Дискусия "Право" на Chivas12Chairs
Адвокатите трябва да се отворят към обществото с ясна гражданска позиция
Адвокатите трябва да се отворят към обществото с ясна гражданска позиция
Срещата "Право" от проекта Chivas 12 Chairs

Знаковите дела се провалят, защото при тях трябва да се приложи законът по отношение на хора с власт, а съдебната система не може да се противопостави на властимащите. Ниското качество на работата на полицията пък минира делата за по-нататък. Всичко това става видимо за обществото, което логично губи доверието си в съдебната система.

Това са част от проблемите, които се дискутираха на срещата "Право" от проекта Chivas 12 Chairs. Платформата събира ежемесечно професионалисти от основни сфери - шестима утвърдени, които се избират с гласуване, и шестима амбициозни таланти. На тази среща в грандхотел "София" участваха шестима адвокати - Александър Кашъмов, Валентин Бенатов, Вася Илиева, Емилия Недева, Йонко Грозев и Йорданка Вандова, а от страната на амбициозните застанаха Рени Христова, сътрудник към сдружение "Департамент за правна култура" и автор от екипа на "Pravatami.bg", Димитър Велев, студент 5-ти курс, Симона Велева, президент на ЕЛСА България, Мартин Арсов, студент 4-ти курс, Кристина Рангелова, деен участник в редица неправителствени организации, Станимир Ненов.

Темата събуди изненадващо бурни дискусии, в които участниците се включиха равностойно. Те се съгласиха, че недоверието в съдебната система се подхранва от атаките на другите власти към нея. В този момент е от изключителна важност адвокатурата да изрази своята ясна гражданска позиция в подкрепа на съдебната власт. Разбира се, няма как 12 хиляди адвокати да имат еднакво мнение по всички въпроси, но когато те засягат нещо фундаментално като основите на демокрацията, тогава проблемът вече касае мисията на практикуващите. Участниците се съгласиха, че това не е само професия и те като специалисти имат дълг да извършват просветителска дейност. Сферата е напълно непозната за голяма част от хората - не са наясно с правата си, а и незнанието дава почва за деструктивни конфликти.

Участниците коментираха, че това е от особена важност сега, когато качеството на юридическото образование е ниско, методите - остарели и не поощряващи развитието на аналитичните умения на студентите. Сериозен проблем е, че в университетите не се канят практици и не се симулират съдебни процеси. Накрая се дипломират толкова студенти, колкото са били приети, т. е. няма никакъв подбор.

След срещата организаторите на Chivas 12 Chairs изготвиха манифест, който включва най-важните идеи и заключения на участниците - насоки, както за самите практикуващи, така и за институциите. Запис от дискусията ще можете да видите в следващите дни на сайта на Chivas 12 Chairs. От своя страна "Правен свят" ще публикува избрани части от стенограмата на дискусията.


   
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
Въпрос до адвокатите в РБ
|
нерегистриран
19 февруари 2013, 14:00
0
0
Нарушение ли е,надписът Адвокат/на гръцки език/ отвън кантората на български адвокат,поставена над вратата на същата,на адвокати от гр.Петрич,област Благоевград,съгласно чл.42 от Закона за адвокатурата?
1
Оф
|
нерегистриран
19 февруари 2013, 13:15
0
0
Добре, това ли е "дебат"? Няколко клишета повторени от позицията на "авторитени" адвокати, чийто авторитет е на базата на това, че се показват по медиите, участват в евтини кампании на уискита, имитиращи дебати. Какво е произлязло от този дебат? Клишета и статийка в подобна притурка. И реклама разбира се - за Chivas и за "избраните" адвокати.
Най-възмутителни са клишатата за качеството на образованието, а вие, констатиралите го, от себе си ли съдите? пфу
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно