Ченалова пита
Ако звеното "Антикорупция" може да разследва, защо президентът да не може?
Ако звеното

Снимка: БГНЕС

Уволнената от Висшия съдебен съвет съдия Румяна Ченалова не споделя позицията на президента Росен Плевнелиев, че той няма правомощия да сформира комисия, която да разследва изнесените записи на разговори между нея и бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева.

Това сподели Ченалова, след като днес отново бе призована в сградата на ДАНС – този път във връзка с първото дело срещу нея, което е за длъжностно и документно престъпление.

По думите ѝ, от изнесеното в записите става ясно, че има намеса в съдебната система, но този проблем нямало как да се реши, след като позицията на президента е, че казусът трябва да се разследва от компетентните институции, защото той нямал компетентност, а оттам и инструмент да извърши такова разследване. Ченалова даде за пример, че подобна ситуация е била разрешена без шум тази година при сформирането на звеното "Антикорупция" по силата на споразумение между ръководителя на ДАНС, министъра на вътрешните работи и главния прокурор.

"С договор институции от различни власти, в случая изпълнителната и съдебната, създават едно звено, за което няма законова уредба и аз питам - дали действията на това звено, които не се основават на закона, а на някакъв договор, имат правна стойност и последици, и какви са те? Защо тогава не се обърна внимание, единствен обърна внимание адвокат Михаил Екимджиев, но явно никой не го чу. Ако следваме тази логика, би трябвало и сега да може да се създаде такава независима комисия. Въпросът е дали някой го иска, или не", каза Ченалова и добави, че според нея скандалът ще потъне и тя щяла да се окаже единствената виновна в него, защото казала неща, които са реални факти и хората знаят за тях, но не е удобно да се изнасят в публичното пространство.

Тя каза още, че била питана дали би участвала в досъдебно производство, което да изяснява всички тези обстоятелства, но отказала.

"Няма да участвам, защото прокуратурата е пряко подчинена на главния прокурор, той може да отменя всички актове на подчинените му прокурори, той ръководи това специализирано звено "Антикорупция" и в Закона за съдебната власт няма нито една норма, която да дава възможност на Висшия съдебен съвет да предприема действия срещу членовете по право във ВСС. Няма как главният прокурор, освен ако не си подаде оставка, да бъде проверяван или санкциониран. Той ръководи прокуратурата и я контролира – кому да вярвам аз? Да вярвам, че един независим и честен прокурор ще се самосезира, както се самосезираха за министъра на правосъдието, например, и ще образува досъдебно производство срещу главния прокурор? Ами това е виц!", допълни Ченалова.

По повод на последния изтекъл през сайта "Биволъ" запис, в който се споменава и името "Делян", съдийката каза, че става дума за депутата от ДПС Делян Пеевски. На въпрос, защо името му се намесва в разговора ѝ с Янева, тя добави: "Публична тайна е, че Делян Пеевски е със сериозни властови позиции, познава се с главния прокурор, с премиера, предполагам, че това е причината".

Днес Ченалова била призована, за да бъде питана от разследващите дали ще дава обяснения по делото, но тя отказала.

Според обвинението, през март миналата година, разглеждайки търговското дело, заведено от казанлъшката фирма "Обединени енергийни търговци" (ОЕТ) срещу "Национална електрическа компания", съдийката е извършила две престъпления. Тя е допуснала поправки в протокол от съдебно заседание, които са извършени в нарушение на правилата на гражданския процес – добавени били думи, които нито една от страните не е казвала. По този начин според прокуратурата съдия Ченалова е нарушила служебните си задължения и е помогнала на ОЕТ.

Ченалова се оплака днес, че до този момент никой не ѝ е предоставял доказателствата, въпреки че страните трябва да имат равни права. Миналата седмица тя бе призована и обвинена за още едно длъжностно престъпление, свързано пък с делото за двойното убийство пред "Соло" – за това, че от 20 март до 4 юли 2012 г. не е изпратила частния протест на Софийска градска прокуратура срещу определение на Софийския градски съд, с което е отменена мярката "задържане под стража" на подсъдимия Илиян Тодоров, който впоследствие избяга от правосъдието, въпреки че беше осъден на доживотен затвор.

От думите на Ченалова днес стана ясно още, че следващата седмица тя отново ще е в сградата на ДАНС, защото ѝ била връчена призовка за трето дело, по което засега била свидетел.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
26
|
нерегистриран
29 ноември 2015, 23:21
0
-1
Аферата Янева-Чаналова разкри незначителна част от повърхността на дълбоката и можта мафиотската структура на съдебната система. И с цел да се маскира всичко, въпреки явните данни за извършено престъпление отвисши магистрати, прокурори, министра и депутати и до момента не е започнато разцследване, напротив прави се всичко за да се потули аферата и да се запази мафиотската схема в съдебната система.
25
|
нерегистриран
27 ноември 2015, 23:14
1
-2
До *22
Ако човек знае колко е далеч от истината, бе изпаднал в дълбок размисъл за своите ментални възможности. Жалкото е обаче, че в системата има такива поклонници на предизвикващия смях и възмущение български премиер. Ако не сте изпитали срам от днешните му изявления, жалко за Вас!
24
|
Phips
27 ноември 2015, 22:27
3
-2
"...Да вярвам, че един независим и честен прокурор ще се самосезира, както се самосезираха за министъра на правосъдието, например, и ще образува досъдебно производство срещу главния прокурор? ...!", допълни Ченалова.
23
Izy
|
нерегистриран
27 ноември 2015, 20:36
4
0
Какво тук значи някаква си личност!!!
22
До #16
|
нерегистриран
27 ноември 2015, 19:37
6
-7
Леле,колко сте нагли от протестна мрежа. Нямате срам,принципи и дори логичско мислене. Смятате,че една лъжа повторена сто пъти става истина и продължавате да викате на черното-бяло. Не разбрахте ли,че тук не е Америка. Българинът е бил подложен на толкова манипулации,че вече е изградил някакъв имунитет. Няма да мине Йори,Прасчо,Мистик/всъщност един и същи човек /. Пиши си, пиши. Нали трябва да си заработиш парите. Само не мисли,че някой ти вярва.
21
|
нерегистриран
27 ноември 2015, 19:29
5
-1
До коментар [#18] от "мистик":


Ако Вие МАГИСТРАТИТЕ се страхувате,какво ли остава за обикновените граждани?!

От какво толкова се страхувате?


Точно обратното писах- ми не, не ме е страх.
Но аз съм "никой" и такъв ще си остана. Ясно защо.И няма да ме подкрепят.
И глас кога надигам си остава глас в пустиня.
Когато ВСС иска становища- пиша. Но няма кой да чете.
Изразявам лично мнение по делата си, без да се съобразявам много от върховните магистрати. То и последните рядко биват самите те на едно мнение.
Нямам хотели. Нямам и къщи- един апартамент имам, купен преди да стана магистрат изобщо. И Красьо не познавам. Нито хора от ВСС.
И такива като мен първи ги отлюспват. Писах вече- ясно защо.
Затова решихме и стягаме багажи- поне децата да не заробваме.
20
|
нерегистриран
27 ноември 2015, 18:38
7
-5
Много ви е мила тая Ченалова бе "Анален свят"!!!Както се вика направо сте си :Дупе и гащи!
19
мистик
|
нерегистриран
27 ноември 2015, 16:51
11
-2
До коментар [#17] от "нерегистриран":
га яде кифтетата не рива, сега е "борец за справедливост и морал". Айде не на нас тия. Да й се чудиш на какво се надява изобщо и с кой акъл ги прави всички тези неща?!? Явно й е обещано нещо....


Застраховка "антибирал"!

Нещата са много страшни и мадам Ч. знае,че това е единствения начин ,за да не й посегнат физически...
18
мистик
|
нерегистриран
27 ноември 2015, 16:43
12
-1
До коментар [#12] от "нерегистриран":
Казвам я. Вече редовно.
Знам, че телефонът ми се чува не само от онзи насреща. Че трафикът ми се следи. И пак я казвам.
Но какво от туй?
Вече стягам багажа. Друго ми не остана.

Кой ще го провери този скандал?
Че нали от години администрацията държавна драпа и се додрапа до послушни ръководства в системата, а другите нямат правомощие да сторят каквото и да било.

...
Между впрочем- защо смяташ, че Албания е "зад нас"?


Ако Вие МАГИСТРАТИТЕ се страхувате,какво ли остава за обикновените граждани?!

От какво толкова се страхувате?
17
|
нерегистриран
27 ноември 2015, 16:38
10
-4
га яде кифтетата не рива, сега е "борец за справедливост и морал". Айде не на нас тия. Да й се чудиш на какво се надява изобщо и с кой акъл ги прави всички тези неща?!? Явно й е обещано нещо....
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно