Обновена  06 авг 07:19
Нов педофилски скандал във Великобритания
Като в кошмар, случаите на педофилия не спират да се трупат във Великобритания, кой от кой по-отвратителен. Последното обвинение към днешна дата засяга бившия премиер Едуард Хийт. На власт между 1970 и 1974 г., починал през 2005 г., бившият лидер на консерваторите е обект на пет различни разследвания. Полицейските органи в Лондон, Уилтшир, Кент, Хемпшир и англо-нормандския остров Джърси провеждат отделни разследвания, за да установят фактите.

Едуард Хийт

Случаят излезе наяве в понеделник, 3 август, когато Независимата комисия по жалбите срещу полицията (IPCC) съобщи, че е започнала проверка за начина, по който са били ръководени разследванията на полицията в Уилтшир. Трябва да се разбере защо тя е оставила без последствия жалба, подадена през 90-те г. срещу Едуард Хийт. Пенсиониран вече полицай, който не бил съгласен с начина, по който се разглеждали досиетата, е готов да свидетелства пред Независимата комисия.

Във вторник британските медии съобщиха, че през последните месеци няколко полицейски управления вече са започнали разследване срещу бившия премиер, като всеки път обвиненията са в педофилия.

Аферата изглежда сериозна. В сърцето на скандала е съдържателката на бордей в Уилтшир. Според някои британски медии Мира Линг-Линг Форд, от филипински произход, ръководела в началото на 90-те г. Ориенталски масажен салон в Салисбъри, където живеел Едуард Хийт. Салонът използвал като проститутки много малолетни момичета.

"Политици и звезди"

Когато съдържателката стана обект на първото разследване, тя посочи бившия премиер като един от своите клиенти. Тогава се намесили няколко високопоставени служители, за да бъде приключено делото. Въпреки това през 1995 г. Линг-Линг Форд бе осъдена за сводничество, без обаче да се появява името на Едуард Хийт. По време на процеса бе цитиран случаят с 13-годишно момиче, което от училище отивало направо в бордея. В делото се появи и друго 15-годишно момиче.

През 2009 г. Линг-Линг Форд бе осъдена отново за сводничество. Пред "Дейли Телеграф" сестра й Мия Паблико каза, че бордеят в Уилтшир бил посещаван от висшето общество: "Знам какво е правила в Салисбъри. Тя познаваше много политици и звезди заради това".

Едуард Хийт е обвинен впрочем, че е изнасилил 12-годишно момче през 1961-а, според информация на "Дейли Мирър". По думите на жертвата, Хийт, който по онова време бил депутат, го взел на автостоп и откарал в апартамента си в Централен Лондон. По онова време момчето отишло да подаде жалба, но в полицията решили, че си измисля. Четири години по-късно той открил кой е Едуард Хийт, виждайки го на предизборните плакати.

Бившият министър-председател, който остава политикът, присъединил Великобритания към Европейската икономическа общност през 1973 г., бил много дискретен човек. Никога не се е женил, сексуалната му ориентация често пъти е била обект на спекулации, обикновено с намека, че е хомосексуалист, във време, в което това беше табу.

Обвиненията срещу Хийт излизат наяве в контекста на педофилския скандал. Великобритания бе травматизирана през 2012 г. от откритието, че една от любимите й звезди на малкия екран, Джими Савил, е бил педофил рецидивист. Мащабът на скандала, разкрит скоро след смъртта му, разтърси страната и изглежда, че развърза езиците. Изправена пред многобройни жалби за случаи, датиращи отпреди няколко десетилетия, полицията предприе мащабна проверка, за да хвърли светлина върху тези досиета за сексуално малтретиране, операция "пожарен кран".

"Такт и респект"

Тя е с огромен размах. През май полицията разкри, че са били разследвани повече от 1400 заподозрени. Сред тях са 261 души с "публичен профил", включително 76 политици. И броят на подадените жалби не спира да расте, с ръст от 165 на сто за три години на стари случаи за педофилия.

"Много жертви вече намериха вътрешна увереност да свидетелстват за тези злоупотреби, знаейки, че ще се отнесем с такт и респект и ще ги приемем насериозно", заяви през май Саймън Бейли, полицаят, който контролира операция "пожарен кран".

Сред многобройните разследвания, които провежда паралелно полицията, е операция Midland. Тя е насочена към педофилска мрежа, която обединявала депутати, министри, адвокати, съдии, военни, членове на тайните служби… Фактите остават неясни, но обвиненията са изключително сериозни: тези мъже са насилвали и нападали млади момчета през 70-те и 80-те г.

На фона на мащаба на скандала, изглежда невероятно, че тези факти не са станали известни по-рано. Трябваше депутатът Том Уотсън да се осмели, през октомври 2012 г., публично да ги огласи в Камарата на общините. Свидетелствата са многобройни. Най-малко три домове, в които ставали груповите изнасилвания, бяха идентифицирани: къща за гости в Южен Лондон, център за сираци и Долфин Скуеър, луксозни апартаменти, близо до Уестминстър, които наемали много депутати.

Полицейските разследвания продължават. Но като се има предвид сериозността на фактите, под натиска на бившите жертви, министърът на вътрешните работи Тереза Мей започна паралелна публична проверка. Целта е да се разбере как тези различни случаи са били прикривани през всичките тези години.

Превод от френски: Галя Дачкова

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно