Обновена  17 юли 08:13
Антикорупционният закон на Кунева подкрепен от три комисии в НС
Три парламентарни комисии - по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, по бюджет и финанси, и за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика подкрепиха законопроекта за предотвратяване на корупцията сред лицата заемащи висши публични длъжности, след като вчера текстът беше подкрепен и от водещата правна комисия.

Законът е внесен от Министерски съвет по предложение на вицепремиера и лидер на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева.

Резултатите в регионалната комисия бяха 9 "за", трима въздържали се, нула против, в бюджетна - 12 "за", трима въздържали се и нула против, а комисията по борба с корупцията - 7 "за", трима въздържали се и нула против.

Меглена Кунева изрази готовност да обсъди с депутатите между първо и второ четене повече възможности за парламентарен контрол върху Националното бюро за предотвратяване на корупцията, което ще бъде създадено със закона и което ще проверява имуществените декларации на хората на висши държавни длъжности и евентуално да установява конфликт на интереси.

Този закон има за задача превенция, но не беззъба превенция, категорична беше Кунева, която на няколко пъти призова депутатите да не смекчават текста. Тя увери още, че така написан законът може да се прилага с цялата му смелост и никой да не си позволява да влиза в конфликт на интереси.

Най-големи дискусии имаше за възможността проверки на имуществото да се правят и по анонимни сигнали. Кунева и депутатите от РБ бяха категорични, че те трябва да останат. Съпредседателят на РБ Радан Кънев по време на заседанието на комисията по борба с корупцията коментира, че Бълария обществото системно е залято през медиите от отровни анонимни сигнали, но досега няма механизми за разглеждане на добросъвестни сигнали.

Сигнали от онези хора, които се страхуват за себе си, за бизнеса си, за семействата си, ако анонимността им бъде разкрита, посочи Кънев.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
|
нерегистриран
19 юли 2015, 18:37
1
0
За корумпираните магистрати трябва специален антикорупционен закон, промени в наказателния закон и приравняване на престъплението по служба от магистрат като престъпление срещу Републиката! Въвеждане на специализирана прокуратура и полиция за лов на магистрати корумпета и мафиоти, промени в процесуалния кодекс с възможност за облекчено следене, подслушване и всякакви начини за събиране на доказателства; специализиран наказателен съд за магистрати - корумпета и строг режим на изтърпяване на наказанието лишаване от свобода!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно