СГП тепърва ще изследва сигнал срещу Искра Фидосова
Прокуратурата проверява и новия запис с Бойко Борисов
Възложена е експертиза на БАН, която да покаже дали записът е автентичен и дали има манипулации по него
Прокуратурата проверява и новия запис с Бойко Борисов

Последният изтекъл в медиите запис на бившия премиер Бойко Борисов също вече е обект на проверка в прокуратурата. Той беше разпространен в сряда, след като е бил получен в платформата "Болканлийкс". В него Борисов говори, предполага се пред партийни функционери, как се разпределят партийни квоти в общински фирми и как се печелят обществени поръчки от обръчи от фирми, съобщи сайтът "Биволъ".

Днес от прокуратурата съобщиха, че Атанас Чобанов от "Биволъ" е пратил до главния прокурор сигнал, съдържащ и диск със записа, който Цацаров е препратил на Софийска градска прокуратура (СГП).

"Полученият звуков файл е с изключително ниско техническо качество. Затова на основание чл. 145 ал.1 т.3 от Закона за съдебната власт, СГП е възложила на специалисти от Българската академия на науките (БАН) извършване на експертна техническа справка за това автентичен ли е записът, има ли по него наслагвания на звуци, респективно изтривания на такива и манипулиране на текст, както и целият разговор ли е записан на електронния носител или върху него се съдържа само подбрана част", се казва в съобщение на прокуратурата, която едва след получаване на експертното заключение от БАН, ще прецени как да продължи проверката.

Записът действително е с много лошо качество и при слушане изглежда, че устройството е спирано и пускано.

 "...Как ще регулирате този въпрос (не се разбира)... сиреч трябва да тича, да обикаля, да раздава бюлетини, да обяснява, да прави събрания – това е много работа. Когато има ентусиасти това да го правят, това е добре. Но в много от случаите тези хора трябва да бъдат овъзмездени за тази си дейност (не се разбира)...

Следващото, което... (не се разбира)общинската корупция къде я генерират. Да речем на тая маса сме хора, с които сме спечелили сега изборите. И да речем една фирма, общинска, сядаме и си я разделяме по квоти... (не се разбира)... Утре има обществена поръчка. Нали така? Примерно ремонт на училища, на пътища, това купуват се, трамваи, влакове, няма значение...(не се разбира)... различни неща, горива, закуски... всичко. Има търг. Тогава... (не се разбира)... тоя търг е за мойта фирма... (не се разбира)... Нали, разбирате?", са част от думите на Борисов, цитирани от платформата "Болканлийкс".

На въпрос за този запис днес главният прокурор Сотир Цацаров се въздържа от коментар, но също изрази съмнения в неговата автентичност, като отбеляза, че ще се изчака проверката преди да се коментират детайли от него.

Междувременно, говорителят на легия "Антимафия" Петър Якимов обяви днес, че прокуратурата разследва Искра Фидосова за пране на пари и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за осуетяване на наказателно преследване срещу нея. Якимов визира стария сигнал срещу Фидосова, според който тя има договор за заем в размер на 150 000 лева със сметосъбиращата фирма "Титан". Към сигнала е прикрепена декларацията за конфликт на интереси на Фидосова, където транзакцията не е спомената. От "Антимафия" твърдят, че Фидосова е участвала в пране на пари, а Цветанов е прикривал тези престъпления, скривайки документите, които легията е изпратила първо на него.

Якимов обяви днес, че е получил отговор на сигнала, който е подал до главния прокурор Сотир Цацаров. От него ставало ясно, че по сигнала е започнало разследване, а Цацаров го е разпределил в IX отдел на ВКП - "Противодействие на тежката и организираната престъпност", който пък го е препратил към Софийска градска прокуратура(СГП), която трябва да извърши процесуалните действия.

Пред "Правен свят" говорителят на СГП Румяна Арнаудова обясни, че действително сигналът е изпратен при тях, но не може да се каже, че прокуратурата разследва Фидосова и Цветанов. Прокурор от СГП тепърва ще се запознава със сигнала и ще прецени дали да започне проверка, уточни прокурор Арнаудова.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
Адвокат
|
нерегистриран
09 май 2013, 19:05
0
0
Значи като е за Бойко от БАН, а за простите хора от НИКК на МВР. Полицията проверява и потвърждава събраните от самата нея доказателства и тогава винаги обвиняемия е виновен.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно