Книгопис
Пенчо Пенев дава диагноза на проблемите в конституционното правосъдие
Пенчо Пенев дава диагноза на проблемите в конституционното правосъдие
Представянето на новата книга на доц. д-р Пенчо Пенев пред аудиторията в Националния институт на правосъдието.

След 20-годишна практика Конституционният съд на България се утвърди като основен фактор, без който не може да функционира важният, немажоритарен дял на съвременната демокрация. Дошло е време дебатът за конституцонното правосъдие да бъде пренесен на територията на дефектите му, да се идентифицират проблемите, да се установят празнотите в закона, както и лошо написаните норми и да се предложат промени.

Тази задача си е поставил бившият конституционен съдия доц. д-р Пенчо Пенев в новата си книга "Нормативни и практически очертания на българското конституционно правосъдие – проблеми и перспектива", която вчера бе представена в Националния институт на правосъдието (НИП). Представянето бе организирано от Обществото на конституционните съдии с изтекъл мандат (една нова общност, създадена по идеята и с ентусиазма главно на проф. д-р Снежана Начева), Съюза на юристите в България (СЮБ) и НИП. Книгата бе представена от проф. д-р Снежана Начева, проф. д-р Емилия Друмева и проф. д-р Лъчезар Дачев, а събитието почетоха почти всички бивши конституционни съдии, много от настоящите, вицепрезидентът маргарита Попова, много съдии.

Книгата е провокативна и предизвиква дискусии, заяви проф. Начева. "Мисъл мисъл ражда, а далеч не всички книги провокират размисъл", добави тя. И проф. Начева, и проф. Друмева специално подчертаха интересното и задълбочено изследване за конституционната жалба през призмата на актуалния  дебат у нас, което предлага проф. Пенев. Проф. Начева нарече този раздел "студия в рамките на монографията", а проф. Друмева поздрави автора за начина, по който е развил предложенията си за български вариант на конститутуционната жалба. Като получих книгата, първо там отворих, призна Емилия Друмева.

Темата е развита в главата "Липсващи правомощия на КС", където, освен проблема за конституционната жалба, е развита и темата за нуждата да се добавят правомощия на съда във връзка с провеждането на националния референдум, както и правомощия за прекратяване на мандата на президента и вицепрезидента при установена неизбираемост и несъвместимост – по аналогия с правомощията по отношение на народните представители и конституционните съдии.

Темата за конституционната жалба започва от възникването на класическия европейски модел на конституционен контрол, обоснован от Ханс Келзен и въведен в конституциите на Австрия и Чехия през 1920 г., минава пред развитието и разпростирането на този контрол върху статута и функционирането на органите на държавата, контрола върху законността на изборите и конституционосъобразността на партиите и накрая – намесата на конституционното правосъдие върху процеса на спазването на човешките права. Авторът изследва уредбата на конституционната жалба в другите държави, както и българския дебат по тази тема, който продължава вече доста години. Накрая дава своите предложения за български вариант на конституционна жалба, които той развива в две насоки – превантивна защита за предотвратяване на опасност от прилагане на противоконституционен закон, който засяга основните права, както и последваща защита по отношение на влезли в сила съдебни или административни актове, които са основани върху противоконституционно приложимо право или са резултат на лошо прилагане на иначе конституционосъобразно приложимо право, с което се засягат основни  права.

В заключението си авторът заявява, че се отказал да обобщава и групира всички направени от него предложения de lege ferenda. "Оказа се, че за да го направя, трябва да я пренапиша в съкратен вид, нещо като съкратена версия. Наред с трудностите по подреждането на акцентите, това означава твърде неприемливо да откъсна предложенията от естествената им среда, в която са обосновани. А ако някой реши да си спести труда и да се ограничи само с този заключителен каталог на предлаганите промени, това ще е най-сигурният начин самият автор да съдейства за профанизиране на собствения си труд", заключава Пенчо Пенев с достойнството на човек, който осъзнава цената на труда си.

Книгата се чете лесно и с увлечение, тя е истински подарък за всеки юрист, който се вълнува от тези проблеми.

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
extreemteam
|
нерегистриран
17 май 2013, 01:34
1
0
Отлично издание
1
*****
|
нерегистриран
23 февруари 2013, 12:08
0
-1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно