Прокуратурата сложила точка и на делото за смъртта на Чакъра
Прокуратурата сложила точка и на делото за смъртта на Чакъра

Ден след като стана ясно, че прокуратурата е прекратила разследването за скандала "Мишо Бирата", се разбра, че държавното обвинение е сложило точка и на делото за смъртта на Тодор Димов-Чакъра. Това съобщи адвокат Марин Марковски пред бТВ, а от Софийската военно-окръжна прокуратура потвърдиха пред "Правен свят", че делото е прекратено в края на юни. Мотивите обаче се неясни засега, защото наблюдаващият прокурор е в отпуск.

И двете разследвания бяха свързани с действия на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, но той така и не бе обвинен по тях. На 13 юни м.г. Върховният касационен съд възобнови делото за смъртта на Чакъра по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. До този развой се стигна, след като в края на 2012 г. Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) осъди България за неефективното разследване на обстоятелствата около смъртта на Чакъра. Той загина при полицейска акция през 2003 г., ръководена от Бойко Борисов, който тогава бе главен секретар на МВР. При операцията по задържането му, Димов е бил обстрелван с гранатомети, защото отказвал да се предаде и оказал съпротива, а след смъртта му прокуратурата заключи, че се е самовзривил.

След като делото бе възобновено, главният прокурор нареди то да се води вече от Софийската военно-окръжна прокуратура, а не в Пловдив. Борисов бе викан на разпит по възобновеното производство, а миналата година излезе информация и от заключение на експертиза след ексхумация на тялото на Чакъра. Според заключението той не се е самовзривил, а е бил взривен, след което и запален, за да бъдат заличени следите.

Разпитите на полицаите от Специализирания отряд за борба с тероризма, участвали преди десет години в акцията, са потвърдили пък, че тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов е наредил обстрела на Чакъра с гранатомети.

На 30 юли прокуратурата е прекратила и делото за записаните разговори на Борисов и Ваньо Танов, известно като "Мишо Бирата". Адвокат Марковски, който защитава Борисов заяви днес, че прокуратурата правилно е прекратила производството, тъй като автентичността на записите не се потвърждава от експертизите. Това дело бе образувано и спряно по време на управлението на ГЕРБ. След като Борисов подаде оставката на кабинета си в началото на м.г. и след встъпването на кабинета "Орешарски", това дело, както и разследването за Чакъра, бяха отново възобновени. Прекратяването им пък съвпада с края на правителството на Орешарски и преди поредните предсрочни избори.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
10
|
нерегистриран
20 август 2014, 21:49
6
0

До коментар [#1] от ".":Иска ми се да вярвам,че българският народ не е толкова прост,примитивен и глупав,че да даде властта в ръцете на посредствени /меко казано/ политици като гербаджийте.Не ми сде иска да мисля кака ББ в следващите 3.5 г. ще говори какво са правили предишните,като разбира се ще забравя недалечното минало,в което самият той управляваше.Не искам да се върщам назад в близкото минало когато от всички канили на тв екрана ББ режеше лентички и слагаше мантинели на вече построени преди това магистрали под одобрителния поглед на добре закръглени министърки"отличнички".Все пак дано този народ се осъзнае ,защото иначе трябва да си припомним историята-Германия 1934г.
Много страшно когато един пожарникар и верният му старшина си повярват че са водачи!Жалко ,че първият е чел само "Винету",а за вторият нямаме данни да е чел книги ,а само СРС-та

9
Знаещ
|
нерегистриран
19 август 2014, 15:39
5
-2
Естествено,че ББ е невинен
ДЪРЖАВНИЯТ ДЕПАРТАМЕНТ НЕ ИЗОСТАВЯ СВОИТЕ
8
ОтГората
|
нерегистриран
19 август 2014, 15:31
8
-2
Цацаратурата си свили гащите окончателно и застана в удобна поза пред Боко Тиквата
Да живее правосъдието в България
Ууууууууууууууууууууууууууууууууууууу
7
Делян
|
нерегистриран
19 август 2014, 14:34
13
-1
Цацата се вмирисва откъм главата.
6
RR
|
нерегистриран
19 август 2014, 11:34
12
-2
А някой да е очаквал, че след толкова години и то предизборно, Бойко Борисов ще бъде обвинен за това деяние???
5
Елей Пелеев
|
нерегистриран
19 август 2014, 11:26
6
-2
Идва есен, прекратявания заваляха като жълти листа, в уморените от лятото долини като заек се е стаила узрялата тишина. Само някое отрудено селце ще я закичи с леки звуци от потракването на първите есенни скари. Като стари кримки, стопаните ги вадят от долапи и мазета, почистват ги с любов от паяжините и ръждата, поглеждат с благодарност към небето и молитвено възкликват: "Ех, пак ще къпе във вот майката земя!"
4
Правилно
|
нерегистриран
19 август 2014, 11:12
10
-2
Точно така, "ония глупаци" в Страсбург нищо не разбират,че му било нарушено правото на живот.Нарушено му е било друг път.Просто му било дошло времето да си умре човека.Няма общественоопасно деяние.Точка.
3
Алеко Константинов
|
нерегистриран
19 август 2014, 09:55
17
-3
До коментар [#2] от "Мечо Пух":
отвсякъде вони и смърди. Ваньо Танов, "Мишо Бирата", "Вучката" Георги Близнашки: Съдия Адамова не получава одобрението ми за заместник-министър..., но назначението на Ваньо Танов пак за шеф на Агенция "Митници" получава одобрението ми. "Правителството има нужда от Ваньо Танов, за да се въведе ред в най-кратки срокове. Съдете за него по резултатите от работата му", каза Близнашки на брифинг в Министерския съвет. Близнашки не иска Танов да бъде сравняван с Пеевски.... Ваньо Танов може да бъде сравняван само с бай ти Ганьо, но е още по-прост, алчен и тъп. Той ли! Като има келепир, и бай ти Танов знае да обича. Ех, да ти пипна аз тебе българската митница и не ми трябва много: само две годинки, две годинки само да ме оставят директор, управител или оценител на митницата, па ела хортувай ти сетне с мене... „Брей! Хитро момче излезе Георги Близнашки, да е живо на баща си, всинца ни измами! Не можахме да го излъжем! Ашколсун. Браво!“ "Въпросът дали Ваньо Танов да остане начело на митниците трябва да бъде решен от правителството. Но в същото време при управлението на този човек, приходите от акцизи са спаднали с над 1 млрд. лева. И ти да оставиш този човек да управлява агенцията е лъжа към избирателите. Не можеш да оставиш вълка в стадото, защото е обещал да изяжда само по една овца на ден". Това заяви 2013 г. Емил Димитров-Ревизоро. Не е ЕГН-то, бе, мобилен е! Бойко Борисов: Ало!

Ваньо Танов: Ало!

ББ: Какво пра'иш, Танов?

ВТ: Нищо...пуснали сте ми съобщение, звъня на тоя номер, но ми пише, че е грешен кода...

ББ: Не бе, т'ва му е ЕГН-то бе, не мобилен.

ВТ: А-а-а...

ББ: Т'ва му е ЕГН-то. Т'ва е едно момче къде рита топката с мене бе, там от Аерогарата... И там на Манченко брат му, некъв Манченко бил, но той поне идва да рита с мене по обед, го преместил на друго место.

ВТ: Еми...ще го реша веднага.

ББ: Айде виж го и ми звънни!

ВТ: Добре!

ББ: Айде!

Как се урежда решението

Павел Манченко: Да, моля!

Ваньо Танов: Ало, Манченко, здравей! Танов съм.

Манченко: Слушам. Добър вечер!

Танов: Много късно сигурно ти звъня?

Манченко: Няма проблем.

Танов: Николай Методиев Вучев имаш ли?

Манченко: Да, имам.

Танов: Къде си го преместил?

Манченко: Ми той е от тия ТЕЛК-аджиите мисля... При нас някъде в сградата, нямам спомен вече... Те нали са шестнайсет. Трябва да проверя точно. Или е в (не се разбира, но вероятно е някаква абревиатура като МК или МСА) или е някъде. Какво да го пра'име?

Танов: Рита футбол...

Манченко: (Смях) Така ли стана? Еми... футболист човека.

Танов: Да... а къде беше?

Манченко: Беше на терминала на пътниците. На Терминал 2.

Танов: Тря'а да го връщаме на Терминал 2.

Манченко: Добре! Ще го върнем в понеделник.

Танов: Пиши го в понеделник, като дойдеш...

Манченко: Добре! ОК, добре.

Танов: Айде.

Манченко: Айде, приятна почивка!

Развръзката

Ваньо Танов: Ало... Ало!

Бойко Борисов: Да?

ВТ: В понеделник ще го върне там.

ББ: Добре, благодарим много! Благодарим много! Айде!

ВТ: Айде!

Николай Вучев върнат на работа на Терминал 2
2
Мечо Пух
|
нерегистриран
19 август 2014, 09:41
25
-3
Вони и смърди на прокиснала цаца.
1
.
|
нерегистриран
19 август 2014, 09:41
21
-3
Прокуратурата добре се ориентира в ситуацията-кой ще дойде на власт скоро...
Очаквам скоро и делата срещу мистър шесте апартамента да приключат-или с оправдателна присъда, или с прекратяване.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно