"Строго секретното" дело срещу ген. Кирчо Киров тръгна във Военния съд
Прокурор Елин Алексов не пожела да каже дори какви експертизи са назначени, а подсъдимият отказа съкратена процедура и заключи, че е бил зависим "от силните на деня"

Кирчо Киров (вляво) и защитникът му адвокат Димитър Вълчев. Снимка:БГНЕС

Делото срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров за присвояване на близо 5 млн. лева от службата тръгна в Софийския военен съд с уверение на прокуратурата, че то не е политическо, но с акцент върху "строго секретния" му характер.

Очакваният днес старт на процеса, бе съпътстван и от засилен медиен интерес, въпреки предположенията, че делото ще се гледа при закрити врати. Съдия Генко Драгиев посрещна представителите на медиите в залата със забележка, че за присъствие на заседанието е трябвало да подадат молби...

На реплика няма ли да бъде прочетено определение, с което съдът да се произнесе, че делото ще се гледа при закрити врати, съдията обясни, че процедурата е по чл. 370 от НПК (предварително изслушване на страните), делото е "строго секретно" и може да присъства само едно лице, посочено от подсъдимия. След което учтиво помоли всички да напуснат залата.

Заседанието продължи около 30 минути, след което наблюдаващият прокурор полк. Елин Алексов също така учтиво каза, че ход на делото е бил даден, но отказа всякакви подробности, както направи и когато бе внесен обвинителен акт.

"Ход беше даден, беше прочетен обвинителният акт, беше предложена съкратена процедура, но подсъдимият и защитникът му прецениха, че искат обичайна процедура със събиране на всички доказателства в съдебно следствие", каза прокурорът, като уточни пред журналисти, че "това, което в американските филми го наричат предварително изслушване, тук в нашия наказателен процес е изслушване на страните по процесуално предложение на председателя за прилагане на процедура по глава 27 от НПК". Прокурорът призна само, че сред разпитаните около 20 свидетели, сред които нямало политици, ще е и настоящият шеф на НРС генерал Драгомир Димитров.

"Започваме и свършваме с това, че делото е от строго секретен характер. Хората, които са посочени за свидетели от прокуратурата, се занимават малко или много с национална сигурност", аргументира се още прокурор Алексов и отказа да сподели дори какви експертизи са направени до момента, след като преди това каза, че били много сложни. По думите му, направени са експертизите, "необходими за доказване на този вид престъпления". Прокурорът не прие и заключението на ген. Кирчо Киров, че делото срещу него е на политическа основа.

"Моето вярване, моето кредо е, че българската прокуратура е политически независима. Това, че прокуратурата се разминава със своята теза за доказване с решението на съда, в крайна сметка съдът е този, който съди. Затова четем практиката на Върховния касационен съд и се учим от нея, за да можем да си подготвим обвиненията. Никога досега не помня в моята прокуратура да е образувано дело под натиск или поне не ми е станало достояние. Българската прокуратура не се поддава на политически натиск", изрично подчерта полк. Алексов.

Делото срещу Киров бе образувано, след като през пролетта на м.г. лидерът на парламентарно представената тогава партия РЗС Яне Янев шумно разгласи, че има доклад за нарушения в НРС, които засягали Киров, а освен това имало данни за "ловни оргии" на последния президент Георги Първанов. В крайна сметка прокуратурата обвини само Киров в това, че като директор на НРС за пет години - от 2007 до 2011 г., присвоил над 4.7 млн. лева. За улесняване на присвояването, генерал Киров съставил повече от хиляда и сто официални финансови документи, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи. Ако вината на Киров се докаже в съда, той може да получи наказание от 10 до 20 години затвор и конфискация на цялото или на част от имуществото.

"Припомнете си преди година и половина какви политически процеси се развиваха и кой основно беше потърпевш. Няма независими хора, в известна степен всички сме зависими от политиката", каза днес Киров и призна, че той е бил зависим от всички силни на деня.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
значи затова закриват военния съд
|
нерегистриран
23 октомври 2013, 11:12
0
0
Делото срещу Киров бе образувано, след като през пролетта на м.г. лидерът на парламентарно представената тогава партия РЗС Яне Янев шумно разгласи, че има доклад за нарушения в НРС, които засягали Киров, а освен това имало данни за "ловни оргии" на последния президент Георги Първанов.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно