Ген. Киров: Делото срещу мен е политическа поръчка в зародиш
Ген. Киров: Делото срещу мен е политическа поръчка в зародиш

"Политическа поръчка в зародиша си" – така бившият началник на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров определи делото за присвояването на близо 5 млн. лева. Пред Би Ти Ви той обяви, че сумата е по-малка и я е изразходил "целево" – за вербуване на информатори.

"Парите могат да бъдат проследени, но не винаги могат да бъдат начина, който е приет в публичните структури", посочи Киров, цитиран от в. "24 часа" и подчерта, че разузнаването не може да съществува без секретност и конспирация. По думите му до делото въобще не би се стигнало, ако в закона бяха регламентирани оперативно-вербовъчните разходи и тяхното отчитане.

"Аз, за разлика от моите предшественици, се включих лично в оперативната дейност", посочи ген. Киров, като подчерта, че лично е намирал информатори, до които само той има достъп.

Според него началниците на НРС, ДАНС и "Военна информация" трябва да имат пряко участие във вербуването на "източници, приятели на България".

"Аз съм оперативен офицер 40 години в разузнаването, не мога, когато съм станал ръководител, да избягам от своята същност", заяви генералът.

Той подчерта, че НРС по негово време е предоставяла на премиери, президенти и шефове на НС "равна по обем и съдържание информация", като е работела в тясно сътрудничество с Министерство на външните работи.

Като уточни, че не е запознат в детайли с казуса с КТБ, ген. Кирчо Киров коментира, че ситуацията с банката е следена от "заинтересовани разузнавателни служби" и ако Цветан Василев наистина крие тайни за водещи лица в българските политика и бизнес, чуждите разведки може да се опитат да достигнат до тях и така да поставят ред лица в зависимост.

Според ген. Киров, "българската политика е правилна", макар и не винаги достатъчно активна и това показва, че службите работят добре.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
Да бе ДА!
|
нерегистриран
04 юни 2015, 13:44
4
0
Когато сте целите в кафено, все е политическа поръчка! И това да го чуя от коняра на Гоце! Аман от обикновени мошеници представящи се за топразветки! "Суперпрофесионалист" в стил а ла агент Гоце! Дано до га осъдят, поне за честта на пагона и за заздравяване на дисциплината!
1
полк. Владимир Попов
|
нерегистриран
04 юни 2015, 10:05
6
-1
"Аз, за разлика от моите предшественици, се включих лично в оперативната дейност", посочи ген. Киров, като подчерта, че лично е намирал информатори, до които само той има достъп. - точно това негово изказване пряко доказва, че е присвоил парите и обвинението е правилно.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно