Обновена  22 юли 07:57
ДБГ: Не се отказваме от съдебната реформа
"Изпълнителният съвет на ДБГ потвърждава поетия от народните представители на ДБГ ангажимент към внесения от РБ проект за промени в Конституцията." Това се казва в позиция на движението свое извънредно заседание на 21 юли вечерта.

"Движение България на гражданите" влезе в управлението, за да изпълни основните си приоритети – осъществяване на съдебна реформа, приемане на промени в Конституцията и налагане на антикорупционни мерки. Тези реформи за нас са с еднаква важност и не търпят отлагане, категорични са хората на Меглена Кунева.

В тази връзка днес на извънредното си заседание Изпълнителният съвет на "Движение България на гражданите" взе следните решения:

1. Потвърждава поетия от народните представители на ДБГ ангажимент да подкрепят съдебната реформа и внесения от РБ проект за промени в Конституцията.

2. Потвърждава необходимостта от политически консенсус и неотложно приемане на антикорупционния закон в рамките на настоящия политически сезон.

3. Декларира, че всяко обсъждане на евентуални изменения на вече внесения проект за промяна в Конституцията може да се прави единствено след решение на Изпълнителния съвет на ДБГ, което, чрез народните представители на ДБГ, да се внесе като позиция в легитимните органи на РБ - председателски съвет и парламентарна група.

4. Настоява легитимните органи на РБ да направят анализ и оценка на водените до момента преговори за конституционните промени.

"Не мисля, че има непреодолима съпротива към съдебната реформа" Това каза във вторник през деня пред журналисти в парламента вицепремиерът Меглена Кунева. "Не съм говорила с Радан Кънев и заради това искам да се съберем и да излезем с общо решение", добави тя.

"Не съм видяла предложение на хартия от страна на ДПС. Не бих искала по публикации да коментирам. Реформаторският блок трябва да вземе решение за обща позиция. Такова заседание все още не е правено. Дори и днес Найден Зеленогорски не е бил на разговорите, които са се провели с ДПС. Да се случи реформата е много съществен елемент от развитието на страната ни. Не мисля, че има непреодолима съпротива към съдебната реформа. Нека да погледнем с повече оптимизъм и надежда към начина, по който се преговаря. Това, което искаме, е време и широко мнозинство", обясни Кунева, цитирана от "Фокус". По думите й, когато успеят да намерят пресечната точка между двете, значи са успели и с предложенията, които ще разгледат.

"Не съм говорила с Радан Кънев и заради това искам да се съберем и да излезем с общо решение. ДБГ винаги е намирало консенсус с останалите партии. Не търсете конфликт вътре в Реформаторския блок. Търсете начина, по който се взима едно решение. ДБГ ще работи за легитимност и единност. ВСС е правителството на съдебната система. Фиксирането само върху един проблем, не ни дава пълната картина", допълни Кунева. Тя бе категорична, че когато има едно общо решение, нито един от тях няма да излезе със своя собствена интерпретация.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно