Обновена  08 окт 09:38
За пръв път президент застава пред Международния наказателен съд
Държавният глава на Кения е обвинен в престъпления срещу човечеството

Днес в Международния наказателен съд започва двудневното изслушване на кенийския президент Ухуру Кенята. Той е първият действащ държавен глава, който застава пред трибунала.

Кенята е обвинен в престъпления срещу човечеството във връзка с насилието, последвало след изборите през 2007 г. Тогава повече от 1000 кенийци бяха убити. Защитата на президента смята, че на делото не трябва да бъде даден ход. Съдиите ще изслушат аргументите и да двете страни. Очаква се през тези два дни да бъде определена дата за начало на делото.

През септември магистратите отложиха изслушванията заради твърденията на прокуратурата, че кенийското правителство не е предоставило ключови за случая документи. Днес обвинението помоли трибунала да отсъди, че кенийската страна "отказва да сътрудничи на разследването".На свой ред властите в Кения оправдаха забавянето с тежката бюрокрация, "която съществува във всяка една държава". Свидетели на обвинението отказаха да вземат участие в процеса. Очаква се в Хага да пристигнат десетки депутати от кения, които да подкрепят президента.

Кенята заяви, че отива в Хага в качеството си на гражданин, а не на държавен глава, за да не накърнява имиджа на страната.Той бе избран за президент през 2013 г. въпреки обвиненията в геноцид. Анализатори смятат, че Кенята е успял да обърне международното разследване срещу него в своя ползва, представяйки го като вмешателство във вътрешните работи на Кения.

Обвинението иска да подведе под отговорност държавния глава за събитията от 2007 г. На тогавашните избори Кенята бе много близък съюзник на победителя Мвай Кибаки. Вторият в резултата Ралиа Одинга се оплака, че вотът е бил помрачен от измами.

Спорът придоби етнически измерения, изправяйки едни срещу други членове на народността Кикую (привърженици на Кенята) срещу други общности в страната. Кенята е обвиняван, че е организирал групи с представители на Кикую, които да нападат други етноси.

Вицепрезидентът Уилям Руто, който до завръщането на Кенята ще изпълнява ролята на държавен глава, е обвиняван в подобни престъпления. Той бе на страната на Одинга. Подобно на Кенята, и Руто отрича всички обвинения. Събитията от 2007 г. са най-кръвопролитните след обявяването на независимостта на страната през 1963 г.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно