Обновена  07 авг 13:18
Бившият шеф на НРС Кирчо Киров осъден на 10 години затвор
Този процес започна в зародиша си като изпълнение на една политическа поръчка от ръководители на разузнаването и Цветан Цветанов, коментира генералът
Бившият шеф на НРС Кирчо Киров осъден на 10 години затвор

На 10 години затвор и конфискация на половината имущество е осъден бившият шеф на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров.

Военният съд го призна за виновен за това, че в периода от 2007 г. до 2011 г. е присвоил около 5 млн. лева. За улесняване на присвояването Киров, в кръга на своите правомощия, съставил над 1000 официални финансови документа, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи. Документите, с които парите са присвоени, са били за специфични нужди на службата.

Съдът е наложил забрана ген. Киров да заема ръководна държавна или обществена длъжност, както и да упражнява определена професия или дейност, свързана с материални средства за срок от 15 години. Военните магистрати са уважили изцяло и предявения от НРС граждански иск в размер на 4 720 196 лева.

"Убеден съм, че тази присъда е съобразена с днешната политическа конюнктура вътре и вън от страната, особено с изискванията, които се налагат на нашата страна от външни фактори. Но независимо от всичко вярвам в справедливостта на българската съдебна система." Така ген. Кирчо Киров коментира пред БНР присъдата си от 10 години затвор.

И още: "Ще си позволя да кажа нещо, което в хода на следствието не съм си позволявал да кажа  - този процес започна в зародиша си като политически и като изпълнение на една политическа поръчка от днешните ръководители на Националната разузнавателна служба – генерал Драгомир Димитров и генерал Георги Миленов. Изпълнение на една политическа поръчка от господин Цветан Цветанов в битността му на вицепремиер и министър на вътрешните работи в предишното управление на господин Борисов. Моето убеждение се затвърди от изключително политизираната пледоария на прокурора." 

Той добави, че сега България може да покаже пред света, че е осъдила един от висшите си служители в разузнаването. Кирчо Киров сподели, че има достоверна информация за оказан натиск от хора, произлизащи от високи държавни институции. После уточни, че става дума за хора от президентската институция. Въпреки това ген. Киров обяви, че вярва в съдебната система: "Аз говоря като цяло за българската съдебна система и изразявям своята вяра в нея, защото тя е твърде много подложена на натиск и на удари и съм убеден, че много от тези неща тя не ги заслужава, както и хората работещи в нея."

Ген. Кирчо Киров е категоричен, че ще обжалва решението на Военния съд.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
31
акция в Спа хотел
|
нерегистриран
10 август 2015, 15:01
3
0
До коментар [#30] от "Шеленберг":
Много са силни, ама на Балканите и на твърда почва.

Започнат ли да газят вода, веднага се давят. Като албанците при които Кирчо е много служил и много знае.

Титаник за тях не значи нищо. Освен това съвсем скоро ще открият Америка и топлата вода при бай Ставри.
По процедурите ще ги познаете!
30
Шеленберг
|
нерегистриран
10 август 2015, 15:00
2
0
До коментар [#29] от "Бравос!":
Браво на Кирчо, евала! Невероятни професионалисти са. Машала. И при това в толкоз специфично-хибридна материя като разузнаването. Ашколсун ефенди.

Всичко е боядисано, обаче н тъмна гама и друг цвет. Наместо бело, в кафено. И не отгоре, а отдоле!
Много са силни, ама на Балканите и на твърда почва.

Започнат ли да газят вода, веднага се давят. Като албанците при които Кирчо е много служил и много знае.

Титаник за тях не значи нищо. Освен това съвсем скоро ще открият Америка и топлата вода при бай Ставри.
29
Бравос!
|
нерегистриран
10 август 2015, 14:56
2
0
Браво на Кирчо, евала! Невероятни професионалисти са. Машала. И при това в толкоз специфично-хибридна материя като разузнаването. Ашколсун ефенди.

Всичко е боядисано, обаче н тъмна гама и друг цвет. Наместо бело, в кафено. И не отгоре, а отдоле!
28
Харамия БГ
|
нерегистриран
10 август 2015, 12:57
5
0
Някак си не мога да повярвам, че шефът на разузнаването е ходил лично да вербува агенти и да им плаща на ръка!?
Все си мисля, че началникът на тази служба има други задължения, едно от които е да регламентира начина, по който се разходват и отчитат тези средства.
Иначе е напълно възможно процесът наистина да е започнал като политическа поръчка на Цв. Цв., но пък като са открили, че Киров е взел 5 милиона и не е върнал нищо срещу тях се е оказало, че престъплание в действителност има!
27
ттт
|
нерегистриран
09 август 2015, 21:07
3
-4
Ако коментиращите в този сайт са колеги-юристи,майко мила!Кажете нещо смислено,а не само възклицания и нечленоразделна реч.Тази присъда ще бъде отменена,и ще бъде четена нова-оправдателна.Отвсякъде се вижда-всичко е съшито с.....канап.Нещо много често, започнахме да се бъркаме в работата на секретните служби-било дела,било някакъв измислен контрол от страна на прокуратурата,и пр.А,като навлезнат онези, изповядващи "прекрасния"ислям,тогава не Ви виждам скъпи колеги. Ще се оглеждате страхливо по ъглите на улиците,и ще потрепервате при всяко почукване на вратата.Иначе сме много важни-ние сме богоизбрани магистрати.И за да съм по-ясен-нещо подразбирам от специфичната оперативна работа.
26
|
нерегистриран
09 август 2015, 14:07
6
-1
Ако циганин открадне кирлив айфон за 1000 лв-наказанието е 6-7 г. Тоест за 5 млн лв, 10 години е наистина малко, плюс и като се има предвид високата позиция-наказанието е малко.
25
Хич не е добре!
|
нерегистриран
09 август 2015, 13:38
8
0
До коментар [#20] от "Е добре де!":


Много неща ме смущават:

1. Т.нар. военно следствие, прокуратура и съд са гола-водица. Това го знае всеки читав юрист. Поръчкаджии, но действително донякъде преди обуздаваха по отвратителен начин полицейщината. Обаче, действително и навсякъде и по принцип в разузнаването си има такива разходи. Това е така. Обаче резултатите ми се губят от тези разходи, резултатите за националната сигурност на BG - чужди фондации, контраразузнаване като швейцарско сирене от агенти на ЦРУ, тотални и алчни некадърници и връзкари, BG граничи само със себе си и като за капак с Косово което никога не е било сръбско, а е било българско и т.н. и т.н. Освен това, гръмна бомбата в Бургас, която за всички е ясно че не е от Хизбула, а от МОСАД и/или ЦРУ. Значи трябват смъртни присъди, а не некакви си ... пари. Знаем, че нямат стойност, знаем го!

2. Как са разграничили "съдебните органи" действителните от алчните разходи и злия умисъл от тоталната некомпетентност и некадърност?

3. Какво направи "българското разузнаване" през последните 25 години за да противодейства на "братските" такива на онези които искат и целят да опазят невъзможното - т.нар. "мир" от последното столетие? Ако всичко което са подавали в докладите до "тримата велики" е било така, тогава защо всички от великите на трите постове са още живи? Както и много юди в ДАНС?


Сега май почва да става ясно КОЙ и ЗАЩО иска да закрива Военния съд! И това е няКОЙ, КОЙто не иска ниКОЙ да го контролира по никакъв начин! Сам ще си определя разходите, сам ще си прави отчетите, сам ще си търси отговорност, когато сам открие, че бил сбъркал нещо? Липса на контрол и отговорност на най-високо ниво - това е проблема на целокупния народ!
24
Malko e
|
нерегистриран
09 август 2015, 11:45
8
0
Малко му е. Този е присвоил повече пари отколкото има фонда за лечение на деца в чужбина. Поне една 15 трябва, ех така за назидание.
23
при липсата на Закон за НРС, стигаме до извода, че гладен никой НСР !
|
нерегистриран
08 август 2015, 20:22
8
0
От думите на осъдения, обществото се информира, че ЕДИНСТВЕНО ШЕФА на НРС в РБ е в правото да разходва държавните средства по свое лично усмотрение и както намери за добре, без да дава някому отчет, дали парите са се похарчили по предназначение, или - по "неотложна необходимост"!?
Е... па, има такава държава!
22
|
нерегистриран
08 август 2015, 14:53
1
-4
Имало ли е дрегер в смаата зала?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно