Оспорван финал на второто състезание по Европейско право "Europаеus"
Оспорван финал на второто състезание по Европейско право

Щастливите победители в състезанието тази година.

Изключително оспорвано премина второто Национално състезание по Европейско право "Europаеus", което се провежда в Съдебната палата в София.

Тази година казусът, с който участниците трябваше да се справят, беше от материята на конкурентното право и касаеше спор по преюдициално запитване пред Съда на ЕС между "Куцото куче" КД и Европейската комисия във връзка с предполагаема злоупотреба с господстващо положение на пазара на морави трюфели във въображаемата държава-членка на ЕС Темпелщайн.

След блестящи пледоарии на двата отбора с малка разлика за победител в състезанието беше избран отборът, пледирал в позицията на Европейската комисия - Цветелина Димитрова Димитрова (СУ, 5 курс), Мартин Василев Захариев (СУ, 5 курс), Радина Костадинова Томанова (УНСС, 5 курс) и Василена Тодорова Радулова (СУ, 5 курс).

За най-добър оратор беше отличена Агапия Кирилова, а за отбор с най-добра писмена защита бяха определени Маламир Маламов (СУ, 4 курс) и Петър Топуров (СУ, 4 курс).

Участниците имаха близо месец срок, в който изготвиха писмени защити с позициите на двете страни по спора и до устната фаза на състезанието бяха допуснати 6 отбора. На 11 май те се изправиха помежду си в симулация на дело пред Съда на ЕС. Състезанието премина в два последователни кръга, като всеки отбор пледираше в двете процесуални качества - на ищец и на ответник.

Представянето на студентите беше оценявано от съдийски панели, които се състояха от експерти от КЗК (Александра Кинаниева, Кирил Пангелов, Димитър Илиев и Величко Добрев), съдии от Върховния административен съд (Соня Янкулова, Таня Куцарова и Искра Александрова) и преподаватели по Право на ЕС в Софийския университет (Юлия Захариева, Станислав Костов, Иван Стойнев).

Съдиите бяха активни при изслушването на пледоариите и провокираха участниците с множество въпроси по съществото на спора, като оценяваха както правните аргументи, така и презентационните умения и способността на отборите на реагират бързо и адекватно в конкретните ситуации.

Именно контактът със съдийският състав и необходимостта да съобразят изложението си с коментарите и въпросите му беше основно предизвикателство пред студентите и беше определено от тях като изключително полезен опит. След приключването на всеки от кръговете отборите получиха и обратна връзка от съдиите относно представянето си.

С най-много точки от кръговете до финал достигнаха отборът на Цветелина Димитрова Димитрова (СУ, 5 курс), Мартин Василев Захариев (СУ, 5 курс), Радина Костадинова Томанова (УНСС, 5 курс) и Василена Тодорова Радулова (СУ, 5 курс), както и отборът на Агапия Кирилова (СУ, 3 курс) и Александър Николов (СУ, 3 курс).

За победителите в състезанието освен награди от издателство "Сиби" е предвидено и посещение на Съда на ЕС в Люксембург по покана на съдия Александър Арабаджиев, който е и патрон на състезанието Europaeus.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
Камен Чанов
|
нерегистриран
09 юли 2014, 17:11
1
0
Ааах, как ви завиждам благородно! Честито! Това е голяма чест, невероятен престиж и незаменим опит! Успех в бъдещите начинания и дано ви е харесала тематиката!
1
|
нерегистриран
09 юли 2014, 14:04
7
0
Браво на маладата смяна - по-умна и знаеща! Очаквано победителите в това състезание са от най-добрите ЮФ в страната - СУ и УНСС.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно