Столичната адвокатура ще си избира ново ръководство в края на януари
Столичната адвокатура ще си избира ново ръководство в края на януари

Софийските адвокати ще избират ново ръководство на колегията на 30 и 31 януари 2016 г. Това е решил вчера Софийският адвокатски съвет, научи "Правен свят".

Така изборите ще съвпаднат с редовното общо събрание на колегията, което се провежда в последния уикенд на януари. А евентуалният балотаж би следвало да е на 6 и 7 февруари 2016 г.

На заседание на адвокатския съвет на 17 ноември вече беше одобрен съставът на избирателната комисия, която ще отговаря за новото гласуване. Неин председател ще е Марина Белчева, а членове ще са Виолета Темелкова-Петрова и Райна Беловеждова -Антонова. Резервни членове са Ангел Митев, Маргарита Калпушкова и Георги Неделчев.

Последният вот за ново ръководство беше в началото на тази година, но резултатите от него бяха отменени от Висшия адвокатски съвет (ВАдС) заради серия от нарушения. Последваха дела във Върховния касационен съд (ВКС) и именно решенията по тях се чакаха, за да бъде нарочено ново изборно събрание.

Първата жалба беше на Райна Аврамова-Еланджиева и все още председателят на САК Петър Китанов. Те твърдяха, че ВАдС не се е произнесъл по нарушение при гласуването и оспорваха мълчалив отказ. Проблемът според двамата адвокати беше, че общото събрание е решило адвокатският съвет да се състои от 15 членове, председател и 6 резервни членове или общо 22 души. А избирателната комисия е приела, че ще се гласува за 14 членове на съвета и 6 резервни и така е подменила решение на общото събрание на софийските адвокати. ВКС обаче прекрати делото, защото прецени, че в случая не е допустим съдебен контрол.

Жалба срещу решението на ВАдС беше подал и адвокат Венелин Гачев. По нея върховният съд се произнесе едва на 5 ноември. Гачев оспорваше това, че висшият орган на адвокатурата е оставил жалбата му без разглеждане с мотив за липса на правен интерес. ВКС обаче потвърди, че адвокатът няма правен интерес да обжалва резултатите от изборите за ново ръководство и сложи край на спора.

Оказва се, че решението на ВКС е стигнало до столичната адвокатска колегия едва в началото на тази седмица. Затова чак на вчерашното заседание е взето решение за насрочване на новите избори. По закон "ако изборът за органи на адвокатския съвет бъде обявен за незаконосъобразен, нов избор се провежда не по-късно от два месеца". Съветът е приел, че спазва този срок с насрочването на гласуването на 30 и 31 януари 2016 г.

Отменените избори за нов председател на САК спечели адвокат Ивайло Данов. Негови конкуренти за поста бяха Владислав Янев, Албена Пенова и Петър Китанов. При първото гласуване най-голям вот получиха Данов и Янев и отидоха на балотаж.

Гласуването този януари беше съпроводено с редица неуредици, адвокатите се редиха на дълги опашки, а по едно време дори свършиха бюлетините.

В изборите за ново ръководство на САК имат право да участват всичките над 5000 адвокати в столицата, освен лишените от това право. В последния избор се включиха под 1400 адвокати  т.е. по-малко от една трета от колегията. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
Омерзен наблюдател.
|
нерегистриран
04 декември 2015, 09:00
3
-1
Изобщо не вярно, че в САК не могат да се проведат нормални, честни и законосъобразни избори. Могат разбира се. От 5000 адвокати все има поне 10%, за които закона не е труден. Те обаче нямат думата при избор на избирателна комисия. Обикновено се избират за членове хора, които от една страна са правно неграмотни, а от друга с клиенти и доходи, които не им позволяват да се отпишат от регистъра за правна помощ и да отидат на някоя екскурзия за своя сметка. Жалбите винаги се пускат основно от тези, които бъркат в кацата с меда, техни съканторници, сънаематели, съсобственици и въобще всякакви съгладници. Близки и податливи на влияние. Всяка жалба е добре дошла, защото удължава с няколко месеца получаването на заплати от председателя и секретаря, както и на заседателни от членовете на съвета, а те са по 60 кинта на безсмислено заседание. Има разбира се и допълнителни екстри - по две МРЗ за членовете по коледа /въз основа на кои критерии не е ясно/, великденски бонуси за изборните членове, безплатни служебни телефони, визитки и други евтини екстри, които обаче трябва да си плащаш от джоба. Не е за пренебрегване и факта, че можеш да се похвали пред клиент, че част от ръководството, абе не си случаен адвокат, както и да имаш неограничен достъп до рекламни материали, които другите адвокати не знаят, че същетвуват. Да се метнеш на семинар в Лозенец с командировъчни от колегите, да водиш безумна лекцийка в квалификационните ежедневници, да си част от безсмислена делегация и да отидеш на някое парти по случай на каквото се сетиш. Европа, балкански страни и други. Ядене и пиене на корем, а даже не разбираш колко е сметката. Не е ли по-добре надутия председател, подутия секретар и спаружените членове да си ходят. Ами по-добре е ама как да се случи, като става на избори, организирани от самите тях. Абе в общи линии цялата афера си е "Адвокати за промяна" и компания измекяри гейт. А, за се предпазя от ЧХ да кажа, че има един или двама читави. Ха сега да видя кой ще се разпознае. Хайл САК.
3
подкрепете създаването на втора, алтернативна софийска адвоктска колегия!
|
нерегистриран
02 декември 2015, 15:59
7
-1
Въпросът за създаването на ВТОРА Софийска адвокатска колегия, обсъждана и във форума е крайно актуална. законът за адвокатурата позволява ПО ИЗКЛЮЧЕНИЕ две колегии , в съдебния район на един окръжен съд.
Считам, че при София сме в ситуацията на изключението-да има две, дори и три колегии, и да имаш изобр къде да се впишеш, или преместиш.
Да не коментираме,че напълно незаконно не съществува окръжна софийска адвокатска колегия-в района на софийския окръжен съд.

Съъздаването на втора, защо не-трета софийска адвокатска колегия няма да застраши сега съществуващата колегия-САК ще продължи да я има, а втората колегия очевидно,,че ще е малка-ще е успех ако набере и няколкостотин адвоката. Въпросът е да я има, за да имаш избор. 4-5000 адвокати в САК са прекалено много, и поне 10 процента от тях, плюс невписани като адвокати към момента юристи могат да направят една втора , алтернативна колегия. Трябва само началниците от Висшия адвокатски съвет да позволят-според ЗА, а няма причина да не го направят. 2 или 3 колегии в София е съмсем естествено и нормално.
2
*************************
|
нерегистриран
02 декември 2015, 14:18
3
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1
Адвокат Веселин Лазаров
|
нерегистриран
02 декември 2015, 14:15
14
-1
Тези малоумници от САК вече 5 години не могат да си изберат ръководство, само циркове.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно