Изборите в софийската адвокатура - най-вероятно догодина
Върховният касационен съд ще изяснява колко всъщност са членовете на ръководните органи на САК
Изборите в софийската адвокатура - най-вероятно догодина

Адвокат Райна Аврамова- Еланджиева и адвокат Тодор Филипов.

Софийската адвокатура ще избира новото си ръководство най-рано в края на годината, а по-вероятно догодина - заедно с редовното си общо събрание през януари. Това развитие се очерта днес на първото заседание на Върховния касационен съд (ВКС) по делото на адвокат Райна Аврамова - Еланджиева, срещу мълчалив отказ на Висшия адвокатски съвет (ВАдС), свързан с изборите в Софийската адвокатска колегия (САК).

Вотът за ръководство на САК се проведе на Общо събрание на колегията на 24 януари и 1 февруари 2015 г. На балотаж за председател беше избран адвокат Ивайло Данов, но изборът за всички ръководни органи беше обжалван и на 20 февруари 2015 г. ВАдС го отмени. Така начело на столичната адвокатура остана председателят ѝ с изтекъл мандат Петър Китанов и се очакваше, че до два месеца ще бъде насрочено ново гласуване.

Един от адвокатите, подали жалба до Висшия адвокатски съвет, довела до отмяната на избора, обаче сезира ВКС. Адвокат Райна Аврамова - Еланджиева оспорва мълчалив отказ на ВАдС, който според нея не се е произнесъл по важен пункт в жалбата ѝ.

Тя твърди, че едно от самостоятелните основания за отмяна на резултатите от вота, които тя и Петър Китанов сочат в общата им жалба до ВАдС, е оставено без отговор от висшия орган на адвокатурата.

"Съгласно чл. 82 т.5 ЗА Общото събрание взема решение Адвокатският съвет да се състои от 15 членове, председател и шестима резервни членове или общо 22 членове. Избирателната комисия обаче обявява, че се гласува за 14 членове и 6 резервни. Така тя променя на своя глава решение на Общото събрание", твърди адвокат Еланджиева.

В жалбата си до ВКС тя сочи, че същата грешка е допусната и при гласуването за Контролен съвет. "Общото събрание взема решение да се увеличи броят на членовете на Контролния съвет от 5 на 7, вместо това Избирателната комисия обявява, че ще се гласува за 5 членове и 2 резервни", обяснява Еланджиева.

Според нея, ако ВКС не изчисти този въпрос, има риск и при следващия избор за  ръководство на софийската колегия отново да не бъде изпълнено решението на общото ѝ събрание за броя на членовете на органите.

"Обжалването не е самоцел. Ако се харчат пари на колегията за избори, нека да се проведат законосъбразно", обясни адвокат Еланджиева пред "Правен свят".

А адвокатът Тодор Филипов, който я представлява пред ВКС, допълни: "Получава се парадокс - на 24 февруари Общото събрание на САК определя с решение броя на членовете на отделните органи, а избирателната комисия в грубо нарушение на закона подменя вота на софийските адвокати и всъщност дописва самия закон. В бюлетината е записано, че се гласува за 5 редовни и 2 резервни членове на Контролния съвет, а Законът за адвокатурата въобще не предвижда наличието на резервни членове в Контролния съвет".

Днес състав на ВКС с председател Стоил Сотиров и членове Веселка Илиева и Зоя Атанасова заседава по делото, но беше принуден да го отложи. Адвокат Еланджиева и адвокат Филипов настояха съдът да задължи ВАдС да предостави официален заверен препис от протокола на Общото събрание от 24 януари. Той е необходим, за да се установи какъв е броят на членовете на органите на САК, гласуван от събранието.

Съдът уважи искането и председателят на състава Стоил Сотиров предложи следващото заседание да бъде насрочено за 15 юни. Адвокат Еланджиева обаче посочи, че ще пътува в чужбина и има здравословни проблеми и така беше определена и втора дата - 14 септември, а 15 юни остана за резерва, ако все пак до тогава ВАдС предостави протокола и страните не са възпрепятствани да се явят.

На заседанието обаче стана ясно, че е по-вероятно делото се гледа на 14 септември. Ако приключи с това заседание, решението ще излезе най-рано през октомври или ноември. От датата на произнасянето на ВКС започва да тече двумесечен срок, в рамките на който трябва да бъде насрочен нов избор. Законът за адвокатурата (чл.109) не допуска по-голямо забавяне. Според адвокати обаче ще е нецелесъобразно колегията да се събира през декември, за да гласува за ново ръководство, а след това и в края на януари 2016 г. за редовно общо събрание.

На днешното заседание не се яви представител на Висшия адвокатски съвет. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
20
Мария Недева
|
нерегистриран
04 февруари 2019, 12:08
1
0
До коментар [#18] от "Един от САК":
Колеги, цялото предаване "Резонанс" излъчено на 24.05.2015 год. относно обжалване избора на Органи на САК можете да гледате онлайн в youtube на линк

http://youtu.be/FmbEWURgGIk

и какво, да гледаме глупостите на Аврамова? няма ка кда стане. всички я познават каква е...
19
Наблюдател
|
нерегистриран
27 май 2017, 18:59
0
0
На косъм Пороминска получава място като резервен член на адвокатския съвет. В него, освен Данов, влизат Христо Христов, Светлана Байчева, Александър Машев, Лидия Дикова, Александър Андреев, Борислав Вълчев, Пейчо Пейчев, Богдан Петров, Златка Стефанова, Стефан Марчев, Мария Вълканова, Чавдар Тончев и Динела Велкова. Всички те са от листата на Данов и са представители на различни поколения в адвокатурата т.е. в съвета влизат както по-млади юристи, така и такива с голям опит.
За резервни членове на съвета, освен Пороминска, са избрани Десислава Миразчийска, Катерина Кондакчиева, Жанет Желязкова-Трунгова, Георги Леков, Ваня Траянова, Наталия Илиева, Васил Киров, Лили Лозанова, Детелина Попова, Любомир Владикин и Георги Вълчанов.
Светозар Златанов пък ще е новият председател на Дисциплинарния съд. Той получи 909 гласа и победи Пламен Ангелов, когото подкрепиха 651 адвокати.
Ивайло Данов печели за втори път изборите за председател на САК. Миналата година той победи на балотаж Владислав Янев, който този път не достигна до втория тур. Изборите през 2015 г. обаче бяха касирани от Висшия адвокатски съвет заради множество нередности и проблеми в организацията на вота.
Тази година в изборите за ново ръководство на САК се включиха 1844 адвокати, като 1077 от тях дойдоха лично до урните, за да гласуват.
Румен Антимов е избран за председател на колегията в Кюстендил с 10 гласа преднина пред опонента си Емил Велинов. Почти всички адвокати в града са дали гласа си при избора на ново ръководство на колегията. От 221 вписани в Кюстендил във вота са участвали 201.
Георги Добрев е новият председател на адвокатската колегия в Пазарджик. Досега той беше неин секретар. На балотажа той получи 126 гласа, а конкурентът му Тако Ангелов – 92.
18
Един от САК
|
нерегистриран
25 май 2015, 11:18
2
0
Колеги, цялото предаване "Резонанс" излъчено на 24.05.2015 год. относно обжалване избора на Органи на САК можете да гледате онлайн в youtube на линк

http://youtu.be/FmbEWURgGIk
17
адв. Райна Аврамова-Еланджиева
|
нерегистриран
24 май 2015, 21:11
3
-3
Уважаеми колеги, предоставям на Вашето внимание факти по обжалване изборът на органи на Софийска адвокатска колегия.
https://m.youtube.com/watch?v=FmbEWURgGIk
16
Един от САК
|
нерегистриран
22 май 2015, 20:26
3
-3
Уважаеми колеги, нека загърбим личната си неприязън и се обединим за провеждане на легитимни и законни избори за органи. Нека покажем на обществото, че адвокатската колегия е еталон. Нека не бързаме да съдим тези, които макар и малцина се борят за всички нас, иначе отново няма да имаме доверие в новоизбраните от нас самите органи на Колегията, и пак все от нещо ще сме недоволни. Нямам честта да познавам адв. Аврамова-Еланджиева, защото съм отскоро вписан в Колегията, но се възхищавам от професионализма й граничещ с педантизъм, защото той е насочен към спазването на закона и волята на Всички нас, обективирана на тазгодишното ни общо събрание. Най-лесно и удобно е да се уязвяваме едни други, но не трябва ли всички ние най-упорито да се борим за принципност и законност!
15
един от масовката
|
нерегистриран
22 май 2015, 08:30
1
-3
Тодор Филипов е пиян от сутринта. Него го дундуркат без да е ясно за каква заслуга му се отплащат. Срам за 5000 адвоката от София дето Тодор Филипов е незаменим. Обадете му се по телефона и вижте дали ще ви вдигне телефона, а вие му плащате по 3 500 лева !!!
14
13
|
нерегистриран
19 май 2015, 18:35
4
-3
За да получават заплати по дълго време, да си гласуват допълнителни възнаграждения, да си правят екскурзии до екзотични страни, да си запазят колкото се може по дълго сегашното статукво , в което не се знае ,кой пие ,кой плаща , с глупави жалби и фокуси със всички сили бавят ,целта е тази - бавене колкото може по дълго. Но след като бъдат прогонени , със сигурност ще има ревизия,пълна финансова проврека за времето през което са управлявали колегията.Щателно и до стотинка. Няма съмнение,че всичките до един си отиват,с малки изключения. Каквото и да правят, както и да отлагат и да хитруват с номерцата, "ала адвокати за промяна" със сигурност ще станат , "адвокати за смяна" . Денят ще дойде !
13
Обективен
|
нерегистриран
19 май 2015, 13:41
7
-4
До адв. Ивайло Данов
Адв. Данов, разочарован съм от липсата на джентълменско поведение при преценката на факти...колко жалко...., а може би не... Все пак всички трябва да са наясно с Вашата същност, доколкото за малко да станете Председател на адвокатурата в София! Не, че защитавам "тази" Райна и "този" Филипов, които най-малкото са Ви колеги и заслужават коректен речник, при положение че отстояват принципни положения касателно софийската адвокатура!
12
адв. Ивайло Данов
|
нерегистриран
19 май 2015, 13:04
7
-5
Единствената цел на колегата Китанов е да жали до дупка, за да печели време и да остане максимално дълго на поста си.Той използва за целите си тази Райна и Филипов. Всички те са хора на Ценова. За съжаление Адвокати за промяна също са в тази игра и му помагат на Китанов.
11
Адвокат
|
нерегистриран
19 май 2015, 13:00
6
-2
Ало, правен свят, защо изтрихте коментара ми? Та аз само цитирах 1! Тогава и него трябва да цензурирате!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно