Заради изтекла абсолютна давност
Падна присъда от 4 години затвор на Тошко Добрев, делото беше прекратено
Падна присъда от 4 години затвор на Тошко Добрев, делото беше прекратено

Върховният касационен съд (ВКС) отмени заради изтекла давност още една присъда на бившия шеф на "Софийски имоти". С решение от днес върховните съдии прекратиха делото, по което той беше осъден на втора инстанция на 4 години затвор.  

Става дума за едно от серията дела срещу Добрев за особено тежки случаи на безстопанственост и неизгодни сделки.

От решението на ВКС става ясно, че Добрев сам е поискал процесът срещу него да бъде прекратен заради изтичане на абсолютната давност. А прокуратурата не е възразила, тъй като са налице основанията за това.

Според обвинителния акт безстопанствеността е извършена в периода от 12 декември 1999 г. до 25 януари 2000 г., а неизгодната сделка е сключена на 26 юни 2000 г.). Така за първото престъпление абсолютният давностен срок от 15 години, който изключва наказателното преследване, е изтекъл на 25 януари 2015 г., а за второто - на 26 юни 2015 г.

"При така установеното наказателното производство може да продължи само ако подсъдимият направи нарочно искане за това – чл.24, ал.2 НПК, каквото не е сторено от него. Напротив, недвусмислено, лично, писмено и устно, подсъдимият е поискал прекратяване на наказателното производство, поради изтичане на абсолютния давностен срок за наказателно преследване", посочва ВКС и отменя присъда и прекратява делото.

Първият процес срещу Добрев, който приключи безславно заради изтичане на давността също беше за неизгодна сделка. Той беше прекратен в началото на миналата година. По него първоначално Добрев беше осъден също на 4 години затвор, но след това Софийският апелативен съд на два пъти го оправда. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
не останаха думи...
|
нерегистриран
18 септември 2015, 11:40
2
-1
Ако този се беше родил в Китай, заедно със съдилите го, щяха да забравят що е слънчева светлина! Но... у назе е демокрация и крадците, ведно със съдниците им са независими и свободни граждани!
3
информирания
|
нерегистриран
17 септември 2015, 20:29
3
0
Делчо Спасов Тихунков!
2
Добри Тошков
|
нерегистриран
17 септември 2015, 16:27
21
-1
Всички хора на Софиянски се "оправят" с правосъдието.И самият той-също.Тогава защо държавата е харчила толкова пари за дела толкова години,след като е изтекла давността? И защо е изтекла давността? Кой е позволил да изтече-как така ще изтече давността,без никой да не попречи-това да не е дъжд? Сигурно опитният Добрев е взел "мерки" в тази насока."Учил" се е от своя бивш шеф кмета.Срещу последния не повдигнаха обвинения за каквото трябва,а за каквото е необходимо,за да го оправдаят.Тия хора разпродадоха,замениха,дариха,апортираха имущество за милиони на свои приятели,роднини,близки,партизани и пр.И всичко в името на "синята идея".
1
|
нерегистриран
17 септември 2015, 16:23
11
-2
Така работи българското "правосъдие". Честито на печелившите в играта "Софийски имоти"!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно