По делото Naidin v. Romania
Страсбург не осъди лустрацията в Румъния
Забраната за заемане на държавна служба от бивши сътрудници на Секуритате не нарушава Конвенцията за правата на човека
Страсбург не осъди лустрацията в Румъния

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) единодушно прие днес, че забраната за заемане на длъжности в публичната администрация от сътрудници на бившата румънска политическа полиция Секуритате не представлява нарушение на Конвенцията по правата на човека и основните свободи. В днешното си решeние по делото Naidin V. Румъния (жалба №. 38162/07) съдът отхвърля жалбата на бившия заместник префект на Калъраш Петре Наидин (р. 1954 г.), депутат с три мандата в парламента, който твърди, че лустрацията за бившите служители на Секуритате, въведена със закон през 2003 г., нарушава правото му на зачитане на личния и семейния живот (чл. 8 от Конвенцията) във връзка с чл.14 - забрана за дискриминация.

Евросъдът е взел предвид и решение на румънския Конституционен съд, според което забраната за заемане на държавна служба от бивши сътрудници на политическата полиция е оправдано поради очакванията към всички държавни служители за лоялност към демократичния режим. Съдът потвърждава правото на всяка държава да регулира условията на труд в публичния сектор. Една демократична държава има легитимен интерес да изисква от държавните служители демонстрация на лоялност към конституционните принципи, на които се основава, сочи Съдът.

ЕСПЧ приема, че различното третиране на жалбоподателя и други бивши служители на румънската политическа полиция от времето на предишния режим, преследва легитимна цел - защита на националната сигурност, обществената безопасност, както и правата и свободите на другите. За да избегне повторение на миналото, румънската държава трябва да бъде основана на демокрацията, която е в състояние да се защити.

Що се отнася до пропорционалността на наложената мярка, ЕСПЧ отбелязва, че жалбоподателят има неограничена възможност да получи работа в частния сектор, дори и във фирми, които имат потенциална обвързаност с държавни интереси - икономически, политически и свързани със сигурността. Също така, той не е лишен от възможност да заема позиция в други сфери на публичния сектор, които не са свързани с упражняването на публична власт.

Жалбата се отнася до промяна през 2003 г. на  чл. 50 от Закон №188/1999 г. за статута на държавните служители, с която се въвежда различно третиране на кандидатите да започнат или да продължат работата си в публичната администрация, според тяхното минало поведение. За сътрудниците на Секуритате се въвежда забрана за заемане на държавна служба.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
7
Марго
|
нерегистриран
23 октомври 2014, 14:07
0
-3
Не трябва да се подвеждаме по троловете на бисипито и да подгонваме хора, които са членували в БКП. Много от тях влизаха да не им се пречи да се развиват. Не случайно там останаха само бабички и агресивни кариеристчета, както и социалисти, настоящи капиталисти, които де факто са си крадци.

За нас са интересни всички, които имат досиета като сътрудници на ДС. На слухтящите, някои с удоволствие са причинявали беди на свои "приятели" и колеги.
6
SAYSHO
|
нерегистриран
22 октомври 2014, 17:44
7
0
ХАЙДЕ-Е-Е-Е КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ.КАЗАНО Е ЗА ЛОШИТЕ...ГОСПОД ЗАБАВЯ,НО НЕ ЗАБРАВЯ... Е НАШИТЕ ЧЕНГЕТА СЕ ОТЪРВАХА.КОЙ ПЕНСИЯ,КОЙ ПРИ....ГОРНИЯ...НО ! ТРЯБВА ДА ИМА ВЪЗМЕЗДИЕ НАЙ ПОСЛЕ...
5
56
|
нерегистриран
22 октомври 2014, 10:50
3
-3
Доста политика в това решение,а сътрудниците на ЦРУ в бели одежди.Интересно кокво мисли евросъда за Гуантанамо бей.
"Затворът е смятан за позорно петно в историята на САЩ, тъй като на задържаните е отказана правна помощ и habeas corpus, a разпитите се осъществяват чрез спорни техники (физическо насилие, забрана за заспиване, излагане на силен шум, задържане под вода) в продължение на месеци и дори години. По данни на американския вестник "Ню Йорк таймс" от ноември 2007 г. официално обвинение е повдигнато само срещу 10 задържани в затвора. Осъден е 1 австралийски гражданин. Освободени са 445 арестувани."
Правен стандарт.Ъхм!
4
|
нерегистриран
22 октомври 2014, 09:40
2
-5
Двоен стандарт , меко казано!!!"Демократичен режим"-много странно понятие , май по-добре да си бяха написали "измислена демокрация".
3
В очакване
|
нерегистриран
21 октомври 2014, 21:14
14
-3
Българският Конституционен съд най- сетне да се стъписа и да промени каменната си практика по въпроса.Вече на всички става ясно,че е по-католик и от папата ЕСПЧ /с всичките му кусури/.Разбрахте ли сега защо и Румъния е преди нас?Защото намери сили да каже ,че е съвременна демократична европейска държава,която се разграничава ясно и категорично от комунистическото си минало.Само у нас КС бди като майка-орлица над комунистическите ченгета и надълго философства как били нарушени човешките им права!Хайде,другари да ви видим сега как ще мислите?Или и вие сте за лустрация???
2
1
|
нерегистриран
21 октомври 2014, 20:41
14
-2
Заради тези и други подобни действия Румъния е оценявана по-добре от нас по механизма за сътрудничество и проверка. А ние продължаваме да си пазим доносниците като нещо най-свидно и не искаме да си реформираме нищо понеже сме страшни тарикати.
1
Плебиус
|
нерегистриран
21 октомври 2014, 19:32
22
-2
Пътят е отворен и сега е момента да се въведе забрана на милиционери от ДС да заемат държавни длъжности, както и публични такива, като ректори и др. Треперете комунета с комунетата, времето на далаверките ви бавно си отива.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно