Цветанов бил ангажиран с НК в парламента, не дойде във ВКС
Върховният касационен съд решава делото за длъжностно присвояване срещу бившия вътрешен министър
Цветанов бил ангажиран с НК в парламента, не дойде във ВКС

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е ангажиран и е избрал да участва в обсъждането в парламента на предложени от ГЕРБ промени в Наказателния кодекс, заради което за пръв път не присъства лично на второто дело срещу него, което днес бе обявено за решаване от Върховния касационен съд (ВКС).

Това обясни адвокатът му Менко Менков след заседанието на ВКС. Става дума за делото, по което Цветанов беше оправдан на две инстанции за присвояване на на 50 569 лв. в полза на ексшефа на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров.

Според обвинението Цветанов е присвоил парите и за да улесни деянието си е извършил и престъпление по служба. Прокуратурата твърди, че той е допуснал бившият шеф на антимафиотите във Велико Търново да напусне МВР с всички полагащи му се обезщетения, докато срещу антимафиота тече разследване. На Орлин Тодоров е платено дори за престоя му в ареста.

Делото стигна до ВКС след протест на прокуратурата, която поиска от съда да отмени оправдателната присъда и да го върне на Софийския апелативен съд (САС) за ново разглеждане. Според държавното обвинение САС е допуснал процесуални нарушения при анализа и оценката на доказателствата, което е довело до нарушение на материалния закон.

Днес пред ВКС прокуратурата отново изтъкна близките отношения на Цветанов с бившия шеф на антимафиотите Станимир Флоров. Още пред САС обвинението твърдеше, че Цветанов, Флоров и Тодоров, били в "ноторно известни близки приятелски отношения", защото Тодоров бил назначен от Цветанов с личните протекции на Флоров. По този повод апелативните съдии бяха записали, че подобна фактология отсъства от обвинителния акт и прокуратурата не е твърдяла, че в случая е налице посредствено извършителство, нито пък, че има някаква форма на съучастие между Цветанов и Флоров, а връзката между тримата не може да е ноторно известен факт.

Адвокат Менков определи тезата на прокуратурата като нелепа и изначално погрешна. Пред съда той заяви, че в Закона за МВР няма изискване за прекратяване на правомощия на служители при повдигане на обвинения или задържане, а в хода на дисциплинарката срещу Орлин Тодоров, Цветанов дори е инициирал налагане на наказание - "порицание", въпреки че становището на дисциплинарната комисия е било за прекратяване на производството.

Относно сроковете, в които очаква да бъде решено делото, Менков коментира пред журналисти днес, че ВКС е изключително натоварен.

Очаква се решението на ВКС и по т.нар. дело за шестте "Не!!!" срещу Цветанов, чието разглеждане приключи на 17 април. По него бившият вътрешен министър е осъден на две инстанции на 4 години затвор, защото е отказал прилагане на специални разузнавателни средства срещу няколко души, включително и Орлин Тодоров, въпреки че СРС-тата са били разрешени от съд.

Според адвокат Менков липсата на решение след изтеклия двумесечен срок за произнасяне на ВКС, можело да се обясни и с това, че то би било съдбоносно за много бивши вътрешни министри и прокурори, които би трябвало да станат обвиняеми, ако Цветанов бъде признат за виновен.

Междувременно, парламентът отложи разглеждането на общо шест законопроекта за промени в Наказателния кодекс заради искане към тях да бъде присъединен още един, свързан с давността на престъпленията, извършени от комунистическия режим.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
29
НЕВИНЕН
|
нерегистриран
18 юни 2015, 19:43
9
0
Спокоен,че ще го оправдаят УРКО променя НК.
28
|
нерегистриран
18 юни 2015, 17:02
11
0
До коментар 25.Пропуснали сте третата перла в адвокатската корона Марковски -пастора той защитава с божието слово,защото за НК и НПК има вече само бегли спомени. Представям си ги тримата на изпит по наказателно право.Филма тримата от запаса ще бледнее от правните им бисери.
27
|
нерегистриран
18 юни 2015, 16:11
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
26
"Господари на ефира"
|
нерегистриран
18 юни 2015, 16:10
10
0
МегаНагъл!!!
25
|
нерегистриран
18 юни 2015, 15:58
14
0
Правните възмажности на Менко/Не осъждайте този,защото ще трябва да съдите после и тези преди него/са толкова атчайващи,че надминават дори безумните изказвания на Дончева във връзка с делото-Ванко-1/ВКС в заседанието си може да наложи по-високо наказание от долния съд/Недай си боже тези да ме защштават.
24
|
нерегистриран
18 юни 2015, 15:38
20
0
До коментар 17.Съдържанието на думата"ЛИЧНОСТ"въобще не кореспондира с този полуидиот,който няма да може да разбере нито смислово,нито правно коментарите за неого,а и въобще не му пука.След,като се подигра публично с бизнесмени,лекари,полицай,цялата съдебна система-без Шуменската и безчет обикновени хора,изявите на ограничения му мозък достигнаха и до осъдителни присъди от Европа в размер на 100000лв за сега,кото всички ние ще платим.Долният селски тарикат подсушвал незаконо половин Бългория притежава компромати от ББ до чистачките във ВКС.Няма логика,ако не е така най-компроментирания в герб да го държат,а вкс да се чуди,как най тихичко да върне делото с двете осъдителни присъди на долните инстанцийй.
23
за кого не вървят добре,за правото или за Менко
|
нерегистриран
18 юни 2015, 15:12
10
0
До коментар [#19] от "адвокат":
То ВКС ако се е продал ще е добре само за продалите се
22
Менко Менков не мисли така
|
нерегистриран
18 юни 2015, 15:09
9
-1
До коментар [#1] от "адвокат":

Ами надай се на справедливост и морал,но те са само ако си Цветан/Цветанов,Василев и пр./
21
********
|
нерегистриран
18 юни 2015, 14:37
5
-1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
20
а ама не осъден е
|
нерегистриран
18 юни 2015, 14:30
9
0
До коментар [#13] от "адв. Цветан Менков":

Даже ефективно
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно