Според решение на ВАС
ВСС отново ще гласува Нели Куцкова за шеф на апелативния съд
Липсата на мотиви за отрицателния вот при процедурата през април е мотивът, с който върховните съдии отмениха решението на кадровиците
ВСС отново ще гласува Нели Куцкова за шеф на апелативния съд

Висшият съдебен съвет ще трябва отново да проведе гласуване дали съдия Нели Куцкова да оглави Софийския апелативен съд. Това става ясно от мотивите на Върховния административен съд (ВАС), който днес отмени решението на ВСС, с което съдия Нели Куцкова не бе избрана за председател на Софийския апелативен съд. Единственият аргумент на тричленния съдийски състав – Александър Еленков (председател и докладчик), Атанаска Дишева и Тодор Тодоров, е, че няма никакви мотиви за отрицателния вот на съвета, което е съществено процесуално нарушение.

На 30 април т.г. ВСС проведе избор за председател на САС. Единственият кандидат бе съдия Нели Куцкова. След нейното изслушване, деветима членове на съвета, един след друг, изразиха само и единствено положителни становища на съдия Куцкова и декларираха, че ще я подкрепят. Това бяха председателят на ВКС Лозан Панов, представляващата ВСС Соня Найденова, Камен Иванов, Галя Карагьозова, Калин Калпакчиев, Светла Петкова, Юлия Ковачева, Михаил Кожарев и Незабравка Стоева. А Магдалена Лазарова изтъкна по време на изслушването, че е впечатлена от концепцията на кандидата.

При гласуването обаче само 9 от присъстващите 19 членове на съвета я подкрепиха. След вота се разрази скандал, по време на който стана ясно, че други двама кадровици са гласували за Куцкова – това бяха Юлиана Колева и Елка Атанасова. Логично при това положение бе съдия Куцкова да е подкрепена от 12, а не от 9 души.

В мотивите си ВАС казва: "Оспореното от съдия Нели Куцкова решение на Висшия съдебен съвет е взето при съществено нарушение на процесуалните правила по чл. 34, ал. 3, изр. 1-во и чл. 171, ал. 1, изр. 2-ро ЗСВ, довело до противоречие между изразените становища и получения при гласуването резултат, представляващ решението на Висшия съдебен съвет."

Върховните съдии добавят, че имайки предвид положителните становища за професионалните и нравствени качества на съдия Куцкова, както и изказванията на членове на съвета, тя е трябвало да бъде избрана за административен ръководител. Но полученият резултат е отрицателен.

"Според чл. 34, ал. 3, изр. 1-во ЗСВ за мотиви на решение на Висшия съдебен съвет, прието с тайно гласуване, с което не се приема направено предложение, се смятат изказаните от членовете на Висшия съдебен съвет отрицателни становища, ако има такива. В случая няма изказани отрицателни становища, които да бъдат приети за мотиви на решението. Следователно то няма мотиви, каквито изисква чл. 171, ал. 1, изр. 2-ро ЗСВ. Липсата на мотиви е съществено нарушение на посочените процесуални правила, довело до противоречие на негативното за съдия Нели Куцкова решение на Висшия съдебен съвет", аргументира се ВАС.

Тричленният състав обяснява още, че ВСС е следвало да има предвид и принципите на административния процес, според които актовете на съвета се издават "за целите, на основанията и по реда, установени от закона, след преценка на всички факти и доводи от значение за случая, при упражняване на правомощията (предоставената от правовия ред власт) по разумен начин, добросъвестно и справедливо".

ВАС връща преписката на ВСС за ново произнасяне. Решението е окончателно.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
36
|
нерегистриран
19 октомври 2015, 09:37
9
-5
До коментар [#26] от "недискретно":
Колеги, на колко години е г-жа Куцкова ?
На толкова, колкото гарантират да е преборила комплексите си, да е оценила и отсяла приятелите сред познатите си, да е разкарала лицемерите и да не й пука за мнението на сульо и пульо. Хайде по живо, по здраво - и Вие ще попораснете (колкото Ви е дадено).
35
**********
|
нерегистриран
18 октомври 2015, 19:09
4
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
34
Мечо Пух
|
нерегистриран
18 октомври 2015, 11:13
9
-1
Избори до дупка!
33
*********
|
нерегистриран
17 октомври 2015, 17:30
17
-2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
31
Ангеларий
|
нерегистриран
17 октомври 2015, 06:36
28
-5
Нещем Нела Кучкова у САС за Председател,тъй като е политически обременена и обществено омразна с постоянните си карийерни напъни за изяви.
Има и други достойни или поне обществено поносими съдии за тази длъжност.
30
|
нерегистриран
16 октомври 2015, 21:02
28
-4
Нищо фатално. Сега ще я отхвърлят. С мотиви :)
29
|
нерегистриран
16 октомври 2015, 20:00
18
-6
Лопатаров пак се престара при поредния плонж пред ССБ!Язък ,сега ще има ново унижение тоя път мотивирано.ССБ-ейците си мислят , че парашута ще се отвори ,само защото стоящите твърдо зад Нелка кандидат "президента" Разпран Пънев и драгалевския брикет целуват усърдно стъпалата на Козяк!?!?Да ама "изборите" са другата седмица и грантаджиите след тях ще бъдат наврени на изключително "неосветено място" с трагичния си резултат ,а БиБи ще им съобщи тъжната новина , че вече не са в един отбор. На стълбите той е преди "реформаторите" , просто е по-лесен и изпълнителен!!!
28
|
нерегистриран
16 октомври 2015, 18:35
12
0
До коментар [#25] от "мръсник":
Ей много ги разбираш ти нещата, какъв талантлив форумец и консултант на ВСС се е пръкнал тук, а майна?
Дори и не си помислям, майна, да консултирам ВСС - Не заради друго,а поради категоричното ми убеждение, че едва ли е разумно да го правя за подобни очевидни, нарцистични недоразумения /и в личен и в професионален аспект/,т.е.-нищо друго,освен втренчени единствено в кариерата си лица, въобразили си, че дължат този статут на уважението на колегите си /а не допускат, че това е ефективния начин те да се отърват от тях.../,с все по-влошаващо се качество при всеки нов негов състав,които няма /а по-скоро не биха пожелали/ да вникнат в същността на посланието на немалка част от колегите им - Тези,които,все още,не са изгубили чувството си за реалност и Най-Вече - Достойнството си - и човешкото и това на магистрати! А Самото Послание Е Елементарно: "НЕ СЪЗДАВАЙТЕ НОВ ФРАНКЕНЩАЙН - Изцяло Подобен на Вас, при това и с далеч по-богат опит,тъй като Вече е бил такъв член в края на 90-те години!"
27
Меченце
|
нерегистриран
16 октомври 2015, 18:34
22
-5
До коментар [#26] от "недискретно":
Колеги, на колко години е г-жа Куцкова ?


Почти е докуцукала до пенсия.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно