Сотир Цацаров:
Затрупват прокуратурата със сигнали и папки, никой не може да спре това
Затрупват прокуратурата със сигнали и папки, никой не може да спре това

Още през първата си седмица като главен прокурор Сотир Цацаров констатира това, за което години наред говореше Борис Велчев – че държавните контролни органи не се използват ефективно, а вместо това всички сигнали за нарушения директно се изпращат до прокуратурата. В този смисъл прозвуча коментарът на Сотир Цацаров днес сутринта на влизане на първото му заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) като главен прокурор на въпрос дали се е запознал със сигнала на земеделския министър Мирослав Найденов за заменките от горския фонд, внесен онзи ден в прокуратурата.

На въпрос дали това е злоупотреба с прокуратурата от страна на политици и министри, Цацаров отговори: "Това се опитвам да кажа. Никой не може да спре затрупването на прокуратурата със сигнали и папки. Не само от министри и политици, но и от граждани, които за много проблеми сигнализират първо прокуратурата. Не става дума да отбием тези сигнали, но дайте всеки да си върши работата в рамките на своите нормални правомощия.  Трябва да се покажат конкретни действия, в конкретна насока, а не прокуратурата да извършва всеобхватни проверки, които да продължават  с години".

По-нататък Цацаров даде да се разбере, че е наясно с възраженията на предшественика си Велчев срещу превръщането на прокуратурата във "всеобхватен контролен орган": "Тенденцията за затрупването на прокуратурата с всякакви сигнали е усетена далеч преди аз да стана главен прокурор и сигурно ще продължи и след мен. Прокуратурата е схващана и приемана като всеобхватен контролен орган в тази държава. Първо, защото е прокуратурата, второ, защото е най-удобно всичко да бъде прехвърляно на нея, пък тя да го проверява. Дайте да работим така че като проверяваме нещо, да го правим като хората и да има какво да кажем, а не просто да тънем в огромен обем работа."

В сигнала на Мирослав Найденов имало данни за 98 заменки от горския фонд за периода от 2003 година насам. "Част от сделките по действащото тогава законодателство са били в правомощията на областните управители и не бих се изненадал, ако получа отделен сигнал за тях, защото земеделското министрество не ги е включило в сегашния. Това ще увеличи обемът на проверката, но ние трябва да се съсредоточим върху конкретни неща , защото обща проверка не е полезна за държавата, а е и непосилна дори за голям екип от прокурори и едва ли обществото очаква това" – тези думи на главния прокурор прозвучаха дори като едно много ясно, но деликатно изразено подсещане.

Приоритетно ще се движи проверката за несебърските дюни, и в момента по нея усилено работи Окръжната прокуратура – Бургас, заяви Цацаров.

До два три дни главният прокурор  ще съобщи как делото САПАРД е било разпределено в Апелативната прокуратура в София, каза още Цацаров. На въпрос дали става въпрос за проверката срещу конкретен прокурор, Цацаров отговори: "Аз имам нещо друго предвид, свързано с нормалния ход на делото и начина, по който то е било разпределено до конкретния прокурор."  Още в началото, когато гръмна скандала с оттегления протест срещу оправдателните присъди на Марио Николов и Людмил Стойков по делото за пране на пари от прокурор Стойчо Ненков от Софийската апелативна прокуратура(САП) , стана известно, че по това дело почти всички прокурори в САП са си направили отвод и на практика случайният подбор е бил осъществен между един човек.

Внесено е вече искането за възобновяване на делото, каза Цацаров. В този контекст е оттеглен и протестът срещу другите четири оправдателни присъди по това дело.

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
11
Х- men
|
нерегистриран
18 януари 2013, 09:41
0
0
Между другото, трябва да се намалят или премахнат проверките, които прокурорите от районните нива извършват за: чистотата на въздуха, развитието на занаятите, (разбирай колко дървени лъжици се произвеждат и имат ли лицата - производители "майсторски дипломи" - така се водят), за храните, (дали са с изтекъл срок или не), за млякото, (дали е в срок или не), за таксиметровите автомобили, (дали са оборудвани с апарати или не), и т. н., все ВАЖНИ НЕЩА, но за съжаление не остава време за основната работа на прокурора, визирана в НПК. Иначе въздуха в големите градове е чист, всеки го знае и без проверка?!??!
10
образцовия пример на Велчев май ще продължи?
|
нерегистриран
17 януари 2013, 17:26
0
0
Цацаров даде да се разбере, че е наясно с възраженията на предшественика си Велчев срещу превръщането на прокуратурата във "всеобхватен контролен орган": "Тенденцията за затрупването на прокуратурата с всякакви сигнали е усетена далеч преди аз да стана главен прокурор и сигурно ще продължи и след мен.
9
педя човек
|
нерегистриран
17 януари 2013, 16:03
0
0
Тридесетдневният срок за произнасяне не може да бъде удължен по никакъв начин. Дали си в отпуск или си затрупан от работа,дали съгласуваш дела,или си на проверки,никой не те пита. 30 дни и толкоЗ. Няма удължаване, ако си разсл. полицай - да, става, ако е преписка - пак става. но за прокурора или 30 дни, или пишеш обяснение за "пресрочие". Това ли е идеалния "разумен срок".
8
адвокат- САК
|
нерегистриран
17 януари 2013, 15:51
0
0
Нека стане видно- налице ли е натиск върху съдебната система от изпълнителната власт с предизборна цел или липсва такава; налице ли е овладяване на прокуратурата от изпълнителната власт или липсва такова?
7
?
|
нерегистриран
17 януари 2013, 15:33
0
0
Браво на кое ,че още отнало изпълнява на премиера за дюните а кога ще изпълни на ЕСПЧ за снарядите срещу Чакъра,кое е по важно?
6
прокурор
|
нерегистриран
17 януари 2013, 15:17
1
0
Браво!Още отначало показа,че ще защитава подчинените си от своеволията на разни малоумници!
5
fata morgana
|
нерегистриран
17 януари 2013, 14:51
1
0
О, може да бъдат спрени, ако просто сигналите, в които липсват данни за престъпление се връщат на 150 и кусур институции, дето си чоплят носовете и като си свършат работата и вземат та установят нещо, тогава да пращат папките си. Като почне да се следва тази политика, сами ще спрат да сезират прокурор за щяло и нещяло. Безумно е да има указания във въпросните "институции", че всичко трябва да "минава" през прокуратурата, за да "си вържат гащите", а Прокуратурата да им слугува! Ще дам прост пример - началник на митница праща сигнал да се образува производство за незнайно какво престъпление, защото митническите органи не успели да установят дали за определено количество вносен спирт или тютюн е бил платен акциз. Прокуратурата ли да го установи? Да си сядат на Д-тата и да си вършат работата. Мисля, че подлежат на "превъзпитание", затова напълно подкрепям новия Главен.
4
ижо-мижо
|
нерегистриран
17 януари 2013, 14:32
0
0
Мъдро!МъдрооооООО!ООООООООххххх
3
До новия с големите обещания
|
нерегистриран
17 януари 2013, 14:07
0
0
Сигнализирани за 98 заменки,приоритетно се движи преписката в Бургас и така нататък по яловите сигнали на изпълнителната власт единствената цел на които е да казват,че другите са виновни.Ще има ли смелостта и доблестта Цацаров да каже за какво са тези проверки - кои престъпления се проверяват дали са извършени или кои административни нарушения,с две думи какъв предметът на проверката.Ако не го каже бързо и ясно язък за избора му просто прави поредната услуга на управляващите-те са си свършили работата като са сигнализирали прокуратурата и обират псевдожурналистическите овации.Утре като се окаже ,че това е била поредната пиар акция на управляващите какво ще направи Цацаров пак ли ще образува досъдебно производство срещу магистратите със собствено мнение и убеждение,пак ли ще отстранява разследващи защото не са угодили на изпълнителната власт?Ако е това за което са го избрали трябва в най кратък срок да направи анализ на всичките шумно рекламирани сигнали на властта до сега,да оповести резултатите от тях и да потърси реална отговорност от подателите им защото е недопустимо министър който разполага с огромен екип от юристи да подава ялови сигнали за престъпления и нарушения.В този смисъл трябва да се търси отговорност и от посъветвалите го юристи а отговорноста трябва да е и материална да възстановяват средствата за извършената проверка.Цацаров спри политическият популизъм на гърба на прокуратурата за да може да си върши истинската работа.
2
321
|
нерегистриран
17 януари 2013, 13:59
0
0
приписва от Велчев
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно