Пилотно решение на Страсбург
Италия има една година, за да реши пренаселеността в затворите
Близо 100 000 евро ще плати Италия на 7 затворника заради лошите условия
Италия има една година, за да реши пренаселеността в затворите

Италианските власти имат една година, за да въведат правно средство или комбинация от средства, осигуряващи защита срещу нарушения на Конвенцията по правата на човека в резултат от пренаселеността в италианските затвори. Това е записано в пилотно решение срещу Италия по проблема с пренаселеността на италиански затвори. С решението, обявено миналата седмица, по делото "Торегиани и другите срещу Италия" (Torreggiani and Others v. Italy, 43517/09) този структурен проблем вече е признат на национално равнище. През следващата една година ще бъде спряно разглеждането на жалби срещу Италия, които се занимават единствено с пренаселеността в затворите, в очакване на приемането от страна на националните власти на мерки на национално равнище. Те може да включват и специални решения като приятелски споразумения с жалбоподателите или едностранно коригиращи мерки, предлагани в съответствие с изискванията на Конвенцията.
Делото е образувано по жалби от 2009 г. на седем затворници, изтърпяващи присъди в два италиански затвора - в Бусто Арсицио и Пиаченца. На фона на известните данни за условията в българските затвори оплакванията на италианските жалбоподатели могат да изглеждат едва ли не като каприз, но Евросъдът приема, че спрямо тях е налице нарушение на чл. 3 от Европейската конвенция по правата на човека (забрана на изтезания и нечовешко или унизително отнасяне). Според жалбите затворниците са били настанени по трима в килии от по 9 кв. метра площ, така че всеки от тях е имал по 3 кв. м. лично пространство, въпреки минималния европейски стандарт от по 4 кв. м. площ за всеки. Те се оплакват още от липсата на топла вода през определен период от време и в някои случаи - на недостатъчно осветление и вентилация в килиите. В затвора в Пиаченца при максимален капацитет от 376 затворника са били настанени 415 души.

Приемайки, че е налице нарушение, Евросъдът осъжда Италия е да заплати на жалбоподателите обезщетение от общо 99600 евро за неимуществени вреди, а отделно - и 1500 евро на четирима от тях за разноски по делото.

Според Европейския съд лишаването от свобода не води до загуба на гарантираните права от Конвенцията. Жизненото пространство, с което разполагат жалбоподателите в затвора не е съобразено със стандартите, които съдът намира за приемливи в своята практика, позовавайки се на препоръките на Комитета за предотвратяване на изтезанията, а именно - 4 кв. м. жилищна площ на човек. Недостигът на пространство се комбинира с другите проблеми, като например липсата на топла вода в продължение на дълги периоди от време, както и неадекватното осветление и вентилация. Всички тези условия сами по себе си не са нечовешки и унизителни и не са наложени самоцелно, а са в резултат на пренаселеността на затворите, но в комбинация и с оглед на продължителността на лишаването от свобода те превишават нивото на страдание, присъщо на задържането.

Целта на пилотното решение е да се подтикне Италия към решаване на този структурен проблем на национално равнище, както и да се търси разрешение на големия брой случаи засегнати от него. В момента има няколкостотин жалби, висящи пред Евросъда с оплакване за нарушение на чл. 3 от Конвенцията поради условията в италианските затвори. При уговорката, че не е работа на съда да диктува на държавите членки избора им на наказателната политика или как да организират своите системи за лишаване от свобода, в решението се припомня препоръки на Комитета на министрите на Съвета на Европа, призоваваща държавите да окуражават прокурорите и съдиите да използват алтернативни мерки на задържането под стража, когато е възможно, както и да разработват наказателни политики за намаляване на налагането на лишаване от свобода, с оглед редуциране на затворническата популация. 

В България средно затворниците разполагат средно между 2 и 3 кв. метра площ, като в някои затвори, например Бургаския, дори е и под 2 кв.м. С последните промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, приети в края на м.г. привеждането на условията в българските затвори в съответствие с европейските стандарти и препоръките на Комитета за предотвратяване на изтезанията бе отложено с краен срок до 1 януари 2019 г., макар че приетите преди това стратегии предвиждаха това да стане до края на т. г.


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно