Атанас Атанасов: Сегашната конструкция на ВСС не му позволява да върши работата, за която този орган е установен

Сегашната конструкция на ВСС не му позволява да върши работата, за която този орган е установен. Това каза председателят на Съюза на съдиите в България (ССБ) и съдия от Софийски градски съд (СГС) Атанас Атанасов по време на среща с граждани, на която беше обсъдена значимостта на несбъдналите се конституционни промени.

По време на дискусията недоволство у гражданите предизвика фактът, че не могат да се обсъждат конкретни казуси. Въпреки това присъстващите на срещата съдии се опитаха да насочат вниманието върху функциите и управлението на съдебната система, изцяло зависещо от ВСС. По повод това съдия Атанасов заяви, че в момента в съвета има политическо вмешателство. Той изрази позиция, че "честни и признати хора" могат да влязат във ВСС единствено при промяната на модела му на действие и начина му на съставяне. "Сегашната система дава възможност политически партии да влияят на съдебната система – трябва да има представители на обществото във ВСС, за да няма капсулиране", обощи съдия Атанасов.

Сред обсъдените проблеми беше и натовареността на съдиите в София и най-вече в СГС, като според съдия Атанасов има случаи, в които тя бива до 30 пъти по-голяма в столицата в сравнение с останалите градове.

Той отказа да коментира новоизбрания правосъден министър Екатерина Захариева, но отбеляза, че "ако има воля, може така да се продължат нещата с реформата, че тя наистина да се случи". "Ние сме готови като съдии да даваме съвети, да предлагаме решения, така че наистина да се осигури подобряване на ситуацията в правосъдието", каза още Атанасов.

Председателят на ССБ заяви също, че от съсловната организация искат ВСС да е съставен от "съдии, избрани от съдии, така че компетентно да управляват системата". Сред исканията са и съдиите сами да могат да посочват кои да са председатели на съдилищата, "за да могат наистина да бъдат първи сред равни".

Относно провелата се среща между магистрати и граждани днес, съдия Атанасов заяви пред медии, че не е очаквал да има толкова голям брой недоволни граждани, всеки представящ собствен проблем със съдебната система. От ССБ смятат и в бъдеще да продължат да провеждат срещи с граждани с цел "да разберат хората какво е това съдебна власт, как функционира и защо е необходимо да се промени и каква е дейността на ВСС спрямо съдилищата и прокуратурата". Атанасов допълни, че за да може да функционира правилно ВСС трябва да бъде съставен в по-голямата си част от съдии, избрани от съдии, което е и практика в страните от ЕС. "Ние трябва да вярваме, че нещата ще се случат както трябва и ще направим всичко, зависещо от нас", заключи той.

Освен в СГС подобни срещи между съдии и граждани бяха организирани днес в още 13 съдилища в страната. Във Враца днес магистрати излязоха на мълчалив протест пред съдебната палата в града с искане за работеща съдебна система, предаде сайта "Трибали". Те се обявиха срещу провалената съдебна реформа и изразиха мнение, че проблемът на правораздаването не е само липсата на бързо правосъдие, а най-вече в кадровата политика. Протестиращите във Враца магистрати се обявиха и срещу това, че срещата между съдии и граждани се провежда пред заключените врати на Окръжния съд вместо в сградата.

В Габрово магистрати също дискутираха с граждани относно проблемите на съдебната система, като събитието беше подкрепено и от адвокатската колегия в региона, предаде Дарик. По време на срещата магистратите се обявиха за реална съдебна реформа и стана ясно, че 80% от съдиите в Окръжен съд – Габрово, 100% от съдиите в Районен съд – Севлиево и по 50% от съдиите в Районните съдилища на Габрово и Дряново подкрепят искането за по-голяма независимост на съда от политическите фактори.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
|
нерегистриран
19 декември 2015, 16:12
0
0
Атанас Атанасов е абсолютно прав! Това е за жалост грозната истина!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно