Новият правосъден министър Зинаида Златанова:
Не толкова ВСС, а съвестта на магистратите управлява съдебната система
Цветлин Йовчев ще направи пълна ревизия на дейността на МВР
Не толкова ВСС, а съвестта на магистратите управлява съдебната система
Снимка: БГНЕС

"Обществото много се нуждае от справедливост. Обещавам да направя всичко по силите си да изпълня тази функция." Това каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова при встъпването си в длъжността в министерството. Тя бе посрещната от служебния министър Драгомир Йорданов, който й връчи ключа от касата, в която се съхранява държавният печат.

На въпрос каква ще бъде първата й стъпка за гарантиране на справедливостта, Златанова заяви: "Съдебната система не се управлява толкова от Висшия съдебен съвет, колкото от съвестта на магистратите." Оттук нататък обаче не беше дадена възможност на други въпроси. Министърът на правосъдието заяви, че в близките седмица-две ще даде пресконференция, на която ще отговори на всички въпроси, няма нищо да премълчава.

Преди да пристигне в министерството, Зинаида Златанова, заедно с целия кабинет "Орешарски", бе в Министерския съвет, където прие властта от служебното правителството на Марин Райков.

Министър-председателят Пламен Орешарски заяви по време на официалната церемония, че заедно с колегите си от кабинета ще направят всичко възможно да се ръководят от интересите на хората, да работят за хората така, че в края на мандата да съобщят по-добри числа.

"Сигурно няма да успеем да станем богати, проспериращи, но задачата като минимум е в края на мандата всички български граждани да имат повече надежди, че пътят е прав, че могат да разчитат на своята предприемчивост, и че работейки за собственото си благоденствие, ще допринасят за благоденствието на цялото общество", заяви Орешарски.

Каза още, че през последните седмици негови приятели му задавали въпроса какъв трябва да бъде човек, че да поиска да е премиер в тази ситуация. "Нямам най-точния отговор и в този момент. Но в период на криза всеки трябва да дава от себе си каквото може, пък да става каквото ще", обяви Пламен Орешарски.

Марин Райков, от своя страна, заяви, че оставя България в по-добро състояние, отколкото я е заварил. Пожела успех на Орешарски, да се ползва от обществената толерантност и обществен кредит. Райков призова да няма реваншизъм и да се преустанови практиката на "перманентните революции".

Новият вътрешен министър Цветлин Йовчев от своя страна обеща пълна ревизия на дейността на МВР. Йовчев очерта четири ключови направления на реформите в МВР: по-добра ефективност за противодействие на битовата и финансова престъпност срещу бюджета - контрабандата, кражбата на ДДС, неплащането на акцизи; по-ефективен начин на изразходване, разпределение и управление на ресурсите като МВР се освободи от несвойствени дейности след преглед на организацията на работа по отделните направления в МВР, структурата, функционалните задължения; даване на гаранции на обществото, че всяка една от дейностите в МВР ще бъде съгласно закона; повече публичност и отчетност в работата на МВР.

"Особен фокус в дейността ми ще бъдат условията на труд на служителите на МВР, тези за кариерно развитие и тяхната мотивация, обучение и подготовка", подчерта Цветлин Йовчев.

Попитан за мястото на СДОТО, Йовчев отбеляза: "Мисля, че по никакъв начин изваждането на СДОТО в самостоятелна агенция, при един добър закон и при едно подходящо организирано взаимодействие с МВР, не би затруднило нашата работа. В момента една такава реформа би се отразила положително и би освободила МВР от едни насложени настроения и като че ли подозрения, че ресурсът не е използван по предназначение."

Йовчев ще се срещне с представителите на синдикатите в МВР, за да изслуша какви са очакванията и исканията им и да намери бързо диалог за подобряване на условията на труд на служителите на МВР в рамките на настоящия бюджет.

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
31
Krasimir Kabakciev
|
KKabakcievDrSc
31 май 2013, 10:09
0
-1
Само един регистриран, и не с името си. Що така? Щото, дори да има отделни съвестни сред вас, огромното мнозинство не смее да каже дори и "гък" публично. И този факт сам по себе си обяснява много. А що се отнася до изказването на новия министър, и там всичко е кристално ясно. Понеже огромното мнозинство български така наречени магистрати няма абсолютно никаква съвест, съдебната система е неуправляема. Напълно неуправляема! Като цялата кочина, наречена държава България. И това не го казвам само аз, преди дни го каза европейският комисар Гюнтер Йотингер.
30
DreadKnight
|
нерегистриран
30 май 2013, 16:25
1
0
До коментар [#29] от "до Прасковка": Както много пъти съм казвал, нужна е коренна промяна в модела на управление на съдебната система. Ако това не се случи, положението ще бъде все същото. Дори да си заминат едните, тези, които ще дойдат, няма да са по "'убави".
29
до Прасковка
|
нерегистриран
30 май 2013, 14:45
5
0
Точно така! Никаква промяна няма да настъпи без първо да бъдат отстранени магистратите на статуквото. Ръководствата на всички /повтарям на всички!/ софийски съдилища са хора от задкулисието, качени от кликата около Първанов или от безумието ГЕРБ. Всички те са спирачка за истинската независимост на съдебната система.
28
Прасковка
|
нерегистриран
30 май 2013, 11:46
2
-1
Не си ме афектирал, а и нямах намерение да правя разделение между съдии и прокурори, защото професията на всички ни е една. Явно съм се изразила така, че съм разбрана погрешно. Щом си съдия значи чудесно си ме разбрал, а и всеки колега е наясно с това, което съм написала. Моята надежда е в това, че главния тръгна доста добре и се надявам да направи така, че облика на системата наистина да се определя от можещите и съвестните. В крайна сметка нас ни остави, по- важното е , че това ще е от полза на обществото от чиито данъци си получаваме заплатите, и което с пълно право негодува от нас. Да, то не вижда нещата от вътре и не знае от къде идват истинските проблеми, промиваха му мозъка, за да го убедят, че всички магистрати са маскари и т.н и т.н, и ако питаш мен това е най- големото зло извършено от Цецко. Подслушванията, клеветенето, натиска върху магистратурата са несъмнено недопустими, но рушенето на институциите и двоеритео на хората в тях е много по- голямо зло. Но не можем да се сърдим на хората, те са суверенът в държавата, и са в правото си да изискват. В системата качество и потенциал има, има и проблеми. Трябва само да се създадат условия за нормална работа и да се започне истинска работа за решаване на истинските проблеми, а не да се мракобесничи. Това е решението. Ако се замислиш то и в живота е така. Поздрави, колега
27
---
|
нерегистриран
30 май 2013, 11:40
0
-2
Успех в работата ! и нека да не забравя , че е министър на ПРАВОСЪДИЕТО . Т.к. от Маргарита и последвалите я министри на правосъдието остана едно усещане за подчиненост на Министерство на правосъдието на Министъра на вътрешните работи .
26
112
|
нерегистриран
30 май 2013, 11:19
2
-1
Прасковке, аз нося черна тога, а ти - червена (отдавна следя коментарите ти тук), но и двамата виждаме нещата отвътре, от кухнята. Прекрасно зная колко качествени колеги има навсякъде, но нито един от тях не е на ръководен пост. Точно затова казах, че системата дава отпор на промените, а не съм сочил определена гилдия или институция. Явно съм те афектирал с изказването си, за което се извинявам.
25
бус "Вояджър"
|
нерегистриран
30 май 2013, 10:50
2
-3
Герберасти, а вземете да духате супата. Не ви чух да питате Янева в какви отношения е с Клеветника. Тогава мълчахте, лайна миризливи. Мое ли се е...те или не моете
24
Аман от популистки лицемерия
|
нерегистриран
30 май 2013, 10:26
4
-1
Г-жо Министър, а бъдете по-скромна! Преди да стигнете висините на справедливостта, поне осигурете спазването на закона..... Като начало се захванете с прогнилия инспекторат, специализиран в замазване, прикриване и оневиняван на провинилите се магистрати. После с кухите сайтове на съдилищата за които са източени милиони от ЕС, после със "случайното разпределение" на делата, после с ежедневно фалшифицираните протоколи от съдебните заседания, после с поръчковите експертизи, после с отлагането на заседанията за през 6 месеца. Една стотна от това да направите ще е от полза!
23
!!!
|
нерегистриран
30 май 2013, 10:03
3
-3
Г-жо З. Златанова не казахте в какви отношения сте с г-жа Моника Йосифова (Станишева)? Защо не отговорихте на този въпрос в студиото на бтv? А това дали сте в конфлик на интереси и ли не сте, а също така дали сте била или не сте била в такъв конфлик е компетентна да прецени комисията за установяване конфликт на интереси!
22
.-.
|
нерегистриран
30 май 2013, 09:42
3
-1
Струва ми се, че е време ССБ, а защо не и някоя от прокурорските организации да поискат с писмо до НС, възможно най-бързо да се избере нов Главен инспектор на ИВСС.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно