Обновена  29 юли 07:45
НСО ще може да блъска коли, които й пречат

Парламентарната комисия по контрол на специалните служби прие без забележки законопроекта, с който Националната служба за охрана (НСО) ще придобие нови правомощия, които на практика ще я направят безконтролна.

Това става ясно от стенограмата от заседанието, с което проектът се праща за второ четене в пленарната зала. С новия закон НСО ще се превърне в нещо средно между военно формирование, полицейско подразделение и специална служба. Записано е, че е "специализирана военизирана държавна служба". Така началникът й ще може да произвежда офицери и сержанти, които няма да са част от армията. От БСП са предложили НСО да мине към правителството, а гардовете да са държавни служители. Това обаче не е било прието.

Записано е също, че служителите й ще могат да арестуват, въпреки че НСО няма полицейски правомощия. Подобно на полицаите обаче държавните гардове ще "са физически неприкосновени и се намират под защитата на закона".Най-интересни са текстовете, свързани с правата на охранителите да употребяват оръжие и сила. Бъдещият закон ще им позволи да използват сила и помощни средства - белезници, палки, димки, гумени и шокови куршуми, както и принудително да спират автомобили, когато не бъде изпълнено тяхно разпореждане. Дори и да бъде употребена неправомерна сила, това ще се установява от други служители на НСО, а не от независим орган.

Специален текст позволява колите, които пречат на кортежите на НСО, да бъдат повреждани, за да се отстранят. Тези разпоредби са много важни в светлината на последния инцидент, при който граждани се оплакаха, че са били избутани от кортеж и за малко не са катастрофирали, а единият шофьор дори се е мъчил да настигне колата на НСО и да иска обяснения.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
Борн
|
нерегистриран
29 юли 2015, 11:44
5
0
Какво всъщност прави Националната Служба за Осигуряване на привилегии-охранява с нашите пари топ-престъпниците на България.Пълна порнография.
1
1
|
нерегистриран
29 юли 2015, 10:30
3
0
Закривай УБО!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно