Георги Шопов не бил получавал предложение за главен инспектор
Никой не е разговарял с мен засега, каза и зам.-председателят на ВКС Гроздан Илиев, сочен за алтернативен кандидат
Георги Шопов не бил получавал предложение за главен инспектор

"Нито съм се предлагал, нито са ми предлагали. Но ако ми предложат, защо не." Това заяви бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) и председател на комисията по предложения и атестиране Георги Шопов пред "Правен свят" по повод поредното лансиране на името му за главен инспектор към Инспектората на ВСС. Според "Медиапул" кандидутрата ще бъде издигната от управляващите ГЕРБ, които ще бъдат плътно подкрепени от ДПС, както стана при избора на Венета Марковска за член на Конституционния съд (КС).

Утре изтича срокът, в който се правят предложения за поста главен инспектор в парламента, тъй като мандатът на сегашния главен инспектор Ана Караиванова изтича през януари 2013 г. Все още няма нито една внесена номинация, което вече не е учудващо - в хода на обявените за "най-прозрачни" избори за съдебни длъжности, всички парламентарни сили изчакват внасянето на номинациите до последния момент. Според графика, изготвен от правната комисия на Народното събрание, изборът трябва да се проведе на 5 декември. Главен инспектор се избира с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите.

Името на Георги Шопов се спряга за поста главен инспектор от една година. Той отричаше, включително и до момента. След изтичане на мандата му като член на ВСС Шопов трябваше да се върне в Окръжния съд в Пазарджик, чийто председател бе преди да бъде избран за кадровик. Днес от съда в Пазарджик заявиха, че не са го виждали от края на мандата на ВСС и нямат информация дали и кога ще се върне. Шопов остана в столицата и, според източници на "Правен свят", ходи на заседанията на работната група в Министерството на правосъдието по промени в ЗСВ във връзка с кариерното развитие на магистратите. Шопов не освободи и ведомственото жилище, което му бе отпуснато от ВСС като негов член. Пред "Правен свят" днес той заяви, че е спазил закона, подал е молба за възстановяване и официално е съдия в ОС-Пазадржик, но ползва отпуск.  

Доскоро в публичното пространство витаеше упорита информация, че той иска да става депутат и даже интензивно ухажва една новосформирана политическа сила.

Георги Шопов бе председател на комисията по предложения и атестиране към първия постоянно действащ ВСС. С негово участие бе приета методология за оценка на магистратите, което обаче, доведе до абсурда почти всички магистрати да получават оценка от атестациите "много добра" . Парадоксалното е, че още от началото на мандата на Главния инспектор Ана Караиванова тя влезе в много остър конфликт с Шопов като го обвиняваше, че е формализирал до крайност работата по атестирането и единственото, с което се занимава е "да пресмята точки".

През годините Шопов остана в монолитното мнозинство на предишния ВСС, което произвеждаше скандалните решения, станали повод този Висш съдебен съвет да бъде идентифициран като основен проблем на съдебната система в докладите на Европейската комисия. Неговата явна и силна подкрепа получиха изборите на председатели на Върховния административен съд, Софийския апелативен съд и Софийския градски съд. Допълнителен щрих в развитието на тази ползотворна служебна идилия е фактът, че в началото на октомври председателят на СГС Владимира Янева назначи неговия зет Йордан Колев за съдебен помощник в СГС до "предстоящ конкурс". На въпрос на "Правен свят" кога ще бъде обявен конкурсът от СГС не успяха да отговорят. Йордан Колев работеше в Министерството на правосъдието при Антон Станков. Завършил е право в ЮЗУ в Благоевград.

Георги Шопов бе и първенец във ВСС по командировките в чужбина. Веднъж дори се обиди на колегите си, които пратиха Галя Захарова, защото тя знае език, докато ако той бе заминал, трябвало да се плаща и за преводач.

Когато Галина Захарова и Капка Костова напуснаха ВСС през лятото на 2011 г. заради непрозрачната и безпринципна кадрова политика на съвета, Георги Шопов ги обвини в лицемерие, което се обръща срещу държавността. Доста преди това някои действия на Шопов станаха повод съдия Нели Куцкова да се извини на колегите си съдии, че ги е агитирала да гласуват за Шопов при изборите за членове на ВСС. Шопов беше член на ВСС и в периода 1992-97 г.

В този смисъл някои коментират, че кандидатурата на Шопов е доста противоречива и вероятно ще се окаже двусмислена в очите на ЕК, което означава, че управляващите и ДПС са на косъм да се окажат във втори скандал по подобие на този с Венета Марковска. Засега от БСП и Синята коалиция дават сигнал, че имат възражения за кандидатурата на Шопов.  БСП няма да предлагат своя кандидат, защото смятата, че няма смисъл при схемата, при която протичат изборите за съдебни длъжности, научи "Правен свят". Досегашният Главен инспектор Ана Караиванова бе издигната и поддържана от БСП.

"Медиапул" лансира и друга вероятна кандидатура за Главен инспектор - на зам.-председателя на Върховния касационен съд Гроздан Илиев. Донякъде изглежда безмислено управляващите и ДПС да издигнат две кандидатури за едно място, то е и политически неуместно, изглежда лишено от житейска и политическа логика За "Правен свят" съдия Илиев заяви: "Нямам предложения. Никой не е разговарял официално с мен".  

 

 

 

 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
16
*****************
|
нерегистриран
04 декември 2012, 07:13
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
15
Овидий
|
нерегистриран
14 ноември 2012, 13:58
0
0
Вероятно противниците на Шопов ще бъдат разачоровани.Той най- вероятно ще е новия Главен инспектор.Шопов е горой на всички времена.Нека си припомним,дали той не беше и във втория поред ВСС през 1992-95 г.,където громеше комунистическата номенклатура в съдебната система.Чудно пък той каква номенклатура беше.И дали не взема по две заплати,едната тайно ,другата явно?Така е ,някои хора са абонирани за длъжността "неработещ началник"
14
дано да НЕ е Шопов
|
нерегистриран
14 ноември 2012, 11:29
0
0
Е как така досега никой не се е сетил за тозий "изключителен професионалист, както като съдия, така и като административен ръководител. Доказал е, че може да работи и освен това не е корумпиран".
А сега като тръгна кампанийката може и са нагодят нещата - професионално и некорумпирано.
13
шоп-шоп-шоооооп!
|
нерегистриран
14 ноември 2012, 11:27
0
0
Ако номенклатурата Шопов се кандидатира, вероятно ще сме свидетели на втора серия от сагата от типа "Марковска". Този за топло местенце - само и само да не работи, да папка откъдето може и да пътува по чужбината - кого ли не предаде?
Защо ми се струва и че с декларацията му пред Сметната палата не всичко беше наред?
12
дано да е Шопов
|
нерегистриран
14 ноември 2012, 09:56
0
0
То е ясно, че което и име да се спрегне за евентуален бъдещ главен инспектор нищо добро няма да се напише от нереализираните и злобни персони, криещи се зад анонимността.
Относно Георги Шопов зная със сигурност, че това е един изключителен професионалист, както като съдия, така и като административен ръководител. Доказал е, че може да работи и освен това не е корумпиран. Ако стане главен инспектор, ще направи от инспектората реално действащ орган, който да подпомага работата на магистратите, а не да ги затормозява и стресира, както е до сега. Комплексарката КАРАИВАНОВА се изживяваше като предводител на наказателен отряд и направи куп безумия. Дано Шопов да бъде предложен и избран. С него наистина ще се усети, че на чело е човек изискващ проверки не за да се търси поредната жертва за разпване, а за да се подобри работата и да се отчетат и отстранят недостатъците.
11
отново
|
нерегистриран
14 ноември 2012, 07:21
0
0
старият верен приятел Антон Станков.
10
боси по асвалта
|
нерегистриран
14 ноември 2012, 06:19
0
0
Баджанаците ще работят заедно!
9
moncler
|
нерегистриран
14 ноември 2012, 05:51
0
0
Moncler Jackets Outlet Online Which means each business enterprise brings Moncler Outlet about much more net income, there Moncler Online exists a sooner charge connected with Moncler Sale revisit for the funds devoted. Locating a decent inexpensive Moncler Jackets Outlet scarf wholesale drop shipper for those reseller enterprise would mean an abundance of funds being released and then Moncler Outlet Online rapidly. Marketing large jewelry is really a rewarding organization. Many style Outlet Moncler really feel the fact that existence and sustenance of makes like Moncler have kept them pepped up.
So after the Prada Outlet Fashion Week hype and with a little time to digest all of the upcoming bold, Prada Online and sometimes unconventional Prada Outlet Online designs, sometimes it’s nice to look back at the classics. A classic Prada Handbags Outlet is a classic for a reason;
8
cup0726
|
нерегистриран
14 ноември 2012, 05:13
0
0
As a solution to the problem, experts recommend switching on the dipped-beam headlights during the day, or the use of additional http://www.ahappydeal.com/product-101537.html>A-4 Daytime Running lights. Product Description. HY.JPG. EMS RU UA http://www.ahappydeal.com/product-101537.html>A-4 S2 tablet PC 16GB RK3066 IPS Screen 8 Inch Bluetooth Android tablet S2 Black. 6.JPG 2.JPG 3.JPG 5.JPG 4.
7
ttt
|
нерегистриран
14 ноември 2012, 00:00
0
0
Та, защото казах, че "Забавата трябва да продължи", се досетих за нещо истинско, а не "карикатурно" произведение - The Show Must Go On. http://www.youtube.com/watch?v=o5jd6CMcD9c
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно