Атанас Семов спечели конкурса за генерален адвокат в СЕС
Комисията предлага кандидатът да бъде проверен за съпричастност към Държавна сигурност. Oт МП обявиха, че предстои провеждането на допълнителни консултации
Атанас Семов спечели конкурса за генерален адвокат в СЕС

Доц. д.ю.н. Атанас Семов спечели конкурса за първия български кандидат за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз.

Той е получил най-висока оценка - 5,20, от изпитната комисия с председател доц. д-р Кристиан Таков и членове проф. Жан-Пол Жаке, проф. д-р Габриела Белова – Ганева, Геника Михайлова и Драгомир Йорданов. Най-високо знанията и подготовката на Семов е оценила съдия Михайлова – с 5.75, проф. Белова-Ганева му е писала 5.25, а останалите членове на комисията – 5.00.

Само с 10 стотни след Атанас Семов е останал Димитър Стефанов – началник отдел в Съда на ЕС. Стефанов също е бил оценен с 5.75 от съдия Михайлова, а председателят на комисията Кристиан Таков му е писал 5.50. Проф. Белова-Ганева му е дала 5.00, Драгомир Йорданов - 4.75, а най-ниската му оценка идва от проф. Жаке – 4.50. 

Дали Семов ще бъде предложен за генерален адвокат зависи от министрите на правосъдието и външните работи Христо Иванов и Даниел Митов, които трябва да внесат кандидатурата му в Министерския съвет. След това Семов трябва да получи общото съгласие на правителствата на държавите-членки. 

От Министерството на правосъдието заявиха следното: "С оглед на високия статус и отговорностите на генералния адвокат, както и предвид на това, че никой от кандидатите в конкурса не е постигнал отличен резултат и не се откроява категорично спрямо останалите, предстои провеждането на допълнителни консултации преди приемането на окончателно решение"

В протокола си изпитната комисия предлага на двамата министри "да инициират предварителна проверка за установяване на принадлежността на предлагания кандидат към органите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия (доколкото това е допустимо)".

"Длъжността на генералния адвокат в СЕС е публична по смисъла на чл. 3, ал. 1, т. 28 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към органите държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Установяването на принадлежността на кандидата към тези органи не следва пряко от същия закон, но е възможност, с която двамата министри разполагат (чл. 26 и чл. 27 от Закона). Чл. 253 от Договора за функционирането на Европейския съюз изисква при заемането на длъжността на генералния адвокат в СЕС да бъдат представени всички гаранции за независимост", пишат Таков, Жаке, Ганева, Михайлова и Йорданов в доклада си.

Самият Семов дава гаранции за независимостта си в мотивационното си писмо. "Осмелявам се да твърдя, че в миналото ми няма факти, които биха могли да се разглеждат като неприемливи, компрометиращи или предполагащи каквато и да е било зависимост (на материална, политическа, религиозна, сексуална или друга основа). Настоящата ми дейност също не предполага зависимост, а ако бъда назначен, ще преустановя, както се изисква всички несъвместими функции. Не притежавам стопански юридически лица, нямам непогасени заеми или публични задължения, не притежавам акции и облигации, имам документирани доходи и доказуеми спестявания. Не членувам в политическа партия, в незаконни или тайни общества", заявява той.

На финала в изложението си той коментира лаконично и факта, че беше заместник на Яне Янев в "Ред, законност и справедливост". Семов беше и кандидат за президент от името на партията на изборите през 2011 г. "Смея да се надявам, че моята краткосрочна политическа дейност също не следва да се разглежда като пречка, доколкото немалко от членовете на Съда преди назначаването си имат богата политическа кариера", пише той.

Атанас Семов има над 17 години юридически стаж. Завършил е магистърска степен по Право на ЕС в най-старото училище по европейско право – Европейският университетски център в Нанси. От 1999 г. е щатен преподавател по право на ЕС в СУ "Св. Климент Охридски".

През 2007 г. Атанас Семов стана първият в България доктор по европейско право.

През 2006 г. беше инициатор за създаването на Международната магистърска програма по Право на ЕС на СУ и Европейския университетски център в Нанси, която ръководи. Семов е директор на Института по Европейско право. От 2011 г. е зам.-председател на Българската асоциация по международно право.

През 2012 г. получава от Европейската комисия Катедра "Жан Моне" на ЕС.

Ето как самият Семов вижда слабостите си на новия пост: "Моята навярно най-съществена слабост е липсата на практически опит в правораздаването. Това, разбира се, е важно, не го подценявам и сериозно обмислям как да го преодолея, ако бъда назначен за генерален адвокат. Позволявам си обаче да смятам тази слабост за преодолима, включително предвид утвърдената в 60-годишната история на люксембургския съд тенденция да се назначават множество представители на доктрината".

"Давам си сметка също така, че някои колеги могат да счетат, че съм относително млад за подобна отговорна функция", пише още Семов, но привежда серия от примери за съдии и генерални адвокати и заключава, че неговите 45 години са и предимство.  

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
120
е как да има решение ????
|
нерегистриран
28 юли 2015, 22:14
5
-3
Ако има малко разум останал няма как да бъде предложен Семов! Tой си изрецитира заучените въпроси, но това е всичко. Hяма как човек с такъв морал да бъде предложен!
119
Да, ама НЕ-Е-Е-Е-Е!
|
нерегистриран
27 юли 2015, 18:23
6
-2
Министерството на правосъдието се скъсва да върши глупост след глупост. Такава пошлост, некомпетентност, нагласеност на конкурса и профанизация за издигането на кандидатурата на генерален адвокат в СЕС Е ТРУДНО ДА СИ ПРЕДСТАВИ И НАЙ-РАЗВИНТЕНАТА ФАНТАЗИЯ на един нормален човек! МП проведе конкурс за определени хора и един от пуснатите набелязани състезателни коне ще бъде предложен на МС. МС пък ще скрепи очевадно нагласения конкурс и предложението на определения още преди започването на конкурса кандидат с нарочно решение. А после ще ръкопляскаме на резултатите пред Комитета 255. Бай Сове се е наточил и чака със сатъра... А после пък през октомври месец България още няма да има генерален адвокат. Такива ми ти работи! Предизвестен провал. Но на кой ли му пука. Важното е да е нашият човек! Да, ама НЕ-Е-Е-Е-Е!
118
???
|
нерегистриран
27 юли 2015, 15:36
3
0
А дали две седмици след провеждането на "конкурса" МП вече има яснота по въпроса КОЙ ще е Генералния адвокат на България??? Че то вече няма време !
117
************
|
нерегистриран
23 юли 2015, 22:02
2
-1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
116
*********************
|
нерегистриран
19 юли 2015, 10:56
2
-3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
115
едва ли
|
нерегистриран
18 юли 2015, 17:05
10
-7
До коментар [#106] от "Семов няма да мине Комитета 255":
Много вероятно е Комитетът 255 да не одобри Семов, което за пореден път ще изложи България,по следните причини:
1. Комисията беше съставена от негови близки колеги и приятели (Христев, Жаке, Др. Йорданов и Белова), което компрометира изначало конкурса
2. Оценката му е ниска
3. Има съмнения за неговите нравствени качества и независимост, като се имат предвид връзките му с подземния свят (Алексей Петров)
4. Знанията му по ПЕС са повече от повърхностни.
Всичко това няма как да не стигне до Комитета 255.
При това положение, единственият изход е да се приеме, че конкурсът е неуспешен и МС да излъчи кандидат с безспорни качества и практически опит.

Семов ще мине комитета 100%. има бърза и логична мисъл,дълбоки познания,силно научно cv,силно европейско cv/дори и титлата - жан моне,която ЕК дава е достатъчен атестат, без да говорим за факта,че преподава в редица френски университети,главен редактор на световния журнал по ядрено право и т.н./. Говори 4 езика. силен обществен профил. познат е в европейската юриспруденция.Всъщност единственият български учен в материята познат там... Комитета ще го одобри директно,защото на Запад оценяват качествата,без да пъплят от злоба като нас тук...
114
такива като Вас дето се чудят дали да бъдат политици или юристи
|
нерегистриран
17 юли 2015, 23:59
7
-3
Вие не се грижете за българските професионалисти, които трябва да заемат мястото си на европейската сцена и в европейските институции. Стойностните и почтените отдавна са го направили, а такива като Вас дето се чудят дали да бъдат политици или юристи могат да заемат тези места само по втория начин чрез нагласени в България конкурси.
113
Боже чуйте го само какви ги говори
|
нерегистриран
17 юли 2015, 23:53
6
-1
Боже чуйте го само какви ги говори."Много опасно е усещането, че интелектът, знанията и моженето не са критерий за успех в българското общество". Ами като знаеше и можеше толкова, защо асистентът ти Христев сложи приятелите ти в изпитната комисия, благодарение на които „спечели” конкурса ? Защо тези приятели не си направиха отвод? С тези си действия ти самият създаваш това усещане за обреченост и предопределеност.
112
|
нерегистриран
17 юли 2015, 20:34
3
-2
Бях там и ВИДЯХ с очите си. И точно защото видях,написах. И кое по точно е измислено и не е истина?
111
|
Emanuela
17 юли 2015, 19:37
5
-4
До коментар [#110] от "до Емануела":
Ако прочетеш внимателно коментарите ще видиш, че никой не оспорва, че г-н Семов се представи добре.
Оспорва се:
1. Фактът, че в комисията имаше хора, с които той от дълги години е в приятелски и професионални отношения и че почтеността и безпристрастността изискваше те да си направят ОТВОД . Не ми излизай тук с номера, че човек като работи в тази област толкова години неизбежно има познати. То другите кандидати също имат познати специалисти по ПЕС, но те не бяха поканени в изпитната комисия. Видяхме също, че комисията НЕ зададе нито един допълнителен въпрос на Семов, докато другите сериозни кандидати не бяха пощадени. То по принцип е хубаво да се пита, но не и ако целта е да се намерят няколко стотни разлика с въпроси от рода на знаете ли еди кое си дело – супер странично и неважно. То е все едно да се пита изброите поименно жертвите в Балканската война.
2. Фактът, че дългогодишният асистент на Семов, Христо Христев, организира конкурса – видяхме го как слушаше в слушалките превода на френски, когато говореше Семов, за да се убеди, че всичко е добре преведено, а на другите кандидати не слушаше или поне не на всички, а само пуфтеше и правеше физиономии. Видяхме го и как всяка свободно минута шепнеше нещо в ухото на Жаке.
3. Можем да изредим и 3, 4, 5 и т.н., но няма нужда, първите две стигат, за да се компрометира конкурса и да има основателни съмнения, че е нагласен предварително.
Впрочем видяхме също как ти си гукаше сладко, сладко със Семов. Не сме много хора, знем се. Няма лошо, всеки има приятели, но е очевидно, че си пристрастна и не виждаш или се правиш, че не виждаш очевидното. Аки ти лично беше кандидат в такъв един конкурс друга песен щеше да пееш.
Този коментар ме разсмива и ме натъжава. Разсмива ме с това, че явно може да се измислят всякакви неща, без човек да ги е видял и без да са истина! Натъжава ме с това, че българската поговорка „Храни куче да те лае” се оказа вярна… И жалкото е, че се убеждавам, че наистина цялата тази дискусия е организирана!!!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно