Обновена  24 мар 13:35
Първанов защити Кирчо Киров по делото за присвояване на милиони от НРС
Първанов защити Кирчо Киров по делото за присвояване на милиони от НРС

Снимка: БГНЕС

Президентът Георги Първанов (2002-2012 г.), бившият вътрешен министър Румен Петков и екс шефове на Националната разузнавателна служба (НРС) Бриго Аспарухов и Димо Гяуров дадоха днес показания в качеството си на свидетели по делото срещу ген. Кирчо Киров. Бившият директор на НРС е обвинен в присвояването на 4.7 млн. лева от службата.

Делото срещу Киров бе образувано, след като през пролетта на 2012 г. лидерът на парламентарно представената тогава партия РЗС Яне Янев шумно разгласи, че има доклад за нарушения в НРС, които засягали Киров, а освен това имало данни за "ловни оргии" на последния президент Георги Първанов. В крайна сметка прокуратурата обвини само Киров в това, че като директор на НРС за пет години - от 2007 до 2011 г., присвоил над 4.7 млн. лева. За улесняване на присвояването, генерал Киров съставил повече от хиляда и сто официални финансови документи, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи.

Аспарухов и Гяуров са били разпитвани за начина, по който по тяхно време са разходвани средства, а Първанов и Петков са разказали за впечатленията си от работата на НРС по времето на Кирчо Киров.

Първанов похвали НРС под ръководството на подсъдимия. "Бяха ми задавани въпроси, свързани с дейността на службата, за най-обща оценка на ръководството и на НРС като цяло", каза Георги Първанов, след като даде показания по делото.

От думите му стана ясно, че оценката за работата на разузнаването по времето на Киров е висока. "По времето на ген. Киров дейността на службата беше засилена. Имаше няколко успешни действия. Националната разузнавателна служба и българската дипломация действаха синхронно и реализираха най-големия дипломатически успех в началото на 21 век – постигнаха освобождаването на българските медицински сестри в Либия", обясни Първанов. Той, обаче, бе категоричен, че никога не е имал отношение към финансирането на службата, нито е знаел детайли от работата й.

Румен Петков напусна съдебната зала на прибежки. Той бе изключително лаконичен в коментара си по повод показанията: "В качеството ми на министър сме работили заедно. Пред съда казах впечатленията си от организацията на работа и резултатите."

И двамата бивши директори на НРС Бриго Аспарухов и Димо Гяуров категорично заявиха, че по тяхно време е имало строга отчетност на финансите и не е имало безотчетни разходи.

"По мое време не можеше да се отклоняват пари при специални мисии. Имаше строги и ясни правила", каза Аспарухов пред журналисти. Според него целият проблем възниква от факта, че вече 24 години няма закон за разузнаването. "Кои правила да се спазват като няма закони. Когато се приеме нормативен акт, тогава ще знаем кой пил, кой пял и кой плащал. Сега всичко е в сферата на "Ако бях аз, можех да направя така, но не знам какво е правил той". Отговорността пада изцяло върху директорите на такива институции", смята Аспарухов.

Според него никой няма интерес от приемането на закон за разузнаването – нито президентите до момента, нито всички кабинети, дори и сегашният. Той обясни и защо мисли така: "На тези институции и на тяхната дейност се гледа като на такива, които могат да бъдат използвани за партийни, лични, бизнес и всякакви други цели, но не и за националните интереси. Това говори, че преходът не е свършил, ние ферметираме по пътя за демокрацията."

Това, по думите на Аспарухов, както и орязания бюджет на НРС пречи на мотивацията на хората. "Как бихте оценили една институция, която не работи и няма пари. България пести пари за разузнаването си, отпуска смешни бюджети. Ако има някакъв принос в разузнаването, то се дължи на патриотичността на състава", изтъкна още Бриго Аспарухов.

Що се отнася до делото срещу Киров, то свидетелят заяви, че финансите на службата са били регулирани с постановления на Министерския съвет, а разходите се контролирали от парламентарна комисия. За по-голяма своя яснота Аспарухов, като директор на НРС, всеки януари назначавал ревизия, която се извършвала от външни експерти – от министерствата на отбраната и на вътрешните работи и така имал "трето око" на разходите. А по отношение на строго тайната оперативна работа, то никой не можел да проявява интерес към източници и агенти, дори президентът. Имало вътрешни механизми за контрол на т.нар. особени разходи.

Иначе Бриго Аспарухов имал "повърхностни впечатления" от Кирчо Киров, който по онова време бил "изпълнител, обикновен работник".

Както Румен Петков, така и Димо Гяуров бе много лаконичен по отношение на въпросите, които са му били задавани. Те били свързани около практиката на отчитане на особените разходи по негово време. На въпрос дали като член на парламентарната комисия за контрол на спецслужбите е имало някакви сигнали за злоупотреби в НРС под ръководството на Киров, Димо Гяуров заяви: "Карате ме да изкажа отношение по повод подсъдимия. За да не изразявам отношение, ще ви кажа, че по мое време това не беше възможно да се случи, защото имаше стройна организация по отчет. Щом не е правена злоупотреба по-рано, значи е било добре и е имало механизъм."

След края на заседанието Киров заяви, че начинът на отчитане на средствата е един и същ от 1995 г., когато били приети два вътрешни документа, регламентиращи тази дейност.

Делото продължава и утре с разпит на още свидетели.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
|
нерегистриран
24 март 2014, 18:48
1
0
Уникална е първата снимка!!!Тия са си ОПГ от всякъде , особено Запалката е много колоритен.На колко ли градуса е бил с тая присъща за него "високоинтелектуална физиономия"?
2
смях, през сълзи
|
нерегистриран
24 март 2014, 15:26
0
0
Веднага от братско - НАТО, да обменят опит с родното - НРС и нашите ги "светнат", как се работи 25 години без Закон и що-народна пара са "потрошили", без отчет! Сега, щели да ги съдят!? И кой Закон са нарушили, че не мога да се сетя?
1
Имаше ли "оргии" в деня на Национален траур? Май имаше, а?
|
нерегистриран
24 март 2014, 12:22
1
-2
през пролетта на 2012 г. лидерът на парламентарно представената тогава партия РЗС Яне Янев шумно разгласи, че има доклад за нарушения в НРС, които засягали Киров, а освен това имало данни за "ловни оргии" на последния президент Георги Първанов.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно