Двама от съдебния съвет ще решават за оставки след допитване до съдии
Камен Иванов и Калин Калпакчиев ще поискат оценката на колегите си след скандала с проваления избор за председател на САС
Двама от съдебния съвет ще решават за оставки след допитване до съдии

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) Камен Иванов и Калин Калпакчиев възнамеряват да поискат оценка от съдиите от Софийския апелативен съд (САС) и въз основа на нея ще решат дали да подадат оставки. Двамата съобщиха за това свое намерение днес пред бТВ.

Повод за него е проваленият избор на съдия Нели Куцкова за председател на САС и възмущението, което породи, защото членове на съвета обявиха подкрепата си за нея, а после гласуваха в разрез с думите си.

Иванов и Калпакчиев огласиха намерението си в отговор на въпрос дали след този скандал е изчерпан мандатът на ВСС. "Всеки от нас трябва да направи собствен анализ. Аз за себе си имам такъв. Ще поискам от колегите от САС тяхната оценка за моята работа, защото те са ни предложили с колегата Калпакчиев. В момента, в които получа тяхното становище, на следващия ден ще имам решение", заяви Камен Иванов.

Преди да станат членове на съвета двамата с Калпакчиев бяха съдии от Софийския апелативен съд и именно колегите им ги номинираха за кадровия орган. На делегатското събрание обаче за тях гласуваха и много други съдии и затова е възможно двамата членове на ВСС да поканят на замислената от тях процедура по своеобразен вот на доверие и всеки съдия от страната, които иска и може да присъства.

Двамата отново коментираха случилото се вчера при избора на председател на САС. "Най-шокиращото и противоестествено нещо, което се случи вчера, бе, че борят на изказалите се положително членове на ВСС беше по-голям от броя на подадените положителни гласове. Беше шокиращо, защото това означава, че членовете на ВСС, които по дефиниция трябва да са хора, които говорят истината, са говорили едно, а са правили друго", заяви Калпакчиев. И допълни: "Известно е, че Нели Куцкова е независим и неподлежащ на влияние човек и магистрат. Такива съдии са нежелани да бъдат на ръководни постове и то на такъв ключов съд".

"Нели Куцкова не е абонирана да бъде избрана за председател на съда. Проблемът е начинът, по който се проведе изборът, защитата на тезата и вотът", каза и колегата му Иванов. Той припомни, че само преди година и половина същият състав на ВСС е атестирал Куцкова като съдия и тогава тя е получила максималната оценка - 100 от 100 точки.

"Вероятно чакаме някой", коментира Камен Иванов, но отказа да каже кой е гласен за поста председател на САС, защото, по думите му, това са слухове.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
33
|
нерегистриран
04 май 2015, 16:51
3
-3
Ако се махнат ще е по-добре, но проблема е, че трябва да се връщат в САС да работят и да пишат дела, което няма да им хареса в сравнение с лежачката във ВСС. А и заплатата ще е по-ниска! Така, че не вярвам да се махнат!
32
|
нерегистриран
04 май 2015, 08:32
10
-5
Е, хайде де! Закъснявате, отдавна трябваше да ви няма. И двамата ви знаем от Добрич и Дупница и начина по който стигнахте до САС. Сега вече сте жертви и герои.
31
|
нерегистриран
04 май 2015, 01:55
9
-5
Интересно, например, дали Цацаров би поискал вот на доверие от прокурорите? Щото ми се струва, че ще го получи само от Сараите. И малкото хора, които виждаха наивно някаква надежда в него се убедиха, че това е най-поръчковият главен прокурор, който някога сме имали. А това, което се случва с ВСС е резултат от желанието на господарите на Цацаров да кадруват и в съдебната система през него. Казали са му - Сотире - дръж там за шеф на Апелативния Гроздев. И Цацата държи. Щото нали и при него отива парата.
30
от протоколите
|
нерегистриран
02 май 2015, 23:41
14
-2
Камен Иванов беше и зад кандидатурата на Аракелян и на ОС Кюстендил
29
|
нерегистриран
02 май 2015, 20:09
18
-5
До коментар [#4] от "съдия":
Г-н Иванов, и аз гласувах за Вас и за Калин Калпакчиев. Оставката е разумен изход за двама ви. Разочарована съм от г-н Калпакчиев. Не съм очаквала ,че той ще бъде заедно с протежето на Пенгезов.
Камен Иванов=много приказки и никакви действия!

28
след справка в старите книги на закона
|
нерегистриран
02 май 2015, 16:58
3
-1
До коментар [#27] от "Не се сещам, обаче?":

Vanitas vanitatum et omnia vanitas
27
Не се сещам, обаче?
|
нерегистриран
02 май 2015, 16:24
9
-3
До коментар [#26] от "ВСС взе правилно решение":За какво се вайкат младите моми? Може и така - много им се иска, ама не им стиска ... на момите!

26
ВСС взе правилно решение
|
нерегистриран
02 май 2015, 13:52
22
-12
Нели Куцкова не е за председател на САС. Толкова е ясно и просто. А тези двамата вместо да шикалкават и да се вайкат като млади моми, трябва да си подадът оставките. Може и без тях.Със сигурност. Но няма да го направят !
25
дотук
|
нерегистриран
02 май 2015, 10:28
13
-2
"Модераторът" изтрива коментари по свое(или по внушение на ня#КОЙ) коментари,които съдържали "обидни квалификации..." и т.н. без да има такива квалификации.Поради което повече няма да четем(група юристи),нито изобщо да посещаваме вашия сайт,още по-малко да публикуваме коментари.
24
макиавели
|
нерегистриран
02 май 2015, 06:47
9
-1
Точно така господа, правилно сте разбрали. Една лъжа, повторена сто пъти става истина /е,не за всички /.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно