В писмо до министър Златанова
Неправителственият сектор настоява за поне шестмесечно обсъждане на новия НК
Организации призовават правосъдния министър да не прибързва с внасянето на законопроекта в Министерския съвет
Неправителственият сектор настоява за поне шестмесечно обсъждане на новия НК

Проектът за нов Наказателен кодекс изисква поне шестмесечно обсъждане, организирано от министерството на правосъдието и с участието на всички юридически професии. Това би довело до повишаване на доверието в законодателния процес и до разсейване на всички тиражирани в медиите съмнения, че краткотрайните политически цели надделяват над държавническата отговорност. Това се казва в писмо до министъра на правосъдието Зинаида Златанова, подписано от Съюза на съдиите, проф. д-р Антон Гиргинов, доц. д-р Светла Маргаритова и 10 неправителствени организации – Български адвокати за правата на човека, Български институт за правни инициативи, Български Хелзински комитет, Център за изследване на демокрацията, Риск монитор, Програма Достъп до информация, Институт за развитие на публичната среда, Асоциация за европейска интеграция и права на човека, Център на НПО в Разград и Програма за развитие на съдебната система. (Пълният текст на писмото вижте в прикачения файл - б.а.)

В писмото те изтъкват, че оценяват стремежа на министъра да изпълни поетите ангажименти от няколко правителства, но приключването им преди доклада на Европейската комисия не бива да бъде самоцел. Затова те настояват министър Златанова да не прибързва с внасянето на проекта за обсъждане в Министерския съвет. Миналата седмица правосъдният министър заяви, че на 15 януари, т.е. утре, проектът за нов НК ще бъде внесен на правителствено заседание.

НПО, ССБ и двамата научни работници смятат, че министерството е определило твърде кратък период за обсъждане на проекта – едва три седмици, голяма част от които в празнични дни. И добавят, че задълбочено професионално и публично обсъждане не може да бъде проведено за една седмица, нито пък следва да е под формата на изпращане на предложения и коментари на елекронен адрес на правосъдното ведомство, защото Наказателният кодекс има първостепенно значение за основните права на гражданите.

"Дейността по подготовка на законопроекта не беше предшествана или съпътствана от дискусия какви следва да са принципите на новия Наказателен кодекс и каква наказателна политика същият следва да изразява. Тези особености на процеса по изготвяне на проекта допълнително затрудняват изработването на мотивирани и задълбочени становища по публикувания текст и са още една обективна причина за удължаване на срока за обществено обсъждане... Отговорността и на законодателя, и на юридическата общност е голяма – не бива да се поемат и минимални рискове некачествен нормативен продукт, който може да има тежки репресивни последици, да стане действащо право", се казва още в писмото до министър Златанова.

Припомня се, че добрите световни практики за обсъждане на толкова съществени законодателни изменения в наказателното право обхващат дългогодишни дискусии.

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
15
Чавка
|
нерегистриран
16 април 2014, 15:28
0
0
Абсолютна чавка!

В това правителство няма един нормално изглеждащ, интелигентен човек!
Дано по скоро да си ходят!

ДАНО!
14
Mer
|
нерегистриран
14 януари 2014, 18:06
1
0
Аз в Общата част съм си отбелязала 25 проблема за мислене на първи прочит А трите седмици изтичат
13
Тежки ментални проблеми
|
нерегистриран
14 януари 2014, 16:58
0
0
До тук ли я докарахме, човек с тежки ментални проблеми да организира работата по законопрокти от такъв ранг. Ужас.
12
съдия в СРС
|
нерегистриран
14 януари 2014, 16:37
2
0
Подкрепям тезата, че са необходими поне 6 месеца обсъждания и дебати по този проект. Всичко друго не е сериозно.
11
до "1"
|
нерегистриран
14 януари 2014, 16:02
2
-4
До коментар [#10] от "1": Проектът за нов НК и сто години да бъде обсъждан от такива като теб, резултата ще бъде нулев( с нулев ефект).
10
1
|
нерегистриран
14 януари 2014, 15:50
3
-1
До коментар [#9] от "Ясно е, че си тъпанарче, но не го демонстрирай, "Живко Желев"! ": Законът не е буквар. Опитът да се изведе от ЗНА, че проектът за нов НК можел да бъде обсъждан максимум 14 дни е нелеп. Но едва ли има нужда от обяснения,колегата Желев го е обяснил, но Вие толкова си разбирате.
9
Ясно е, че си тъпанарче, но не го демонстрирай, "Живко Желев"!
|
нерегистриран
14 януари 2014, 14:03
1
-4
До коментар [#7] от "Живко Желев":"Живко Желев", реализирай се професионално в друга посока. Нормативните актове не са четиво, за да ни призоваваш само да ги прочетем. Правото е особена наука. Правото е мислене. Мислене в рамките на една система, а не в хаоса на някаква проста съвкупност от норми. При това - не чисто откривателско мислене. То е мислене въз основа на установени от законодателя норми. За да се стигне до истинския правов резултат, до волята на закона, е необходима както тази способност за съждение, така и познаване на онова, върху което се мисли. При нея гениалното обикновено не е просто, а простото най-често не е вярно.
8
До "учения"#4
|
нерегистриран
14 януари 2014, 13:24
0
-1
Чети А,Б...
7
Живко Желев
|
нерегистриран
14 януари 2014, 12:59
4
-1
Текстът е ясен и разумен " ...като на заинтересованите лица се предоставя най-малко 14 дневен срок за предложения и становища...." минималният срок е от четиринадесет дни, а максимален няма определен. Това е повече от ясно и само буквоед, който обича да се крие зад закона, не би го видял. Максимален срок не е определен, защото следва да се съобрази със сложността на урежданата материя,вида и обема на нормативния акт. Хубаво е драги форумци, че четете нормативните актове, ама то само с четене не става, трябва и малко разум да се вложи.
6
Йорданов
|
нерегистриран
14 януари 2014, 12:35
0
0
Докато юристите в България не осъзнаят, че Парламентът създава л е г и с л а т и в а, а Правото и Законът произтича не само въз основа интересите на мнозинството, а и от индивидуалните инициативи по всеки отделен съдебен казус, въз основа на конституционния фундамент и отговорността на Съда да осъществява справедливост, то няма как законодателната злоупотреба някога да спре. Изобщо, ако не сте забелязали, в правовите държави няма такива смислови понятия като з а к о н о д а т е л или п р а в а р а з д а в а т е л
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно