Обновена  10 юли 08:02
Първанов: РБ да не ни притиска за съдебна реформа

"Проектът на министър Иванов за съдебната реформа е слаб, моля да не се опитват да ни изплашат и притискат". Това каза председателят на АБВ Георги Първанов в предаването "Още от деня" по БНТ.

"Чух изявлението на Радан Кънев и го приемам снизходително. АБВ стартира преговорите за съдебната реформа, направи публично обсъждане за ВСС, главният прокурор и др. Всичко, което сме правили е публично. Защо някой се изненадва сега?", попита Първанов. Според него има опасност калпавото виждане и законопроектът на правосъдния министър Христо Иванов да изхабят идеята за съдебната реформа.

"АБВ има 7 пункта промените, по които много отдавна имаме позиции. Те се различават от това, което предлага министър Иванов. При нас няма промяна в Конституцията", поясни председателят на АБВ. Той изрази мнение, че общуването вътре в коалицията не е конструктивно и няма да бъде резултатно.

"Не знам Радан Кънев какво очаква. Нека да оценяваме проектите за реформа по същество", подчерта Георги Първанов и отбеляза:"Бихме подкрепили всяко силно и добро решение. Не бива да разчитат на нашата подкрепа за реформа, освен ако нещо не се промени".

По думите му в момента се предлага конституционна реформа, която не подобрява качеството и не променя нищо. Първанов коментира, че промяната в състава на ВСС, до което се свежда предлаганата реформа, няма да доведе до конструктивна промяна.

"АБВ не са съществена част от кабинета и го поставят на риск. Отказът им да подкрепят съдебната реформа е тежък знак." Това обяви по-рано днес пред bTV лидерът на ДСБ Радан Кънев.

"Съдебната реформа е в основата на съществуването на това правителство. Много компромиси бяха направени от всички партии в управлението, за да се работи в посока правосъдна реформа", каза Радан Кънев.

По думите му тази реформа е в основата на структурирането на кабинета: "Ако съдебната реформа не мине, това означава, че в България трябва да се намери нова форма на управление, която ще може да направи реформата. Отказът на АБВ е тежък за нас. Това тяхно решение противоречи на подписа, който са положили за участие в кабинета. За мен АБВ не са съществена част от кабинета."

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
|
нерегистриран
10 юли 2015, 20:00
0
-1
До коментар [#1] от "":

Че какъв да е? Той може да е само един - Гоце и Гоце.
1
|
нерегистриран
10 юли 2015, 11:23
1
-1
Първанов - Гоце, водедела е ясен: Или си мафиот и поддържаш мафиотизираната съдебна система или искаш законност, справедливост и демокрация!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно