Обновена  28 мар 08:36
Прокурори държат 236 инвалиди без пенсия от 2 години, "арестували" им 1,6 млн. лв.

236 инвалиди вече 2 години не получават своите пенсии от Националния осигурителен институт, защото са блокирани с прокурорско разпореждане. Това показа справка на НОИ, изискана от в. "24 часа".

Сумата, която имат да вземат общо, е в размер на 66 456, 89 лв. месечно. За двете години неизплащане на парите "арестуваната" сума става 1,6 млн. лв. Средният размер на замразената от прокурорите пенсия пък е 280 лв. на човек.

258 са били спрените пенсии в началото на 2012 г., показват данните на НОИ. 255 от тях са на територията на териториалното поделение на НОИ в Разград.

Причината е разследване, започнало в началото на 2012 г., за издаване на фалшиви решения от ТЕЛК в областта, обясниха от НОИ. По разследването районната прокуратура в Разград образува и досъдебно производство. То е срещу неизвестно лице, а разследваното престъпление е съставяне на неистински официални документи - експертни решения на ТЕЛК, с цел да бъдат използвани пред НОИ за получаване на инвалидна пенсия. По досъдебното производство освен инвалидите са съпричастни и 5-има лекари от Разград според официалните полицейски информации от акцията.

Малко след блокирането на пенсиите обаче, през април 2012 г. разследването е прехвърлено на Специализираната прокуратура в София, обясниха от разградската прокуратура пред в. "24 часа". Спецпрокурорите в столицата обаче разследват единствено организираната престъпна група от лекари, а инвалидите и техните пенсии не ги интересуват. Отблокирането на плащанията било работа на разградската прокуратура, казаха още оттам. 

Дотук единствената развръзка по разследването е, че са установени 22-ма души, които наистина са били с фалшиви решения от ТЕЛК. Техните пенсии са спрени окончателно, обясниха от НОИ.

Фалшивите инвалиди обаче са осъдени още през 2012 г., тогава е трябвало да възстановят и по 3-4 хил. лв. неправомерно получени пенсии, показа проверка в съда. Лекарите, чиито подписи са под фалшивите ТЕЛК решения, пък са привикани единствено като свидетели по делото. На него те отричат да са подписвали документите. И толкова.

За останалите 236 души с "арестувани" от прокурорите пенсии все още няма никакво решение. Прокурор от Разград посъветвал по-настоятелните да си наемат адвокати и да си търсят правата по съдебен път.

Хората с блокирани инвалидни пенсии не могат да кандидатстват за нови, нито да искат ново освидетелстване. Това разказа пред в. "24 часа" Али Яхов от Разград. Неговата съпруга Вилдан е сред инвалидите с блокираните пенсии.

След като спират дохода от НОИ в размер на 170 лв. месечно, здравословното състояние на жената се влошава още, получава онкологично заболяване.

В момента Вилдан е на легло, катетризирана. Али, който е работил като комбайнер и шофьор на автобус, от 2 години е в неплатен отпуск.

"Всички ни прехвърлят като топка - прокурори, ТЕЛК, болницата", разказа Али. В местната болница дори твърдели, че прокурорите са иззели всички документи на Вилдан, сред тях и новите епикризи. При поискване от адвоката на семейството се оказало, че всъщност и болницата, и ТЕЛК имат копия от документите на жената. Въпреки това тя няма право да вземе ново решение на ТЕЛК заради продължаващото разследване. А дори и да получи, в НОИ не биха могли да отпуснат пенсия по него, защото всъщност ще трябва да преизчислят тази, която е блокирана. Така ще се получи по-голям размер на пенесията, но жената отново няма да я вземе - ще остане блокирана, докато не пристигне разрешение от прокуратурата за изплащане.

Около 4 хил. лв. са блокираните пари на Вилдан. В същото време, за да я лекува и да издържа семейството, Али е заложил два апартамента, вече е разпродал и всичките си ниви в Лудогорието. Опитал да кандидатства за социална помощ, тъй като нямат никакви доходи и има право поне на 65 лв. месечно подпомагане. И тук ударил на камък заради прокурорското разследване.

"Вместо истински обезболяващи, давам на жена ми течен аналгин. За друго лекарство нямам пари", разказа Али.

Сред хората със спрените инвалидни пенсии е и съпругата на Рефан Ашим, председател на общинския съвет в Цар Калоян. Неговата жена е била с решение от ТЕЛК заради дискова херния. Следва второ явяване инвалидността е увеличена заради разширени вени. От две години е и с постоянно високо кръвно заради разследването. Жената не може да работи заради здравословното си състояние.

"Най-странното е, че никой не ни каза защо се спира инвалидната пенсия. Нито НОИ, нито прокуратурата. Аз разбрах чак като поразпитах тук-там", разказа Ашим и се моли за каквото и да било решение, дори и че пенсията на жена му се спира окончателно.

Решение по разследването на Специализираната прокуратура обаче не се чака скоро. Пострадалите се утешават единствено с това, че НОИ ще им плати всички пари накуп, ако им възстановят пенсиите.

Четирима оздравели, след като НОИ им обжалва решенията

Четирима души с установена от ТЕЛК инвалидност се оказали здрави и работоспособни, след като Националният осигурителен институт е обжалвал решенията им. Това показва статистиката на НОИ за миналата година.

Институтът е обжалвал общо 1258 решения на ТЕЛК през 2013 г. Това става пред Националната експертна лекарска комисия или пред Административен съд - София. От тях при 153 случая е постигнато намаляване на процента на трайно намалена работоспособност. За харчовете на осигурителния институт това е важно, защото на база на процента инвалидност се определя и размерът на пенсията - колкото по-голяма е неработоспособността, толкова по-голяма е и пенсията.

При 118 случая пък НОИ е успял да намали определена от лекарска комисия инвалидност над 70,99%, която носи и допълнителни финансови и социални придобивки на инвалидите. Само 3 са случаите след обжалването от страна на осигурителния институт на инвалидите да се даде увеличение на неработоспособността и съответно и право на чужда помощ.

Повече от два пъти са се увеличили инвалидните решения, които НОИ обжалва в последните три години. От края на 2011 г. медицинските комисии към териториалните звена на осигурителния институт имат право да контролират и обжалват всички решения на ТЕЛК. Дотогава на контрол подлежаха само първичните решения, тоест когато за първи път на човек му се признава инвалидност. От 2012 г. обаче медицинските комисии вече се произнасят по всички решения за признаване на 50% и по-голяма инвалидност. По-голямата част от тях са всъщност повторно явяване пред лекарска комисия за увеличаване на инвалидността, на базата на което се иска и преизчисляване на пенсията и отпускане на по-голяма сума от НОИ. Според експерти именно при тези повторни решения са най-големите далавери с инвалидността и неправомерното отпускане на пенсии.

През 2011 г. през медицинските комисии са преминали 81 083 решения на ТЕЛК, от които са обжалвани 1557. През 2012 г. през комисиите на НОИ вече са прегледани 164 134 ТЕЛК-а, а обжалваните са стигнали 3829 броя. През 2013 г. медицинските комисии са прегледали вече 178 676 решения за инвалидност, а са се усъмнили в 3844, показва статистиката на Националния осигурителен институт. За тази година все още няма данни, но твърденията са, че контролът върху решенията е още по-затегнат.

Парите за увреждания гонят като брой тези за стаж през 2013 г.

28 217 души са получили през миналата година право на инвалидна пенсия според годишния отчет на пенсиите на НОИ.

Това е увеличение с 3,4% на новоотпуснатите инвалидни пенсии.

В същото време новите пенсионери с навършени възраст и стаж са 37 802, което прави с по-малко от 10 хил. души повече от пенсионерите - инвалиди. Броят на новите пенсионери за навършени възраст и стаж е намалял с 4339 души спрямо 2012 г.

Към края на миналата година пенсионерите в България са били почти 2,2 млн. души. Тези с инвалидност са 445 хил. души, но те получават 987,9 хил. броя пенсии - в тази група хората имат право на повече от една пенсия в зависимост от вида на уврежданията си.

Тези, които получават пенсия за стаж и възраст, са 1,6 млн. души.

Все още делът на пенсиите за стаж и възраст остава най-голям - 52,8% от всички, но очевидно се увеличава делът на хората, които търсят вратички, за да получават доход от осигурителния институт, коментираха експерти от НОИ.

Средната възраст на пенсионираните поради инвалидност през 2013 г. е била 52,1 години, докато на хората с пенсия за стаж и възраст е 61,6 години.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно