КЧСИ с позиция срещу демонизирането на професията:
Популистки промени и атаки застрашават кредиторите и длъжниците
Популистки промени и атаки застрашават кредиторите и длъжниците

Източник: КЧСИ

Демонизирането на частните съдебни изпълнители и популисткото им използване е опасна игра на ръба на закона. Тя насърчава задлъжнялостта и погазването на правилата. Организаторите на тази игра дължат много отговори на стотиците хиляди български кредитори – малки  и средни предприятия, общини и граждани.

Това заявяват в позиция от Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ).  Повод за нея са приетите на първо четене от парламента промени в устройствения закон на професията, както и своеобразната кампания, която вносителката им депутатката от БСП Мая Манолова провежда през последните дни. С предлаганите от нея изменения в ЗЧСИ се въвежда правило, че размерът на таксите на съдебния изпълнител не трябва да надхвърля размера на дълга и половин такса за при доброволно изпълнение.

По-рано през седмицата Манолова призова всички недоволни от ЧСИ да се съберат и да отидат на насрочен от съдeбен изпълнител въвод на жилище на длъжник. Закъсалият бизнесмен Ивайло Илиев беше доведен от Манолова в парламента миналия петък, за да разкаже на журналистите за проблемите си с дълговете към банки, фирми, физически лица и държавата. По-късно от медийни публикации стана ясно, че бизнесменът, чийто имот е продаден от ЧСИ, има възбранени имоти за милиони левове и дори е бивш собственик на хеликоптер.

Според камарата с измененията в ЗЧСИ депуатите са "ударили малкия човек и са дали рамо на монополите". 

"Гласуваните на първо четене промени в ЗЧСИ ще направят несъбираеми "социалните" дългове за заплати и детски издръжки. Ще бъде предизвикано и масово неплащане на малките дългове, което ще засегне драстично и приходите на публичните институции, общините. Ясно е и какви катастрофални последици за бизнеса, банковата система и гражданския оборот би имало законовото послание, че задължения до определен размер не се събират принудително – никой няма да ги плаща", пише в позицията на камарата.

В нея се казва още, че от намаляването на пропорционалната такса на ЧСИ при погасяване на дълг в срока за доброволно изпълнение, интерес имат не гражданите, а големите компании, застрахователи и монополи, защото са единствените длъжници, способни да платят в този срок, а те обикновено са осъдени от граждани.

"Тези промени отварят нови проблеми, за които законодателят не си дава сметка. Премахването, изцяло или частично на пропорционалната такса ще развърже ръцете на длъжника в срока за доброволно изпълнение да прехвърля имущество, да тегли сумите от банковите си сметки, а кредиторът ще остане без средствата, на които има право. От там крачката до скок на между фирмената задлъжнялост, рисковете за банковата стабилност и компрометиране на съдебна система е само една", заявяват от КЧСИ.

От там напомнят, че заради кризата отдавна са предложили промени в ГПК, с които да се създадат гаранции за несеквестируемите вземания за детски надбавки, болнични, инвалидни пенсии и други социални плащания, но на тях не се реагира публично.

"ЧСИ не са отговорни за кризата и за проблемите на отделния кредитор. Те стоят между кредитора и длъжника и чрез закона и съдебни решения, връщат дължимото на този, който е дал заем и не си получава парите обратно. Както длъжниците, така и кредиторите могат да бъдат социално уязвими, могат да затворят бизнеса си и да се лишат от прехрана, ако не си получат обратно дължимото. Само за 2013 г. ЧСИ върнаха 150 милиона лева на граждани-кредитори, 16 милиона лева от тях са неизплатени заплати на работници, над 3 милиона лева са дължимите детски издръжки. Близо 500 млн. лева са възстановени на бизнеса за същия период. Статистиката ясно показва, че намаляват делата на банките, но е постоянен ръстът на дела в полза на гражданите и бизнеса. ЧСИ не са събирачи на дългове и не действат нерегламентирано и силово. Най-малко пък си позволяват произвол. ЧСИ изпълняват съдебни решения и са част от съдебната система. Те са и инструментът, контролиран от държавата, който възпира мутренското събиране на задължения", пише в позицията.

Част от нея камарата е посветила, за да разясни нагледно с примери, че проблем за длъжника не са техните тарифи, а "целият пакет от държавни такси и адвокатски хонорари, който длъжникът получава чрез ЧСИ".

Ето техният пример как заради такси нараства общото задължение при дълг между 100 и 1000 лева:

-  от 25 до 55 лева - държавна такса на съда

- минимум 300 лева - адвокатско или юрисконсултско възнаграждение в производството пред съда

- 350 лeва мининмум адвокатско или юрисконсултско възнаграждение по изпълнителното дело пред ЧСИ

- лихви или неустойки по договори, които могат да надхвърлят главницата

Общо:  с минимум с 805 лева скача дългът преди ЧСИ да е начислил и един лев своя такса.

"В масовия случай таксата на ЧСИ за дълг от 100 лева е под 100 лева, а за дълг от 1000 лева – под 200 лева. Само в някои случаи таксата на ЧСИ може да надвиши 100 лева, ако длъжникът не плати дълга си, производството продължи с години и се наложи извършването на допълнителни действия", обясняват от камарата.

Тя сочи, че дава примера "не само заради незаслужените обвинения срещу професията за нарастването на дълга". "Темата има социални измерения, защото най-често около тази сума варират неизплатени трудови възнаграждения, издръжки на деца, дължими към местните бюджети данъци и такси.  До момента ЧСИ са най-ефективни при връщането им", пише в позицията. 

   

Вторият пример, даден от камарата. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
27
Лицемерието на ЧСИ-тата
|
нерегистриран
04 април 2015, 12:32
0
-2
Личемерието на ЧСИ-тата е видно, като в посочения пример замените минималната главница с такава от 10 000лв., 100 000лв., 1 000 000лв. и т.н Тогава излиза наяве истината за душванските им тарифи, които от мизерията и нещастието на стотици хиляди българи ги направиха милионери(
26
|
нерегистриран
03 април 2015, 22:01
3
-3
До коментар [#19] от "Да, ама не":

"умният" длъжник си е скрил активите много преди изобщо да му предявят иска или да му поискат заповед за изпълнение, той не чака да загуби делото просто така. Говорим за доборсъвестния дължник, за който в края на краищата се пише закона, защо да го натоварват с разноските на тези дерибеи и харнтутници дето се чудят от къде да докопат повече- не може един завод да се описва по 22 пъти за такса от 100 000 лева за сметка на 22 длъжници след като хратнутника дори не е постели да види има ли го тоя завод, няма ли го...
25
|
нерегистриран
03 април 2015, 18:48
7
-4
До всички: не мислите ли, че КЧСИ трябва да бъдат адмирирани и подкрепени за това становище? Не можело да се издевателства над длъжника - а защо може да се издевателства над кредитора? Има точно ТРИ случая в правния мир и в природата, в които някой дължи пари: 1. взел е кредит и не го е върнал, 2. получил е стока, която не е платил, 3. ползвал е услуга, която не е платил. Това е, друго няма. Затова ЧСИ са прави, а и т.нар. "мутри", които събират вземания и срещу които толкова плюете, са прави в това, което вършат. Населението трябва да се дисциплинира постоянно да изпълнява задълженията си. Край на социализма, андрешковщината трябва да бъде спряна!
24
|
нерегистриран
03 април 2015, 09:12
1
-3
До коментар [#22] от "х до 2":

да се допълня-сега е момента-пиши на мейла на госпожа Манолова-стана ясно,че тя се вслушва в разумните предложения, пиши до комисията по прави въпроси-четат становища, взимат ги предвид, ако са аргументирани. просто -пишеш кратка аргументациия, и какъв текст предлагаш. Кавам ти-разумните предложения сега е момента да се пратят
23
законодателят да се намеси
|
нерегистриран
03 април 2015, 09:10
6
-2
До коментар [#22] от "х до 2":

Напълно разумно предложение. И след като има произвол и при адв хонорари за образуване на изп дела-дори със закон да се фиксира-до 100 лв за образуване на изп дело, като в сайтовете на ЧСИ си има дори готови бланки на молби. че това е една молба, подадена от адвоката-5 мин зза попълване...на готовата бланка. Щото наистина има произвол и тук. на който му е малко-да си намери друга пазарна ниша, а не да се издавателства над длъжника. Наистина 100 лв дълг- таксите за ЧСИ, и за адвокатския хонорар-лесно стават солидна четирицифрена сума-могат и 5 бона общо да станат-и то супер лесно. Това е извращение. Няма друг начин-законодателят да се намеси, не може да се разчита на личния морал-да не се издавателствува над длъжника, и то при малките дългове-19 лв стават 1000 и тн. Спешно намеса на парламента- Преди лятната им парламентарна ваканция.
22
х до 2
|
нерегистриран
03 април 2015, 08:59
11
-1
Всъщност Майчето да предложи и ограничаване на адвокатското възнаграждение за взискателя в тези дела. Че се нагледахме на едни възнаграждение от по 15 хиляди лева при дълг от 50000, при това, без "взискателят" (неграмотна жена от малцинствата)да знае, че е водила дела с разни търговци, че е сключила договор за цесия и че води изпълнително дело.
Не може таксата на ЧСИ, който ще върши всичко да е по-ниска от възнаграждението на адвоката (юрисконсулта), който ще подаде молбата за започване на принудително изпълнение и ще възложи всичко на ЧСИ.
Че и съдебните изпълнители вършат безумия е ясно, достатъчно е да се прочетат малко решения по 435 ГПК (като се има предвид колко жалби не са разгледани изобщо поради ограниченото обжалване), но пък все някой трябва да изпълнява решенията. Нужно е да се намери баланс м/у интересите на кредитора и длъжника и изпълнителя. Не е нормално длъжника да се досъсипе с такси и разноски.
21
|
нерегистриран
02 април 2015, 23:32
10
-8
Частното съдебно изпълнение се е изродило в наказателна акция на спец-отряд, като правомощия на държавна принуда са предоставени на ЧСИ, която държавно-властническа компетентност те продават на пазара като търговци. Още повече, че Конституцията не познава такава странна фигура, поради което статутът и дейността им е противоконституционна. Всички тези абсурди с 29 на брой запорни съобщения, таксувани по 15 лева, за дълг от 100 лева, тази липса на лимитиран размер на пропорционалната такса, това "администриране", практическата необжалваемост на действията им, обстоятелството, че не са длъжностни лица, а упражняват свободна професия, продавайки държавната принуда като симид, прави института на ЧСИ абсурден и извънреден и до такава степен зловреден за обществото, че спешните законодателни мерки за елиминиране на това уродливо явление "ЧСИ" и привежодането му в разумни правни и социални рамки е задължително и закъсняло с почти 10 години. А това изявление на КЧСИ само демонстрира до каква степен са загубили представа за реалност и са се самозабравили.
20
безплатна консултация
|
нерегистриран
02 април 2015, 23:15
3
-5
До коментар [#19] от "Да, ама не":

Умния ищец обезпечава иска си. Да си е обезпечел иска, а другия да крие каквото си иска. Криенето на имуществото не касае малките дългове-където са най-грозните ЧСИ изпълнения.
19
Да, ама не
|
нерегистриран
02 април 2015, 23:09
4
-3
До коментар [#16] от "":

За да може да си скрие парите и другото имущество, нали? Ще ти сеее
18
ДА СЕ ВЪВЕДЕ СРОК ЗА ДОБРОВОЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ СЛЕД КРАЯ НА ДЕЛОТО
|
нерегистриран
02 април 2015, 23:00
6
-4
До коментар [#16] от "":

Факт-след съдебен спор НЯМА СРОК ЗА ДОБРОВОЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ. Дължиш плащане на момента, на секундата след като излезе С.Р на последната инстанция. При правен спор никой не плаща докато тече делото-абсурдно е да плащаш-налии смяташ,че не дължиш. Ясно е,че ако загубя делото ще платя-но за излизане на С.Р. на послд инстанция страните следят служебно-и какво всеки ден да ходя на съда, с пачка в джоба, ако сме загубили делото ли, и на секундата да тичам да плащам ли. НЕКА ИМА СРОК ЗА ДОБРОВОЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ ПРИ АБСОЛЮТНА ЗАБРАНА ЗА ПРИНУДИТЕЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ. МНого ясно,че ако се съдите примерно с мобилен опеератор за 25 лева неплатена последна такса-много масов случай, че ще платите ,ако загубите делото. Днес-като те осъдят да платиш 25 лева-няма срок да платиш доброволно, образуват ти ИД и тези 25 лева стават 1000-включ и с паразитирането-запори до всички банки-по 15 лв на съобщение и тн.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно