В процедурата на ССБ
Две съдийки са дали съгласие да бъдат номинирани за главен инспектор
На 21 март ще се проведе и публично обсъждане на кандидатите Вера Чочкова и Теодора Точкова
Две съдийки са дали съгласие да бъдат номинирани за главен инспектор

Теодора Точкова и Вера Чочкова

Съдия Вера Чочкова от Софийския градски съд (СГС) и председателката на Административен съд - Хасково Теодора Точкова са номинирани за главен съдебен инспектор и са дали съгласие да продължат участие в процедурата на Съюза на съдиите в България (ССБ). От ССБ съобщиха днес, че общо 12 съдии са били номинирани от професионалната общност, но само двете съдийки са дали съгласие за участие в следващия етап от консултациите.

Процедурата ще продължи с публично обществено обсъждане и едва след него Управителният съвет на ССБ ще прецени дали двете кандидатури да бъдат официално подкрепени и излъчени от името на съсловната организация. Оттам нататък всяка парламентарна група, а и всеки народен представител, е свободен да реши дали да внесе някоя от тези номинации за разглеждане в Народното събрание. До момента има официална позиция само от ГЕРБ, че биха внесли предложение, което бъде излъчено от съдийската общност.

Публичното обсъждане на двете номинации ще се състои на 21 март от 10.00 ч. в Конферентната зала на Съдебната палата в София. За участие в него ще бъдат поканени съсловните магистратски организации, както и неправителствени организации. По време на обсъждането всеки от номинираните ще има възможност да се представи и да изложи вижданията си за дейността на ИВСС.

До 20 март пък могат да бъдат задавани въпроси и да се изразят становища за кандидатурите на електронната поща на съюза office@judgesbg.org.

Всички въпроси ще бъдат обобщени и зададени на двете съдийки по време на обсъждането, където поканените за участие ще могат да задават и допълнителни въпроси. Целта на следващия етап от процедурата е да се установи каква е съсловната и обществената подкрепа за предложените кандидати, посочват от ССБ.

Освен, че ще е открито, публичното обсъждане ще бъде предавано пряко по интернет на адрес http://www.judgesbg.org.

"Съсловната организация ще продължи обобщаването на събраната информация и повдигнатите по време на дискусията въпроси за действащата правна уредба на конституирането на ИВСС, неговия състав, правомощия и дейност до момента, както и перспективите за развитие. ССБ изказва своето удовлетворение от успешното приключване на първия етап от вътрешно-съсловните консултации за избор на Главен съдебен инспектор. Убедени сме, че предстоящото публично обсъждане ще допринесе не само за пълната прозрачност на процеса, но и за предлагането на безспорен кандидат за тази длъжност. Оценяваме високо способността на професионалната общност да реагира компетентно и задълбочено в подкрепа на съсловните усилия за демократизиране на процесите в съдебната система и работата на държавните институции", се казва в съобщение на организацията.

От ССБ са публикували и биографиите на двете номинирани съдийки, както и писмените номинации за тях. Под номинацията за съдия Чочкова стоят имената на 12 съдии. Осем от тях са нейни колеги от Софийския градски съд - Галина Иванова, Мирослава Тодорова, Златина Рубиева, Анжелина Христова, Пламен Колев, Здравка Иванова, Златка Чолева и Владимир Астарджиев. Тя е подкрепена още от съдия Вероника Николова от Софийския апелативен съд, от съдия Владимир Вълков от Софийския районен съд, както и от двама съдии от Административен съд – София - Аглика Адамова и Милена Славейкова.

В мотивите за номинацията на съдия Чочкова подробно е представена нейната работа и качествата ѝ, през погледа на номиниралите я колеги.

"Друга причина да предложим съдия Чочкова за главен инспектор е липсата на тесногръд формализъм в работата ѝ и същностното й разбиране за правото. Това ни дава реална увереност, че тя ще избегне подхода на статистически отчети без съдържание и ще приложи такива методи и подходи при осъществяване на правомощията на Инспектората, които ще стимулират развитието на правото", се казва в предложението за съдия Чочкова.

Съдия Теодора Точкова пък е предложена за главен съдебен инспектор от съдиите Борислав Белазелков от Върховния касационен съд и от съдия Николай Гунчев от Върховния административен съд.

"Дългогодишният ѝ опит като съдия на районно и окръжно ниво я поставя в позиция да познава отблизо и в дълбочина проблемите на съдебната власт, съответно да предлага адекватни предложения за разрешаването им. Динамиката на обществените, институционалните и законодателни промени през годините, в които се е развивала кариерата на съдия Точкова са ѝ позволили да натрупа институционална памет за успешни стъпки и погрешни модели, свързани с функционирането и инспектирането на съдебната власт", пише в предложението за съдия Точкова.

На 10 февруари Съюзът на съдиите откри процедура за номиниране на главен съдебен инспектор, чрез която да даде възможност на самата гилдия да излъчи от средите си най-подходящите кандидати за длъжността, след като депутатите на няколко пъти се провалиха. Процедурата на ССБ протече трудно и до 5 март нито един от общо 10 тогава предложени съдии, не бе дал съгласие да бъде официално номиниран. Консултациите обаче продължиха и седмица по-късно първият етап от процедурата приключи с двете окончателни предложения.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
51
|
нерегистриран
19 март 2014, 20:25
1
0
Ейййй, ама тази Мочкова била голяма хубавица..... А дано да и се отвори парашута на жената, като няма правосъдие и справедливост, то поне да са хубавелки тези дето ще взимат много рапи бадява! Като ще се клатят кръка, то поне да са дългобедрести....
50
До коментар [#49]
|
нерегистриран
17 март 2014, 12:04
4
-3
Да си готов да бъдеш проверяван от колеги и журналисти за всевъзможни зависимости не говори за слабост. ...същевременно изпълзяха завистливи и злобни тролове, които нещо поназнайвали, но какво точно - не е ясно, просто така, да размътят водата.
49
до №45 и 47
|
нерегистриран
17 март 2014, 11:01
4
-4
Като се види списъкът на номиниралите Чочкова могат да се направят достатъчно изводи и то неблагоприятни. Що се касае до зависимостите на точкова по линия на административното правораздаване, все едно Г.Колев я е предложил за поста. Това вероятно са най-слабите от 12-те номинации. Затова и приемат!
48
До коментар [#47] от "ССБ"
|
нерегистриран
17 март 2014, 10:07
1
0
Като си толкова всезнаещ, защо не ги кажеш?!
47
ССБ
|
нерегистриран
16 март 2014, 19:48
5
-2
Не плюйте Чочкова, а внимавайте с Точков/а, ще разберете за какви зависимости става въпрос.
46
No name
|
нерегистриран
16 март 2014, 14:22
4
-2
До 45 Е, точно М. Тодорова е най- подходяща за главен инспектор. Ще има пълното морално право да налага назазания за неспазване на срокове, при положение че тя самата си пише мотивите в срок от три до пет години след решаването на делата. Пази боже от къса памет....
45
Eдин от вас
|
нерегистриран
15 март 2014, 11:10
10
-4
Не мога да повярвам- в усилието си на всяка цена да се номинира човек от ССБ, с надеждата че бат Бойко ще внесе наистина предложение, се предлага човек като Вера Чочкова за главен инспектор. Който я познава що-годе, е на мнение, че тя е изключително надменна, отмъстителна, студенокръвна, пресметлива. В името на егоизма си е готова да сгази всеки. Да не говорим, че държанието й на моменти е повече от ...неадекватно. Такъв ли трябва да е главния инспектор?! Глупостите в мотивите на предложението са като от уводна статия на партиен вестник- клишета без съдържание. Не познавам Точкова, но колкото и да е скандало, мисля, че Мирослава е далеч по-подходяща- защото е интелигентна, достатъчно познаваща негативниата част от дейността на инпесктората, разумна и не би си позволила да преследва някого по поръчка. Именно защото е била от другата страна на бариерата, мисля, че ще е най-подходяща. Но Чочкова, боже мой...
44
хе хе
|
нерегистриран
15 март 2014, 08:58
4
-3
Криско Влъх - хе хе, много добре.
43
|
нерегистриран
15 март 2014, 07:16
8
-4
Влахов председател на ВКС (за да може да спи нощем), Тодорова шеф на инспектората (за да могат да спят магистратите), Маринова председател на СРС, за да й се сбъдне детската мечта, а и тази на Тодорова. А най-добре тримата при Лулчева, за да спадне нивото на интригите в съда.
42
|
нерегистриран
14 март 2014, 21:53
5
-4
Криско Влъх главен инспектор. Ако не - президент!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно