Отворено писмо на водещи юристи:
Някои решения на ВСС оставят впечатление за откровен произвол
С поведението си мнозинството в съвета показва грубо неуважение към достойнството на магистратите, твърдят адвокати и правозащитници
Някои решения на ВСС оставят впечатление за откровен произвол

Някои решения на Висшия съдебен съвет (ВСС) оставят впечатлението за откровен произвол. Това заявяват 28 водещи юристи в отворено писмо до съвета, в което изразяват възмущение от кадровата политика на ВСС.

Сред подписалите отвореното писмо са проф. дюн Ангел Калайджиев, доскорошният съдия в Европейския съд за правата на човека Здравка Калайджиева, проф. д-р Нели Огнянова, доц. д-р Светла Маргаритова, доц.д-р Кристиан Таков, водещите адвокати Даниела Доковска, Кина Чутуркова, Ина Лулчева, Георги Атанасов, Иванка Вандова, Емилия Недева, Ели Христова, както и юристи от неправителствения сектор  - Иванка Иванова, Биляна Гяурова-Вегертседер, Мария Йорданова, Надя Шабани (виж пълния списък в прикачения файл).

"Изразяваме своето възмущение от задълбочаващата се криза в кадровата политика на Висшия съдебен съвет и категорично несъгласие с трайната практика на съвета да проваля процедури за назначаване на магистрати или избор на административни ръководители и да не дава разумни мотиви за действията си", пишат юристите.

Макар да не го заявяват изрично, става ясно, че позицията им е провокирана от проваления избор на председател на Софийския апелативен съд.

В отвореното си писмо юристите напомнят, че "законът изисква от ВСС да създава условия за ефективна организация и управление на съдебната система чрез избор на нейните кадри и административни ръководители в съответствие с посочени в закона конкретни критерии". "Членовете на Висшия съдебен съвет не могат да се "въздържат" от вземането на кадровите решения, за които са избрани, нито да ги постановяват по лични или политически съображения извън посочените в закона или дори в противоречие с тези изисквания", пише в писмото, в което се казва: "Такива решения оставят впечатлението за откровен произвол".

"С поведението си мнозинството от членовете на съвета показват грубо неуважение към достойнството на нашите колеги – съдии, прокурори и следователи, както и незачитане на буквата и духа на закона и Конституцията", заключават авторите на писмото.

Ден по-рано Съюзът на съдиите реагира остро срещу неизбирането без никакви мотиви на съдия Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд и за опита за разправа със съдия Красимир Мазгалов. От ССБ заявиха, че ще сезират Международната съдийска асоциация, Европейската асоциации на съдиите и МЕДЕЛ – Европейски магистрати за демокрация и свобода. Съюзът на съдиите определи тези две решения на ВСС като абсолютно неприемливи и задкулисни. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
47
очевидец
|
нерегистриран
18 май 2015, 14:21
2
0
Произволът в решенията на ВСС не е от вчера и от днес, а още от създаванто на този орган. Само, че преди нямаше такова огласяване, както е сега. Ако някои се направи труда да проучи решенията на ВСС оп кадрови въпроси от последните 25 години ще установи колко много свестни и читави магистрати са спачкани и колко проблемни са протежирани и издигнати.
46
ха-ха-ха
|
нерегистриран
13 май 2015, 13:23
7
-1
До 45-тия: Анонимното коментиране може и да не е ефикасно, но анонимното ГЛАСУВАНЕ е много ефикасно! И напълно професионално и удовлетворително в случая с твойта приятелка Куцкова.
45
|
нерегистриран
13 май 2015, 11:59
4
-11
До коментар [#43] от "до ВИЛИ":

Какво има да обяснявате? Вземете и се кандидатирайте. Куцкова беше единствената кандидатура, а критици тук много. Господа, издигнете кандидатурите си или на свои колеги, които смятате за достойни, и така се борете срещу Куцкова. Анонимното критикуване може би задоволява някакви ваши вътрешни потребности но е неефикасно и не говори за професионализъм.
44
Езоп
|
нерегистриран
13 май 2015, 11:13
11
0
До коментар [#37] от "18 до ЕЗОП": Уважаеми колега, сложих ви плюс, защото напълно съм съгласен с това ваше мнение. Случаят с колегата Мазгалов, както го описвате, е пряка последица от липсата на ефективни, разбирайте законови, мерки за контрол на решенията на ВСС. Това пък е така, защото ВСС се оформя пак от тези политици като политически орган с изпълнителни функции чрез политическите квоти в него и създадени лобита. По този начин всеки магистрат е зависим от интереса на някой политик. Затова съм против сегашните "реформи" на управляващите. Ако се загледате в проектите им ще видите, че особено в прокуратурата се увеличава процента на квотата на НС. Приказките, че системата щяла да се капсулира без политическите квоти, каквото и да означава това,на мен лично не ми е ясно, са прах в очите на обществото и хляб за журналята. ВСС трябва да се конструира единствено от магистрати, избрани от самите тях чрез общите им събрания по съдебни райони. Ако щете общите събрания да предлагат кандидатите си, а всички магистрати да ги избират на едно общо събрание. Разбира се, по-големите съдебни райони следва да имат повече представители във ВСС. Смятате ли, че политиците някога ще разрешат това? За мен отговорът е никога. ВСС трябва да има законодателна инициатива поне по отношение на бюджета на съдебната власт, за да не става министъра на финансите крокодил. Смятате ли, че политиците ще разрешат това? Отговорът е същият. И изобщо, уважаеми Колега, никоя изпълнителна власт не иска над главата й да виси независима съдебна власт и прави всичко възможно да я овладее. Сегашната "реформа" точно това цели-вместо избраните преди 2-3 години наши да сложим още по-наши. Смятате ли, тогава, че нещо ще се промени?

43
до ВИЛИ
|
нерегистриран
13 май 2015, 11:08
8
-2
Вили, абсолютно си права! Кажи как да го обясним на госпожа Куцкова? Ами тя не е ли на всяка манджа мерудия и на всяко гърне похлупак? Все тя да е начело, все тя да дава акъл на всички и за всичко! Все тя да решава кой за какво става! Впила се е като кърлеж в тази си роля и не разбира, че вече не е само смешна, но и жалка с никому ненужните си самомнения! Не знаем дали е само от алчност и жажда за слава или изпълнява и поръчки, но отдавна е пресолила всяка манджа! Няма голям скандал в съдебната система от поне 20 години, който да не е свързан по някакъв начин с нейни изяви! И все тя е права, все другите са криви! С тези си мании провали изявите на много свестни колежки и колеги, които досега да бяха допринесли много повече за утвърждаване авторитета на съдебната система! Все пак - КОЙ стои зад нея? Това трябва да бъде въпроса!
42
водещите???? адвокати?! протестират!!! срещу ВСС!?!?!
|
нерегистриран
13 май 2015, 10:56
12
0
Тези "водещи" адвокати защо не протестират СРЕЩУ АДВОКАТИТЕ ВЪВ ВСС? Защо не вземат мерки срещу адвокатите във ВСС по Закона за адвокатурата? Но преди това нека да кажат ЗАЩО не си направят едно нормално общо събрание на Адвокатурата и първо там да си сложат ред? А, и никой не иска тези "водещи" адвокати да ни разясняват предложението за изменение на Закона за адвокатурата! Защото е очевидно, че всеки се бърка там, където не му е работата! А № 40 и останалите дето употребяват думата "ЛЪЖА" като контрапункт на думата "Кучкова", нека си спомнят времето, когато и тя беше член на ВСС и колко свестни магистрати бяха шкартирани точно с нейните лъжи! Сега лъжите й се връщат обратно и тя си знае много добре, че е напълно заслужено! Не е ясно защо останалите плачат на чуждо гробище?
41
Vili-123
|
нерегистриран
13 май 2015, 10:51
6
0
Очевидно е, че тъкмо тези "водещи" юристи ни докараха до това да сме водеща нация в правосъдието в Евросъюза. Не е ли време да обновим техните имена и личности с други, а...Нека навлязат нови хора с нови идеи и различно мислене.Ние можем да го направим.Очевидно сме И ДЛЪЖНИ.Необходимо е само заедно да решим това и да го сторим.Нека да спрем да се концентрираме върху старото - то е минало...

40
|
нерегистриран
13 май 2015, 10:24
5
-4
Тъй де, само дето на обсъждането всички бяха единодушни, ЧЕ Е ПОДХОДЯЩА ЗА ТАЗИ ДЛЪЖНОСТ. Така че думата "лъжа" е подходяща
39
Във връзка с к.38
|
нерегистриран
13 май 2015, 10:20
11
-2
Според съдия В.Иванова членовете на ВСС не са избрали Н.Куцкова за председател на САС, значи ЛЪЖАТ! Тя много добре знае,че даден съдия може да бъде професионалист , и то отличен такъв, да има много голям опит, но да не е подходящ за административна длъжност. Да не говорим,че по принцип много добрите професионалисти не винаги са отлични, та дори и добри, ръководители. Да, ама Иванова казва императивно: Или я избирате, или лъжете! И не само това: ще се вдигнат онези от ССБ, ще започнат да уведомяват съсловните съдийски организации на Европа и ООН, та да разберат членовете на ВСС ,че или ще избират когото посочат от ръководството на ССБ и протестърите (ама те в повечето случаи май че съвпадат), или се разтуря ВСС! Чакайте бе, защо смятате ,че ССБ е Меката на българската съдийска мисъл? Спрете се малко, иначе вредите и на себе си! Тя каква излезе: "Станете вие, та да седнем ние!"
38
Започна се! Боят настана...
|
нерегистриран
13 май 2015, 10:11
5
-1
В-к Blitz.bg, днешният брой, статия : „Съдийка: Разправата на ВСС с Красимир Мазгалов е сигнал към другите да си мълчат”. Съдийката е Весислава Иванова… Подзаглавие „Членове на съвета излъгаха при гласуването за Нели Куцкова, смята Велислава Иванова”:
„Разправата със съдия Красимир Мазгалов е сигнал към другите да си мълчат. Това обяви пред bTV съдия Весислава Иванова, която беше поканена да коментира последните решения на ВСС. „Преди гласуването на Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд има само позитивни изказвания от 12 души. При гласуването „за” казват 9, което не е достатъчно, за да бъде избрана. Това означава, че членовете на ВСС ЛЪЖАТ. Това не могат да бъдат хора с морални и нравствени качества”, каза Иванова.Тя каза, че случаят с Красимир Мазгалов е повече от фрапиращ начин за саморазправа. „Реално колегата щеше да бъде уволнен, след като без мотиви и без доводи му бе отказан атестат за несменяемост. Ако това бе станало, това означаваше, че той щеше да бъде махнат от системата. Едно е да не избереш шеф на съд, а съвсем друго е да кажеш на този човек, че си отива от системата. Това е начин за наказание на човек, който ясно и публично каза за проблемите на СГС. Преди това колегата не е влизал в полезрението на ВСС. Реално това е сигнал към другите съдии да си мълчат”, добави магистратът.
Съдия Весислава Иванова каза още, че е добре да се помисли да бъде намален мандатът на ВСС. „Мандатът като член на ВСС е 5 години, в които не можеш да си съдия. Това е много време. Надали аз някога ще проява афинитет към ВСС, защото не искам 5 години да спра да се занимавам с това, което правя”, каза още тя (ама пък някой ще поиска да избере за член на ВСС такова шило, нали – б.м.).
ССБ обяви в понеделник намерението си да сезира три международни съдийски организации за последните "задкулисни" и "абсолютно неприемливи" кадрови решения на Висшия съдебен съвет (ВСС). В отговорено писмо съдийският съюз остро критикува решението на ВСС да не избере без никакви мотиви Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд и опита за саморазправа със съдия Красимир Мазгалов на 30 април.”
В раздела „Още по темата” към същата статия: „Нели Куцкова се жалва от ВСС”. Ами не са я избрали, как смеят да сторят това тези от ВСС с човек от тройката Куцкова-Тодорова-В.Иванова?! Язък бе, мама му стара, тц, тц… Сега ще видят кон боб яде ли !!!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно