на пациентите е много ниско. Те не знаят как да си защитят правата. Имаше и проблем с това, че човек трябва да защитава правата си, когато най-малко е способен на това. Това означаваше за мен да помогна с каквото мога и така се запалих. Започнах с лекарските грешки и отношението на държавата към болните хора. Много силно впечатление ми направи това, че държавата поставя пациентите в особено състояние на изолация. Този, който претендира, че е лекуван от лекар, е поставен в много неблагоприятна ситуация, особено в малките населени места. Излизаше, че пациент-държава са врагове.
- Спомняте ли си какво точно се случи с делото с Теодора Захариева, то на какво ви научи?
- От това дело научих неща, от които ми се изправи косата. Много порочни неща научава човек, когато започне едно дело. Запознава се с документация, научава какво точно се е случило с пациента. Хората, които се занимават с подобни дела, научават много по-лоши неща, отколкото са си мислили. Запознават се с една ужасна закономерност, която е довела до безгрижие. От страна на самата държава това е шокиращо. По време на делото с Теодора Захариева се виждаше, че това, което се е случило, не е случайно. Случайно е само, че е на един или друг човек. Делото на Теодора Захариева беше едно от първите и затова беше много трудно. Аз също нямах необходимата подготовка. То продължи четири години.
- Бавният процес ли е една от причините да си отиде от този свят госпожа Захариева?
- Не е процесът, а е забавянето на лечението й с повече от една година. Това забавяне на лечението означаваше, че няма да бъде излекувана. Тя очакваше смъртта.
- Вярно ли е, че напоследък са зачестили делата срещу зъболекари заради грешките им?
- Да, това е вярно. Имам случаи на дела, заведени срещу зъболекари. Това, което най-често се повтаря като ситуация, е, когато човек се убеждава, че усмивката му трябва да е красива. В такива случаи се извършват ортопедични манипулации. Пострадалите са предимно жени, защото се знае, че те са по-суетни от мъжете. В такива случаи се сменя всичко в устата. Това са доста скъпи услуги. Имаме много случаи, в които работата е свършена така, че буквално съсипва живота на пациента. Най-често, ако има нужда от лечение един зъб, той не се лекува, а върху него се поставя коронка. Това означава, че нелекуваните неща тепърва ще създадат проблеми. Използваните материали, недобре замислената и недобре изпълнена конструкция на корекцията също е проблем. Получава се замазване на проблемите и впоследствие се създават много тежки отклонения, които даже не могат и да се лекуват. Пациентът не може и да работи и да упражнява професията си в някои случаи. Буквално се изолира от обществото.
- Предполагам, че тези дела са много сложни, тъй като са необходими и куп експертизи. Бихте ли казал колко дълго продължава дело за изгубена усмивка?
- Едно от нещата, които затрудняват подобни дела, са медицинските документации. Поначало зъболекарят трудно попълва подобен тип документация. Той обикновено изпълнява задължението си само към здравната каса, прави отчет. При стоматолозите трябва да се изисква на първо място медицинската документация, в която да описват най-подробно какво точно са направили с пациента. Имал съм и ситуации, в които зъболекарят отрича да е лекувал зъбите на пациента. Друг проблем е съдебномедицинската експертиза. Трябва да се докаже, че в дадения случай зъболекарят си е оставил ръцете. Това е изключително трудно и затова такъв тип дела не са за всеки. Там буквално адвокатът трябва да знае повече от лекаря.
- Колко такива дела сте спечелили и колко сте загубили?
- От тези, които до момента са приключили, имаме четири спечелени и пет загубени. От тези, които още не са приключени, мога да кажа, че ще спечелим по-голямата част.
--------------- 
Стандартнюз 
Полковник мами чехи с €900 000
Полицаи задържаха мъж, опитал се да измами трима чехи с фалшив договор за сделка на стойност 900 000 евро, съобщиха от МВР в София. На 26 октомври, след подаден сигнал за подготвяно документно престъпление, полицаите задържали П.П., на 55 години, с регистрация в МВР и осъждан за измама в Перник. Пред трима чешки граждани мъжът се представил за полковник от Национална служба "Сигурност" и обещал сключване на договор с КАТ за доставка на медицински консумативи - аптечки, на стойност 900 000 евро. Измамникът бил задържан в хотел в Студентски град, където се готвел да подпише договора. В момента на задържането у П.П. бил намерен фалшив кръгъл печат с надпис "МВР България, Дирекция контрол по автотранспорта". След доклад на материалите по случая П.П. бил привлечен в качеството на обвиняем по чл. 308 от Наказателния кодекс и взета мярка за неотклонение "Подписка".
----------
В. Сега 
На съд отиват седем общини
- Родопи, Дряново, Созопол, Монтана, Димитровград, Оряхово, Кюстендил, защото събират такса смет, но не я харчат по предназначение, научи "Сега". Други пет общини също ще бъдат проверени от прокуратурата. Сигналът е подаден от Сметната палата, която е направила проверка в периода 2008-2011 г. Според Закона за местните данъци и такси парите от такса смет могат да се събират и разходват само за дейностите, свързани с боклука. Например за осигуряване на контейнери, разделно събиране на отпадъците и транспортирането им до депата, проучване, проектиране, изграждане и мониторинг на депата, както и почистване на уличните платна, площадите, алеите, парковите. Обикновено общините залагат в бюджета определена сума, която трябва да съберат от гражданите. Когато тя се надвиши, много от общините използват остатъка за други дейности, което е най-честото нарушение.
---------------- 
В. Стършел
ТУТКАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА
Сергей Трайков
Едва ли има нещо по-безсилно у нас от правосъдието. През 2010 г. Софийският градски съд оправда съпругата на Косьо Самоковеца - Ангелина Димитрова, по обвинението за контрабанда на над 2000 вида стоки на цена 697 741, 37 лева и за пране на пари чрез продажбата на 400 дяла от дружеството "Борогруп травъл Лондон" за 40 000 лева на компанията "Адамко" ООД. След дългогодишно туткане пък преди седмица и Софийският апелативен съд беше безсилен да осъди богатата вдовица по друго обвинение - че като съдружничка на мъжа си е внесла незаконно стоки през далечната 2000 г. и е участвала в изпирането на парите от контрабандата през 2003 г. И също я оправда.
Ще припомним, че разследването за убийството на Константин Димитров-Самоковеца е в пълен застой. На 6 декември 2003 г. той беше застрелян в Амстердам от холандеца Врекер. Докато нашата полиция се туткаше по разкриването на поръчителите, подготвили разстрела от българска страна, холандската Темида светкавично арестува и веднага осъди убиеца на 15 години затвор. След близо девет години в килията холандският килър бе пуснат от затвора за добро поведение.
Значи: за едно убийство в Холандия имаше арест, съд и излежаване на присъдата. А у нас за същото убийство следствието, прокуратурата и съдът продължават да се туткат и единствената реална работа, която са свършили през тези 9 години, е че са си получавали редовно заплатите.
Явно родната Темида е напълно безсилна пред съдебните казуси, които им поставя известното семейство от Самоков.

* Прегледът на печата е предоставен от АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД СОФИЯ-град
Ако има фактологически, стилови или граматически грешки, те са допуснати от съответните издания.


 


 

 


 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
адвокат Мишковиц
|
нерегистриран
01 ноември 2012, 11:47
0
0
Мога да напиша многотомник със заглавие:"Съдът -Обществен враг №1"
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно