Обновена  06 ное 16:00
На първа инстанция
3,5 години затвор за бившия шеф на Административния съд в Бургас
Атанас Вълков е извършил документни престъпления и е използвал служебното си положение, но това не е предикатно престъпление за пране на пари, реши съдът
3,5 години затвор за бившия шеф на Административния съд в Бургас

Бившият председател на Административния съд в Бургас Атанас Вълков получи ефективна присъда от 3,5 години затвор.

Това е решението на състав на Софийския градски съд (СГС) с председател съдия Весислава Иванова, който призна Вълков за виновен по обвиненията в документни престъпления, както и за това, че като длъжностно лице е използвал служебното си положение, за да набави облага за себе си (чл. 283 от НК).

Именно по това обвинение Вълков получи и най-тежкото наказание от 2,9 години затвор, като съдът увеличи общото наказание на 3,5 години затвор. Съдът реши той да изтърпява наказанието си при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип, а също така Вълков е осъден да плати и разноски в размер на 3912 лева. Решението на съда може да бъде обжалвано и протестирано в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Съдия Иванова изложи накратко мотивите си, като подчерта, че съдът е определил наказанието, предвид множество отегчаващи обстоятелства. Като такова бе отчетено, че извършеното от Вълков "разклаща основите на правосъдието и престъплението е особено опасно, когато е извършено от съдия, а освен това има упоритост на престъпната дейност."

Вълков бе арестуван през пролетта на 2011 г., като от прокуратурата съобщиха тогава, че е опитал да продаде парцел от 12 дка край Несебър за 2,2 млн. евро чрез фалшиви документи, съставяни от него, а някои състарявал изкуствено като поливал със зелен чай. Така, от името на вуйчо си Димо Ненков, съдия Вълков поискал имотът да му бъде възстановен по съдебен път. За тази цел той изготвил и фалшиви протоколи за собственост от средата на миналия век, от които да е видно, че земята е на дядо му Иван Габровски. След като съдът възстановил имота на наследниците, Вълков представя и предварителен договор, според който пък наследниците са продали дяловете си на майка му Руска Вълкова. Накрая Вълков стига до продажба на имота, като сключва предварителен договор за продажбата му за 2,2, млн. евро, но купувачите се оказват агенти под прикритие и съдията бе арестуван.

За част от престъпленията съдията използвал фалшифицираните документи по дело, което сам е разглеждал, като целта е била да си набави облага. Това бе основанието на съда да увеличи наказанието на повече от 3 години, с което пък отпадна възможността за налагане на условна присъда.

Вълков обаче бе оправдан по обвинението в пране на пари и за длъжностно престъпление по чл. 282 НК. Според СГС няма пречка подсъдимият да бъде признат за виновен по текста от 283 от НК, въпреки че е обвинен по предходния, защото през цялото време се е защитавал по обвинението за длъжностно престъпление.

Основна дискусия по време на процеса предизвикаха доказателствата по обвинението в пране на пари. Оказа се, че агенти под прикритие са използвали и способа "доверителна сделка", за който обаче не е имало съдебно разрешение. Прокуратурата първо твърдеше, че има, после бе на становище, че не е било нужно разрешение, след като има такова за агент под прикритие, а в пледоарията си прокурор Любка Кръстева каза, че доверителна сделка като способ няма, но самата сделка е факт.

По този въпрос днес съдия Иванова обясни, че сделката е отделен способ, за който трябва и отделно разрешение. "Доколко е разумно, това е законодателен въпрос и не е работа на съда да го коментира", заяви председателят на състава, но подчерта, че не това е основният мотив на съда, за да приеме, че "категорично няма пране на пари", защото мотивите са правни, а не по доказателствата.

"Конкретните документни престъпления не са и не могат да бъдат пряк източник на придобиване на имуществото. Причинноследствената връзка между тази престъпна дейност на подсъдимия и последвалото сдобиване с имущество е прекъсната. Но такава връзка изначално не може да бъде обоснована, тъй като е ясно, че имотът е получен по силата на съдебни решения, тоест неистинските документи не представляват директното основание за придобиване на собствеността. Това означава, че единственото, за което може да се потърси отговорност на подсъдимия по фактите, включени в обвинението, е представянето на неистинските документи пред решаващия орган (съда), което в случая е сторено. Решението на съд никога не може да е престъпно, нито общественоопасно деяние, дори и когато е постановено в резултат на представени неистински и/или неверни документи. (Ако е такова, има ред в процесуалните закони за неговата отмяна.) Затова и тъй като в случая имотът е придобит тъкмо на основание на съдебното решение, а не в резултат на извършените документни престъпления, не е осъществено т. нар. предикатно престъпление, без което пране на пари никога не можа да има", обясни в мотивите си съдът.

За документните престъпления съдия Иванова посочи, че има "изобилие от косвени доказателства", които изключват всеки друг възможен извод, освен този, че именно Вълков е знаел и се е възползвал от фалшивите документи, а някои от тях е съставял и сам. Според съда е доказано още, че Вълков е държал в неведение роднините си и сам е движил престъпната схема.

"Имаме измислена страна, измислена жалба, а зад измислената жалба стои само и единствено интересът на подсъдимия", допълни съдия Иванова.

Любопитен момент от разследването срещу Вълков е, че само два месеца след ареста му през 2011 г., делото бе пред финал, след като той вече се бе съгласил да признае вината си и да се споразумее с прокуратурата. Споразумение дори е било подписано, според което Вълков се признава за виновен и получава условна присъда от една година затвор с 3-годишен изпитателен срок. Последва обаче ревизия на споразумението, което не се харесва на ръководството на прокуратурата и наблюдаващият прокурор Георги Тафров от Софийската градска прокуратура (СГП) беше сменен. На прочитането на присъдата днес пък присъства и говорителят на главния прокурор - Румяна Арнаудова.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
11
ХАХАХА
|
нерегистриран
07 ноември 2013, 11:10
5
-3
До коментар [#10] от ".... :)": Ти си БОЛЕН МОЗЪК, бе (ако не си самия Вълков или някой, нает от него да драска тук във форума)!!! Вълков правеше услуги (на принципа "аз на тебе - ти на мене") на всички, които имаха някаква власт, а останалите цедеше финансово. Не е бил "нарочен от ГЕРБ", а е бил до гушата в екскрементите си - прави документи, подава жалби, ползва документите, получава земя... Тъпак и авантаджия - издръжката на любовничката (служител в съда) за сметка на държавата, съхраняване на копия от фабрикуваните документи в служебната му каса (гениално!), наблюдател на компютрите на колегите си (за да може да договаря резултати, от тяхно име) ... добре облечен и учтив към всички тарикат на дребно. За всички, които го съжаляват - или не го познавате, или сте му близки. Извинени сте! Останалите внимателно да прочетат това, което написах.
10
.... :)
|
нерегистриран
07 ноември 2013, 04:43
5
-4
Вълков си беше нарочен от ГЕРБ, защото отказваше да им изпълнява желянията и го изтипосаха за пример. Началника на полицията в Бургас, Милен Димитров (който Йовчев незнайно защо остави на поста си) привикваше хора в полицията да ги пита имат ли да кажат нещо лошо против Вълков. Но каквото повикало такова и се обадило. Това трябва да е ясно на всеки полицай, бил той и началник.
9
udu-ubu
|
нерегистриран
06 ноември 2013, 23:12
4
-1
И този и той с конкурс е избиран - първо, за да стане съдия в Адм.съдилища на фъфлека К. Пенчев, и втори път - за да бъде избран за председател ! Да ви имам конкурсите и деловите, нравствени и пр. качества ! И ВСС да ви имам - колектив от посредственици и същите такива С МНОГО, МНОГО качества! Все избрани ...
8
Минувач
|
нерегистриран
06 ноември 2013, 20:44
4
-2
Ми то по медиите това "висш магистрат" се използва и за хора, които вУПще не са магистрати.
7
магистрат
|
нерегистриран
06 ноември 2013, 17:58
6
-2
Не мога да разбера кои магистрати в България са "висши" и какви са другите: "низши" или "нисши". Това словосъчетание "висш магистрат" се дъвче постоянно.
6
|
нерегистриран
06 ноември 2013, 17:43
1
-1
До коментар [#4] от "тъпчо": ГДБОП затова сега са разформировани.
5
Минувач
|
нерегистриран
06 ноември 2013, 15:47
9
-5
Какво му е "висшето", тъпчо? Среден ешелон. Но и това му беше много. Как пък ги хареса К.Пенчев за административни началници - този и А.Цветкова? Ама, ако го питаш омбудсмана - ни лук ял, ни лук мирисал. Нито за Приморско, нито за интересните си кадрови решения и като член на ВСС и като шеф на ВАС.
4
тъпчо
|
нерегистриран
06 ноември 2013, 15:36
4
-8
Да! Малко му е на този "магистрат". Ще чакаме другите инстанции, може накрая да го оправдят. Като гледам деянията му си мисля, че има променена психика и не вижда нищо нередно в това което е вършил. Лошо, много лошо. И това е висш магистрат, решавал човешки съдби и спорове. Произнасял се по административни актове. Леле-леле! Какво лапане е било. Има още доста такива като него в съдебната власт, но кой да ни каже. И кой да ги хване? Абе този кой го разкри - МВР или ДАНС? Напоследък нищо ново не се чува? Май скоро няма и да се чуе!
3
съучастника
|
нерегистриран
06 ноември 2013, 14:56
10
-8
Браво, Наско, сега си стисни гъза за горните две инстанции, разтвори си джобчетата за пенгезите, пардон мангизите, и може да минеш условно. А може и да не плащаш, толкова услуги си направил (с и без зелен чай)- се някой ще си спомни, а?
2
съдията
|
нерегистриран
06 ноември 2013, 14:02
8
-16
Тежката присъда на кака Веси ще бъде отменена от най-хуманния съд в света - САС! КАЗАХ!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно