Съюзът на съдиите в България:
Кадровата политика на ВСС е олицетворение на неясен и задкулисен подход
Организацията настоява Ясен Тодоров да представи доказателства за тезата си, че е укоримо техни проекти да бъдат с външно финансиране. Ако не стори това, то ВСС да провери дали поведението му е било етично
Кадровата политика на ВСС е олицетворение на неясен и задкулисен подход

Съюзът на съдиите в България ще сезира международни магистратски организации по повод две решения на Висшия съдебен съвет от 30 април, които смята за абсолютно неприемливи и задкулисни.

Става дума за неизбирането без никакви мотиви на съдия Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд и за опита за разправа със съдия Красимир Мазгалов. Организациите, които ще бъдат сезирани, са Международната съдийска асоциация, Европейската асоциации на съдиите и МЕДЕЛ – Европейски магистрати за демокрация и свобода.

"Извън съмнение е, че решението, с което ВСС не избра председател на Софийския апелативен съд, е непрозрачно и поредно олицетворение на неясния, задкулисен и неразбираем подход в кадровата политика на Съвета", се казва в позиция на ССБ, изпратена до Висшия съдебен съвет. Организацията не намира друго обяснение на вота от 30 април за председател на САС. "Това не е първото немотивирано решение на органа, но се отличава от други подобни заради активната проява на част от членовете му да заявят открито нечестна позиция. Този факт поставя, меко казано, под основателно съмнение притежанието на изискваните от Конституцията на Република България качества, заради които, предполага се, са били избрани за членове на ВСС. Негативният ефект от подобно поведение не се нуждае от нарочно доказване", се казва още в писмото на съсловната организация.

От там отбелязват, че ако все пак това решение може да бъде преглътнато по някакъв начин, то абсолютно неприемлив и укорим е опитът на ВСС да "уволни" съдия Красимир Мазгалов. Той получи оценка "много добра" при атестирането си, но въпреки това първоначално ВСС не му гласува статут за несменяемост. Единствено намесата на Галина Карагьозова, която видя как колегата й Васил Петров натиска бутона "против" и последващия коментар на Калин Калпакчиев, че ще отиде до Съдебната палата, за да уведоми съдиите, станаха повод за прегласуване на решението.

"Начинът, по който се е развило решението по този казус, е висше проявление на порочна и абсолютно неприемлива кадрова практика на ВСС. Същевременно той демонстрира отчетливо негативната нагласа на органа към магистратите, изразяващи открито своите позиции по важни за съдебната власт въпроси. Няма съмнение, че първоначалното "решение" е продукт на желанието на някои от членовете на ВСС да накажат съдия, ангажирал (заедно с други негови колеги) вниманието Ви с проблеми за управлението на съда, в който работи и изявил публично становище по същия въпрос. Така е, защото не се съзира никакъв друг мотив за отрицателен вот – нито един от участващите в заседанието не е изтъкнал такъв. При това положение, гласът "против" за придобиването на несменяемост за колега, който не е попадал в полезрението на ВСС по друг повод, освен във връзка със споменатата по-напред негова активност, може да се тълкува еднозначно като акт на отмъстителност и своебразно "предупреждение" към останалите магистрати. Отправеното към последните послание е ясно – в случай, че си "позволят" да критикуват статуквото, те трябва да очакват неблагоприятни последици в кариерното си развитие", се казва в позицията на ССБ.

Според тях такъв сигнал не може да се излъчва от ВСС, защото на юристите, притежаващи високи професионални и нравствени качества, с каквито се предполага да са членовете на ВСС, подобна мисъл трябва да им е чужда. Като гарант за независимостта на съдебната власт, ВСС би следвало да е активен участник в съзиданието на културата на независимост на съдийската общност, а не да "громи" магистратите, проявяващи признаци на такава, като ги заклеймява и "наказва", твърдят от съсловната организация.

Тя не подминава и изказването на Ясен Тодоров пред бТВ миналата седмица. Тогава той нападна някои организации и медии, че се финансират от фондация "Америка за България".

ССБ изтъква, че обвиненията на Тодоров са не само несъстоятелни, но и рушат авторитета на организацията. Отбелязва, че чрез финансирането на проектите на организацията се осъществяват полезни идеи за развитието на съдебната система, които по различни причини не са реализирани от самия ВСС, нито са осигурени финансово от бюджета на съдебната власт. Подобни дейности, осъществявани  именно чрез проекти, не са прецедент, а са постоянна и обичайна практика за магистратските организации във всички страни по света и никога тази тяхна активност и потребност от развитие не е подлагана на критика, се казвав позицията.

Заради това Съюзът на съдиите призовава въпросните членове на ВСС (Ясен Тодоров – б.а.), ако имат данни за "укоримостта" на дейностите, извършвани от ССБ  в рамките на различни проекти и с партньорството на различни НПО, да представят доказателства за това пред обществото и медиите, както и да упражнят правомощията си по закон за ангажиране на отговорност на магистратите, извършили конкретни нарушения.

"Ако обаче тези медийни изяви са само израз на персонално отношение на съответните членове на Съвета към ССБ, то призоваваме ВСС да анализира това тяхно поведение и формира становище дали и доколко последното е съвместимо с изискванията за етично поведение на неговите членове", се казва още в позицията на организацията.

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
34
читател, с нарушено зрение
|
нерегистриран
13 май 2015, 11:40
2
-1
Ясен е - ясен, а тези около него - направо прозират!
33
атака
|
нерегистриран
12 май 2015, 08:46
10
-2
И на партията вкарала Ясен Тодоров във ВСС не й харесва, че американци подкрепят финансово свободното слово и гражданското общество. При положение, че тезите на ССБ се опират на общоприети принципи и са официално припознати от ЕК, очевадно е Кой е политически обвързан.
32
Медиите питат
|
нерегистриран
12 май 2015, 08:43
6
-1
Въпросите, които шефът на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, остави без отговори
т Лора Филева в България, 10/05/2015 08:29:00
Коментари (37)

Председателят на етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров заяви в интервю пред Би Ти Ви в началото на седмицата, че задкулисието идва от една фондация, която финансира медии и неправителствени организации. Изброява - Българския институт за правни инициативии Съюза на съдиите, както и изданията на "Икономедиа" - "Дневник", "Капитал", "Капитал daily", посочва и други медии - "Медиапул" и "Съдебни репортажи". По думите му "този кръг си позволява в своите медии преди важни избори в съдебната система да посочва кой е правилният кандидат. Обработва общественото мнение много от рано, настройва общественото мнение срещу определени кандидати, очерня ги, очерня членовете на ВСС, които са го подкрепили", казва още Тодоров по повод проваления конкурс за избор на председател на Софийския апелативен съд.

Тодоров обаче пропуска, че сред бенефициентите на фондация "Америка за България" - е и Асоциацията на прокурорите, спонсирирани са и обвинители, които са работили по знакови разследвания - КТБ, срещу бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, срещу съдия Румяна Ченалова.

По този повод "Дневник" изпрати уточняващи и допълнителни въпроси на Тодоров още в деня на интервюто пред Би Ти Ви - понеделник, четвърти май. Той поиска да отговори писменно, но до петък отговор нямаше.

Малко предистория - Ясен Тодоров е член на съвета от парламентарната квота, номиниран от "Атака". Преди това той е бил инспектор в Инспектората към ВСС, избран там след издигането му от Български народен съюз. През останалото време Тодоров е бил следовател. Името на Тодоров фигурира в доклад на бившия главен прокурор Никола Филчев за корупцията, писа преди време "Капитал". Тодоров казва, че срещу него никога не е имало разследване, а името му е било сложено там, като отмъщение заради проведени от него акции и по поръчка на Филчев. Наскоро името на Тодоров се спомена и покрай скандала с хванатия да преписва на изпита за младши прокурори кандидат - Тодор Караиванов. Оказа се, че той е бивш приятел на дъщерята на Тодоров - Теодора (която от края на март пък работи в пресцентъра на прокуратурата). 

Ето въпросите, на които Тодоров не пожела да отговори. Пред "Дневник" той само заяви, че обективността налага да задаваме въпроси за професионалните биографии и на други хора, като уточни че няма предвид членове на ВСС:

В интервю в понеделник сутрин пред Би Ти Ви заявявате, че задкулисието идва от една фондация, която финансира медии и неправителствени организации. Изброявате - БИПИ и Съюза на съдиите, но сред бенефициентите на Америка за България - е и Асоциацията на прокурорите. 

"Ще ви кажа къде според мен има задкулисие. Именно къде според мен е задкулисието. Ще ви кажа само факти. Има една фондация, която щедро финансира медии и неправителствени организации."

Да разбираме ли от думите ви, че Асоциацията на прокурорите също е част от задкулисието? 

Прилагам и списък на прокурори, работели и работещи по знаковите разследвания, които също са бенефициенти на фондацията.

 Евгени Стоянов, Софийска районна прокуратура - наблюдава делото КТБ
 Павел Панов, говорител на градска прокуратура
 Стефан Милев, зам.-районен прокурор на София
 Данаил Шостак, наблюдаващ прокурор по делото Ченалова и делото срещу   русенския съдия
Николай Попов – заместник районен прокурор на София
Георги Мойсев, Софийска районна прокуратура - наблюдава делата срещу Цветанов, Емил Милев-Крокодила

Те също ли според вас са от това задкулисие? Ако не - на какъв принцип посочвате кой е част от задкулисието?
 
Говорите за политическа зависимост (бел. ред. един от аргументите, които Тодоров сподели след гласуването при избора на председател на Софийския апелативен съд срещу Нели Куцкова беше, че тя е политически ангажирана, защото е била заместник - министър на правосъдието) - вие сте два пъти номиниран от политически партии. Политически независим ли сте? Ако не - моля опишете кой, кога и по какъв начин ви покани за кандидат за член на ИВСС и ВСС.

Разкажете повече за вашата работа като съдебен инспектор - кои порочни практики бяха пресечени благодарение на вашите лични действие (за кои магистрати сте изготвили предложения за налагането на дисциплинарни наказания, какви наказания са наложени и потвърдени ли са те от Върховния административен съд ВАС)?

Разкажете повече за вашата работа като следовател. Изброите ключови следствени дела, по които сте водили разследването и които са завършили с внасянето на обвинителни актове - срещу кои лица и как са завършили тези дела (наложени присъди, извършени престъпления)?

 
31
До предния
|
нерегистриран
12 май 2015, 00:34
9
0
Същия дето финансира и Асоциацията на прокурорите.
30
R
|
нерегистриран
11 май 2015, 21:32
7
-10
Кой финансира съюза на съдиите?
29
Какво е псевдо-?
|
нерегистриран
11 май 2015, 20:43
10
-13
Съюзът на псевдо - съдиите в България
28
ха ха ха
|
нерегистриран
11 май 2015, 20:34
13
-11
Нели неизбрана - голяма драма! Инвестията отвъд океана, отиде бадава.
27
на 21
|
нерегистриран
11 май 2015, 19:18
18
-6
Ясене, кажи си, мама. Какво те мъчи повече - че показват кирливите ризи, или че някой дава пари, ти не получаваш. Шапка свалям на тези, дето не дават пари, за да се уредят, а влагат средства в идеи. Логично, че не го разбираш, ако даваш само срещу плащане...
26
|
нерегистриран
11 май 2015, 17:31
30
-6
"Правен свят", разкажете за децата на ВСС - синове, дъщери и бъдещи и настоящи зетьове и снахи с изключителни постижения в правния свят. Ще се радваме да чуем от вас истината за тези успели млади хора.
25
чакаме отговор
|
нерегистриран
11 май 2015, 16:29
36
-7

нерегистриран


11 май 2015, 11:57
"Извинявйате, но може ли да кажете кога и как дъщерята на Ясен Тодоров спечели конкурса за поста, който заема в пресцентъра на прокуратурата? Защото информация за такъв конкурс - няма. Май-май всичко е станало по втория начин..."
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно