Избори 2015
Възлагат без конкурс машинното гласуване на държавна фирма без опит
Появиха се опасения, че се готви подмяна на вота на гражданите в столицата
Възлагат без конкурс машинното гласуване на държавна фирма без опит

Сериозен скандал се задава около машинното гласуване на местните избори и референдума на 25 октомври т.г. Тръжната процедура по ЗОП за избор на фирма-изпълнител, стартирала в последния момент, днес е била прекратена от Министерския съвет, научи "Правен свят". Това, според запознати, може да доведе не само до опорочаване на машинното гласуване, а и до сериозни съмнения за подмяна на вота на гражданите.

В края на август Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение само в 50 секции в София да се проведе машинно гласуване, и то единствено за общински съветници. За първи път този начин на гласуване ще бъде отчетен при крайния резултат на вота.

До момента бяха проведени две напълно успешни експериментални гласувания с машини.

За първи път това стана на изборите за европарламент през пролетта на миналата година, когато в 100 секции бяха сложени машинки, а вторият път беше на парламентарните избори през октомври 2014 г., когато в 300 секции имаше такава техника.

Във връзка с тазгодишното гласуване за местна власт, когато за първи път машинното гласуване ще се взима предвид при крайния резултат от вота, ЦИК очерта техническите параметри за провеждане на обществена поръчка за избор на изпълнител, а Министерският съвет я организира и проведе. По информация на "Правен свят" са се явили трима кандидати – две частни фирми (едната предложила цена 139 000 лева без ДДС, а другата – 149 000 лв. без ДДС), третата е държавната "Информационно обслужване" с предложение за около 28 000 лева без ДДС. "Информационно обслужване" е отстранена от процедурата заради нереално ниска цена.

По наша информация Министерският съвет е прекратил процедурата по ЗОП с мотив, че няма "излишни" 139 000 лева без ДДС, която е символично малка сума на фона на общата сума избори. Вместо това, смята да прибегне до директно възлагане на поръчката на "Информационно обслужване" (чл. 14, ал.5, т.2 от ЗОП).

Подобен финансов аргумент обаче е не само несъстоятелен, но и абсурден, твърдят запознати и напомнят, че цената по договор за провеждане на пробното машинно гласуване на парламентарните избори м.г. е била 442 800 лева, а общата сума, която ще бъде изхарчена за местния вот и референдума е цели 51 млн. лева.

Проблемите в случая са следните.

Фирмата, обявена за победител преди прекратяването, има опит при провеждането на машинното гласуване, защото и двата експеримента са организирани и проведени от нея, с нейна техника, т.е. машините са се доказали като работещи, сигурни, защитени от манипулация, гарантиращи тайната на вота и не на последно място – лесни за използване.

Запознати твърдят, че машините на "Информационно обслужване" са обикновени касови апарати, някак пригодени за конкурса, които не предлагат и половината от функционалностите на машините, с които бяха проведени два експериментални вота до момента. Те никога не са участвали в машинно гласуване на парламентарни, президентски или местни избори.

При това положение възникват основателни съмнения, че машинното гласуване не само може да бъде опорочено, но и че самият вот на хората може да бъде подменен. Някои дори смятат, че така се готви изборна измама в столицата, защото е много трудно да се приеме аргумент, че държавата не може да отдели 139 000 лева без ДДС като възложи поръчката на проверен доставчик на услугата. Още повече, че резултатите от машинното гласуване през 2014 г. бяха високо оценени именно от МС и от ЦИК, които ги обявиха за успешни.

Любопитен момент е откъде е дошъл натискът за прекратяване на процедурата по ЗОП. Защото тогава ще стане ясно и за какво и за кого лобира, казват още запознати, които дори стигат до крайност – предполагат, че по този начин се цели премахването на машинното гласуване.

А че то има своите ползи, знаят всички, които са участвали в експерименталното гласуване м.г. Те разказват, че става много бързо, не се тормозиш да внимаваш как попълваш кръгчето на бюлетината, дали няма да излезеш от очертанията с химикалката и т.н.

Неотдавна, в своя статия по този въпрос, проф. Огнян Герджиков изброи предимствата на машинното гласуване:

  • Много по-добре гарантирана тайна при гласуването и анонимност на избирателя;
  • Оборудване с изключително лесен достъп, удобен за гласоподавателя, включително и за хора в неравностойно положение – незрящи граждани;
  • Предотвратяване на манипулирането на гласовете;
  • Лесно управление и поддръжка на софтуера и хардуера;
  • Отчетност чрез документиране на всички дейности по време на изборите;
  • Възможност за точен одит и надзор над изборния процес.

Проф. Герджиков добавя, че машината за гласуване позволява да се правят проверки на всички етапи от изборния процес, в предизборния период, по време на гласуването и след него, благодарение на постоянния носител за запазване на данни и пълен опис на изпълнените операции.

И завършва с думите: "След успешното завършване на двата пилотни проекта, България може да се посочи в частта на машинното гласуване като пример за прозрачност, надеждност и доверие - атрибути, които несъмнено ще засилят имиджа на държавата пред гражданите ѝ".

Днес обаче изглежда, че надеждите на проф. Герджиков са били прибързано изразени.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
27
хм
|
нерегистриран
08 октомври 2015, 23:41
2
-1
Злобата е проникнала много дълбоко, повечето коментари са написани с голяма жлъч. Да, объркали са се с наредбата, но това ли е най-важното в този материал. Не разбирате ли, че този пример е показателен за това как държавата мачка и може да смачка частния бизнес. В конкретния случай може и да става дума за голяма фирма, но утре това ще е по-малка. И какво? Трябва да се позволи на държавните дружества да подбиват драстично цените, това е дъмпинг, тези цени не са реални и после държавата в лицето на правителството да отмени една завършена процедура, за да възложи поръчката на своята фирма, държавната, без да провери дали има експертизата да извърши машинното гласуване. Това ли трябва да се случва с всяка частна фирма, която се изправя срещу държавна? Замислете се, бе хора. Или можете единствено да плюете, но да не влагате никаква мисъл в проблема, който се поставя.
26
Не мога да разбера що за идиотия е да се прекратява тръжна процедура с определен победител 2 седмици преди изборите.
|
нерегистриран
08 октомври 2015, 22:41
2
0
Няма никакви възражения за закононарушения, а процедурата се прекратява. При тези смешни суми на фона на разходите за изборите, парите не могат да са проблем за прекратяване. Само луд човек може да рискува провал на машинното гласуване, като го възложи на фирма, която никога не го е правила. А победителят е най-голямата в света фирма за машинно гласуване. Която 2 пъти прави напълно успешно машинното гласуване в България за смешни пари. Ако сега прецакат тези, които могат да правят нещата, някой персонално трябва да понесе провала на гласуването и някой дето не е най-отгоре ще го изтипосат без да разбере какво е станало. Срамна история!
25
Голям смях - да докараш най-голямата в света фирма за машинно гласуване за по-малко пари.
|
нерегистриран
08 октомври 2015, 22:26
2
-1
До коментар [#23] от "нерегистриран":
"Правен свят" би трябвало да се нарича "Срамен свят" след тази манипулативна и лъжлива статия. Дори правната информация е лъжлива. Наредбата за малките обшествени поръчки е отменена доста отдавна!!! А обвиненията срещу държавното дружество са по-скоро продиктувани от алчността на Сиела Норма, искайки 139000лв. при прогнозна стойност 83000лв., както и Абати със 149000лв. Лесно е да се сети всеки разумен човек кой стои зад статията, СРАМ е за Правен свят обаче

Хубаво е човек да дрънка популистки глупости. Но за да докараш сметовна фирма за под 70 хил. евро да прави машинно гласуване в България при всички случаи е работа на загуба. Така че хайде стига с тези поръчкови коментари! Има процедура, проведена от държавата, определят победител според закона и след това без никакво основание по поръчка на някой, който иска да контролира в бъдеще изборите, прекратяват процедурата с явното намерение да ги изборите да се контролират от държавната фирма.
24
Абсолютно си прав! Но явно все пак четат коментарите и са сложили правилния текст.
|
нерегистриран
08 октомври 2015, 22:21
1
0
До коментар [#22] от "нерегистриран":

Предлагам "Правен свят" да си актуализира правната информационна система, защото Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки е отменена преди 3 години и 6 месеца.
Все пак, възможно е някой юрист да ви чете поръчковите статии!
хххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх

НАРЕДБА за възлагане на малки обществени поръчки
(отменен 01.04.2012 г.)
Приета с ПМС № 249 от 17.09.2004 г., обн., ДВ, бр. 84 от 27.09.2004 г., в сила от 1.10.2004 г., попр., бр. 93 от 19.10.2004 г., изм. и доп., бр. 59 от 19.07.2005 г., в сила от 19.07.2005 г., бр. 53 от 30.06.2006 г., в сила от 1.07.2006 г., бр. 83 от 16.10.2007 г., бр. 3 от 13.01.2009 г., в сила от 1.01.2009 г., изм., бр. 34 от 8.05.2009 г., изм. и доп., бр. 86 от 2.11.2010 г., отм., бр. 17 от 28.02.2012 г., в сила от 26.02.2012 г., с изключение на разпоредбата на чл. 34, ал. 6, която се отменя от 1.04.2012 г.

Сборник закони - АПИС, кн. 10/2004 г., стр. 125; кн. 11/2004 г., стр. 467
Един сайт за юристи трябва да е точен юридически. По принцип Правен свят са относително най-точни, но такива грешки не бива да се допускат!
23
|
нерегистриран
08 октомври 2015, 20:26
1
-1
"Правен свят" би трябвало да се нарича "Срамен свят" след тази манипулативна и лъжлива статия. Дори правната информация е лъжлива. Наредбата за малките обшествени поръчки е отменена доста отдавна!!! А обвиненията срещу държавното дружество са по-скоро продиктувани от алчността на Сиела Норма, искайки 139000лв. при прогнозна стойност 83000лв., както и Абати със 149000лв. Лесно е да се сети всеки разумен човек кой стои зад статията, СРАМ е за Правен свят обаче
22
|
нерегистриран
08 октомври 2015, 16:52
2
0

Предлагам "Правен свят" да си актуализира правната информационна система, защото Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки е отменена преди 3 години и 6 месеца.
Все пак, възможно е някой юрист да ви чете поръчковите статии!
хххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх

НАРЕДБА за възлагане на малки обществени поръчки
(отменен 01.04.2012 г.)
Приета с ПМС № 249 от 17.09.2004 г., обн., ДВ, бр. 84 от 27.09.2004 г., в сила от 1.10.2004 г., попр., бр. 93 от 19.10.2004 г., изм. и доп., бр. 59 от 19.07.2005 г., в сила от 19.07.2005 г., бр. 53 от 30.06.2006 г., в сила от 1.07.2006 г., бр. 83 от 16.10.2007 г., бр. 3 от 13.01.2009 г., в сила от 1.01.2009 г., изм., бр. 34 от 8.05.2009 г., изм. и доп., бр. 86 от 2.11.2010 г., отм., бр. 17 от 28.02.2012 г., в сила от 26.02.2012 г., с изключение на разпоредбата на чл. 34, ал. 6, която се отменя от 1.04.2012 г.

Сборник закони - АПИС, кн. 10/2004 г., стр. 125; кн. 11/2004 г., стр. 46721
Не е ли леко неудобно на тези, които прекратяват законно проведена процедура с определен победител 2 седмици преди изборите?
|
нерегистриран
07 октомври 2015, 23:34
1
0
Прави се процедура с 3 фирми. Избира се победител и ... хоп, процедурата се прекратява, за да се възложи на точно определена фирма. Всяко нещо си има граници.
20
Факт е, че машините на ИО никога не са били използвани за машинно гласуване.
|
нерегистриран
07 октомври 2015, 23:25
1
0
Снимките на машините на Информационно обслужване не променят нещата - те са с много по-малки възможности и по-ненадеждни. Никога тези машини не са използвани в която и да е държава в света за машинно гласуване. Ами ако стане гаф? Нека не откриваме топлата вода - нищо тенденциозно няма в тези очевидни обстоятелства. Има и още нещо - медиите на Пеевски никога не критикуват правителството.
19
Рашев
|
нерегистриран
07 октомври 2015, 23:01
4
-1
Трудно ми е да си представя, че това е "Правен свят". Стилът и внушенията са все едно четеш поръчкова статия в жълт вестник на Пеевски.
18
Александър Станев
|
нерегистриран
07 октомври 2015, 22:20
5
-1
"Тенденциозна" е най-лекото определение за статията. Не очаквах подобно падение, но до изборите има още време, вероятно може и по-надолу.
Машините за гласуване на ИО можете да видите тук:
http://www.is-bg.net/bg/pubs/2/58
Там е описано и за какво са се използвали до момента.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно